zly nawyk
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja też mam zły nawyk krzyżowania nóg przy Yoko-Ukemi :?
Krzyżownie nóg po Ukemi w SW grozi poważną kontuzją.
Ale w Aikido to chyba nie problem . W koncu tak się Ukemi naucza.
Co byś mógł szybko wstać i znowu upaść. Co najwyżej przy koshi nage (jak będzie szybkie) se jaja zgnieciesz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jesli liczysz na to, ze istnieje jakies urzadzenie albo sposob oddychania zapobiegajace krzyzowaniu nog przy yoko ukemi, to chyba bede musial Cie rozczarowac... :roll: :roll: :roll:
Napisano Ponad rok temu
A wlaśnie, że istnieje - nazywa się: "Trening z instruktorem, który wie, jak nauczyć nawet największego osla, jak nie krzyżowac nóg podczas padów"...jesli liczysz na to, ze istnieje jakies urzadzenie albo sposob oddychania zapobiegajace krzyzowaniu nog przy yoko ukemi, to chyba bede musial Cie rozczarowac... :roll: :roll: :roll:
Napisano Ponad rok temu
Cześć Boguś! W jednym poście napisałeś że ćwiczyłeś aikido, ale dopiero po objaśnieniach co do koshi nage zacząłem w to wierzyć.
Cześć Niedziwiedź ! A co też se jaja zgniotłeś przy tym rzucie nie raz stąd wnioskujesz..
Z bardzo dobrej sekcji chyba nie zaryzykuje jak powiem, że chyba najlepszej w Polsce.Ale może daj namiar na tę sekcję, z której wyszedłeś z tak skrzywionym na aikido pojęciem?
A dla czego uważasz, że moje pojęcie o Aikido jest skrzywione ?
Napisano Ponad rok temu
No, teraz to i mnie zaciekawileś... Która to, i - co ważniejsze - wg jakich kryteriów...?Z bardzo dobrej sekcji chyba nie zaryzykuje jak powiem, że chyba najlepszej w Polsce.
Napisano Ponad rok temu
A wlaśnie, że istnieje - nazywa się: "Trening z instruktorem, który wie, jak nauczyć nawet największego osla, jak nie krzyżowac nóg podczas padów"...
jesli liczysz na to, ze istnieje jakies urzadzenie albo sposob oddychania zapobiegajace krzyzowaniu nog przy yoko ukemi, to chyba bede musial Cie rozczarowac... :roll: :roll: :roll:
Panowie kpiny sobie stroją a ja założe się że robicie dokładnie tak samo źle.
Tak jak was na Aikido nauczono. :twisted:
Jak jestes voivod z drugim taki mądry to prosze jak robisz Aikidocki przewrót w przód przez prawą bark z amortyzacją ?
Że jak bys się chciał zatrzymac leżąc i nie wstając - To jak masz nogi ?
Lewa ręka lewa noga ? Czy lewa ręka prawa noga i gotów do wstania ?
Zastanówcie się pilnie nad odpowiedziedzią żeby nie wyszło, że jestes osłem sam :wink:
Napisano Ponad rok temu
No, teraz to i mnie zaciekawileś... Która to, i - co ważniejsze - wg jakich kryteriów...?
Z bardzo dobrej sekcji chyba nie zaryzykuje jak powiem, że chyba najlepszej w Polsce.
Sporo ludzi na tym forum wie ale milczy i niech tak zostanie :-)
Chodzi o zamierzchłą scysje z Senseiem w ostatnich moich Aikidockich podrygach.
Trochę "wystopowałem" jego magiczne zapędy :?
Także nie che robic złej rekalmy bo sekcja naprawde bardzo dobra na tle krajwoym chyba najlepsza. (przynajmniej taka była :roll: ..) Nie to żebym miał jakies hamulce ale jeszcze mnie do sądu poda, że (nieco bądź co bądź) ośmieszając pozbawiłem go pieniędzy w postaci rezygnacji czy braku napływu rozczarowanego inwentarza..
(a raczej odczarowanego) :?
Napisano Ponad rok temu
Jak z tymi ukemi - przewrotami która noga która ręka ? Bom ciekaw .
Napisano Ponad rok temu
A skąd ty wiesz, jak mnie uczono, huh? 8O 8O 8O 8O 8OPanowie kpiny sobie stroją a ja założe się że robicie dokładnie tak samo źle.
Tak jak was na Aikido nauczono. :twisted:
Jak jestes voivod z drugim taki mądry to prosze jak robisz Aikidocki przewrót w przód przez prawą bark z amortyzacją ?
