ryu-te i vivartha
Napisano Ponad rok temu
Jesli, chodzi o vivartha, to bardzo ciekawe wydaje mi sie cwiczenie w ciaglej interakcji i lepkie rece oraz brak bardzo ścisle okresloncyh ruchow, poza tym trener wydaje sie byc bardzo doswiadczony i kompetentny. Ta sztuka walki wydaje sie byc bardzo naturalna w ktorej nie ma skomplikowancyh ruchow do opanowania, poza tym przy cwiczeniach pewnie wyrabia sie refleks i naturalne odpowiedzi na ciosy zamiast wyuczonych kata.
Co do Ryu-te to sztuka ta przynajmniej na pokazach, ktore mozna w necie obejrzec jest bardzo efektywna no i efektowna tez;) tylko czy faktycznie taka skuteczna w realnej walce. Czy faktycznie mozna sie nauczyc efektywnego zastosowania jakiegos ciezkiego piorunujacego atemi podczas realnej walki kiedy wszystko jest w ruchu i nie ma tam czasu na odpoweidnie ustawinie, zeby wykonac jakas forme... Poza tym podbudowa filozoficzna tej sztuki jest bardzo ciekawa...
I jecze takie pytanie, jak myslicie czy chodzac na poczatku przez jakies 3 lata do vivartha a potem przerzucajac sie na ryu-te nie mialbym zlych nawykow? w koncu w ryu-te wykonuje sie wszystko wedlug scisle okreslonych ruchow a w vivartha raczej mamy wieksza swobode.
Za jakies ewentualne gafy przepraszam, ale jestem laikiem jesli chodzi o sztuki walki... I prosze nie pisac odpoweidzi w stylu "wybierz to co Ci sie bardziej podoba" bo obie sztuki mi sie podobaja...
Napisano Ponad rok temu
Przejdz sie na trening i zobacz, co Ci bardziej pasuje.
Juz teraz zacznij przepraszac, bo Cie zjedza, ze nie przeczytales tego topic'u KLIK i ze cross-postujesz.
Ja wybralbym [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ze wzgledu na trenera.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po coWitam chce zaczac trenowac sztuke walki...
Co chcesz osiągnąć poprzez trening SW
Interesuje Cię filozofiaPoza tym podbudowa filozoficzna tej sztuki jest bardzo ciekawa...
Sądzisz, że zapału starczy Ci na 3 lataI jecze takie pytanie, jak myslicie czy chodzac na poczatku przez jakies 3 lata do vivartha a potem przerzucajac sie na ryu-te nie mialbym zlych nawykow?
Przeważnie ludzie rezygnują z uprawiania SW po 3 miesiącach.
Napisano Ponad rok temu
do założyciela: NIE ZAKŁADAJ DWÓCH TAKICH SAMYCH TEMATÓW!!!
Napisano Ponad rok temu
temat do zamknięcia - identyczny z ciekawszą dyskusją jest w karate
do założyciela: NIE ZAKŁADAJ DWÓCH TAKICH SAMYCH TEMATÓW!!!
Nie będą potrzebne represja i siła Żeby rozbić nas palowaniem Bo w wielu z nas siedzi policjant i dobrze spelnia swoje zadanie...
zajeb mu! :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Ja nie wiem jak mozna z takm tematem wyladowac w dziale ulica naprawde czym kieruje sie taki czlowiek i w jaki sposob mysli ladajac si edo teg odizlau i tutaj zakladajac temat nie majacy nic z ulica wspolnego to chyba nie wymaga specjalnej inteligencji zeby domyslisc sie ze temat nie bedzie pasowal.. :roll:
skoro sztuki walki nie maja nic wspolnego z ulica to po co je trenujesz? Myslalem ze rozniez po to sie trenuje poza aspektm sportowym niktorych sztuk walk zeby miec przewage w razie ewentualnego starcia...
Na marginesie... Interesuje sie filozofia i wydaje mi sie ze ktos kto trenuje sztki walki rowniez powinien sie zastanowic nad pewnymi sprawami, bo inaczej bedzie to tylko bezmyslne i barbarzynskie bicie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... chce zaczac trenowac sztuke walki i na oku mam dwa style [...] Nie moge sie zdecydowac...
To jest odpowiedź na 90% takich pytań.... trenuj to co Ci sie bardziej podoba przejdz sie na zajecia z obu zobacz trenera klub i zdecyduj nikt tego za Ciebie nie zrobi...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest odpowiedź na 90% takich pytań.
A myslisz dlaczego? Ja Ci odpowiem bo to jest najlepszy sposob na przekonanie sie czy warto cos trenowac zwlaszcza jesli masz dylemat.
Napisano Ponad rok temu
Zamykają zgodnie ze swoim widzi-mi-się, boModeratorzy zamykają ciekawe tematy w "Ulicy" z sobie tylko wiadomych powodów
Na ulicy nie ma zasad.
Napisano Ponad rok temu
Dobrze wiedzieć, że na ulicy ktoś czasem sprząta (nie mogłem obyć sie bez kontyn. offtopa)
Napisano Ponad rok temu
Co do Cross to zgoda, zaraz tam wyląduje.swoja droga to pytanie powinno trafić do Cross budo, nie na "Ulica". Moderatorzy zamykają ciekawe tematy w "Ulicy" z sobie tylko wiadomych powodów a takie posty toczą się i toczą. Na ulicy nie ma zasad. Każdy system/sport/sztuka ma zasady (naprawdę hehe). Więc może na ulicę najlepszy jest drelich i miotła?
Co do sensowności tematu to nie wiem o co chodzi. Zadane zostało konkretne pytanie.
Jeśli masz coś do napisania to pisz, jeśli nie to nie zaglądaj i nie udzielaj się.
Jako że jest taki sam temat w dziale Karate, zamykam ten.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
mój styl jest najlepszy
- Ponad rok temu
-
TAPETY!!
- Ponad rok temu
-
wiązanie pasa
- Ponad rok temu