Że jak bys się chciał zatrzymac leżąc i nie wstając - To jak masz nogi ?
Lewa ręka lewa noga ? Czy lewa ręka prawa noga i gotów do wstania ?
Zastanówcie się pilnie nad odpowiedziedzią żeby nie wyszło, że jestes osłem sam :wink:
Przewroty robię tak, że nigdy mi się nic nie zakleszcza. A decyzję, czy po padzie wstaję czy nie - podejmuję "w locie"... 8) 8) 8)
Napisano Ponad rok temu
Migasz się... A taki pyskaty... Ooops, przepraszam - odważny. Podaj więc choć kryteria...Sporo ludzi na tym forum wie ale milczy i niech tak zostanie :-)No, teraz to i mnie zaciekawileś... Która to, i - co ważniejsze - wg jakich kryteriów...?
Z bardzo dobrej sekcji chyba nie zaryzykuje jak powiem, że chyba najlepszej w Polsce.
Napisano Ponad rok temu
Bogumił napisał
Cześć Niedziwiedź ! A co też se jaja zgniotłeś przy tym rzucie nie raz stąd wnioskujesz..
Nie, te akurat część ciała chronię bardziej niż inne. a skrzywione pojęcie to z błędu merytorki Twojego eks szefa, bo w dojo w których ćwiczyłem takie nr się nie zdarzały. . Ale może Tobie się tak porobiło, i dlatego senseia nie lubisz i tak najeżdżasz na aikido, hihi . Na ju jitsu, którego jesteś obecnie fanem pady na joko wyglądają inaczej?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a skrzywione pojęcie to z błędu merytorki Twojego eks szefa, bo w dojo w których ćwiczyłem takie nr się nie zdarzały. .
Hm u mnie się nie zdażało bo mój Jak to napisałes Szef od Aikido napierdał koshinage tak mocno że często odbijałem sie od od maty jak piłka z dwa razy zanim ostatecznie upadłem.
To że u Ciebie sie takie rzeczy Niedźwiedziu nie zdażały, to mnie nie dziwi Bo na ogół Aikido jest lekkie i zwiewne i delikatne a adepci niesprawni.
Pozatym wspaniała większość Aikidockich Mistrzów idzie( żeby nie powiedziec brnie)
w stronę Filozofi* niż w strone Fizyczności*1.
Także do Merytoryki to bym raczej się nie czepiał Bo akurat Koshinage nauczyłem się świetnie i z sensem- tak jak ma być.
*Lania wody
*1Treningu majacego nauczyc rzutu przez wyrobienie sprawności, zwinności i przez to techniki i umiejętności zastosowania nie na skaczącej kukle.
Na ju jitsu, którego jesteś obecnie fanem pady na joko wyglądają inaczej?
Raczej odwrotnie na Aikido pady na joko wyglądają inaczej bo sa aranżowane pod Aikido.
Czyli szybko upaść i wstać. Tyle tylko, że przy realnym rzucie może se uke nogi połamać. -udeżając najpierw lewą stopą potem prawą(lub odwrotnie) i krzyżując nogi do wstania.
W Judo czy Ju-Jitsu pad wygląda w ten sposób, że spada się na bok uderzając obiema nogami równocześnie nie krzyżując nóg.
Zresztą co się będe ..... tak wygląda Ukemi w Judo czy Ju jitsu
Tak wygląda w Aikido
Tak wygląda poprawne Yoko ukemi
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tak wygląda nie poprawne ukemi
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W Aikido jest kładzie się w ukemi nacisk na szaybkie wstawanie przez co jest tendencja do krzyżowania nóg i stąd powstawanie złych nawyków które potem ciężko wyplewić.
Nie był bym soba jeśli nie dodałbym, że Aikido jest pełne takich złych przyruchów jeśli chodziodziło by np o sportową walkę o realnym starciu nie wspomne :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Właśnie dokładnie o to mi chodziło Tylko coś nie umiałem ubrać w słowa..........
ARTIKS !
poklon
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kolejny 5 DAN w PFA
- Ponad rok temu
-
aiki opowiadanie dla dzieci (po angielsku i niemiecku)
- Ponad rok temu
-
Informacja z ostatniej chwili - Staż w Warszawie na Gwardii
- Ponad rok temu
-
Staż z Sensei Pascalem Guillemin (asystentem Ch. Tissier)
- Ponad rok temu
-
Co mi proponujecie trenować!!
- Ponad rok temu
-
Staż z Jackiem Wysockim 7. dan, Biała Podlaska 19-20.01.2007
- Ponad rok temu
-
Treningi w dwoch dojo
- Ponad rok temu
-
Kalendarz PFA 2007