Bzdura. WC nigdy nie był systemem "antygrapplingowym". Nie ma czegos takiego. Nie ma systemów "antykaratowych" lub "antycośinnego". Poproś tego prowadzącego, żeby ci pokazał te techniki "antygrapplingowe" z sysytemu albo chociaż ich pozostałości. W Chinach większość walk była rozgrywana w pozycji stojącej z różnych względów (kulturowych, społecznych, anatomicznych) stąd większość stylów KF właśnie w takiej pozycji operuje. Porównaj sobie ilość styli chwytanych i uderzanych w KF. A co do walki z gwardzistami w parterze, to jest to już bzdet na kółkach. W żadnym chyba państwie i kulturze gwradziści nie walczyli w parterze.W WT jest np. tzw. antygrapling. Mogę się mylić, może przyczyna jest tego inna - nie jestem specjalistą w tym temacie ale podejrzewam, że jest to związane z obecnie dużą popularnością stylów chwytanych i pewnym wymogiem bronienia się przed 'przeciwnikami' z takich stylów
Bylem tylko kilka razy na treningu WC (z ciekawosci) i tam prowadzacy twierdzil, ze WC byl pierwotnie systemem glownie antygrapplingowym, a wynikalo to, ze cwiczacy byli trenowani pod kontem walki z gwardzistami i takimi tam, overthrow the government i te sprawy.
Nie wiem na ile to prawda - brzmialo w miare rozsadnie.
Yip Man Yong Chun
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sorry, ze nie wyrazilem sie jasniej i podnioslem Ci cisnienie
Napisano Ponad rok temu
To "trochę" zmienia postać rzeczy
W takim razie mój post jest nieco "niebyły".
Napisano Ponad rok temu
Tutaj (w UK) to chyba to slowo nawet bardziej kojarzy sie z przepychankami na stojaco.
A jak juz tak offtopuje - zdziwil mnie w tamtym klubie sposob skladania piesci, wszedzie na zdjeciach, filmach Wing Chunowcy piesc skladaja normalnie (tyle, ze pionowo) jak w innych SW, a tam to wygladalo tak, ze kciuk nie byl z boku tylko na gorze - tak jakby pokazac "thumbs up" i zgiac kciuk 8O Miedzy innymi dlatego tam juz nie chodze - cwiczac inne systemy, gdybym nabral sobie takiego nawyku i uderzyl kogos pierwszymi dwoma kostkami, to chyba gorzej bym na tym wyszedl niz on :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... wiec nie dziwota ze z kregu ludzi kernspechta wyszla ta hybryda, bowiem jego dzialanosc probiznesowa napewno osiagnela szczyty niedostepne dla wiekszosci reszty braci kunfuteckiej (ktora jak mi sie wydaje mu tych zdolnosci ukrycie zazdrosci) a ze akurat boztepe z mlodosci zapasnik to te te nazwiska jak najbardziej eksponuja sie pierwsze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jednakze nienalezy z kims kto jest dobry w parterze stosowac technik parterowych
Jak ktos jest dobry w parterze i sie uprze, to na 90% sprowadzi Cie do parteru, a wtedy nie masz mozliwosci stosowania innych technik niz parterowe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co masz na myśli przez 'techniki parterowe'?Jak ktos jest dobry w parterze i sie uprze, to na 90% sprowadzi Cie do parteru, a wtedy nie masz mozliwosci stosowania innych technik niz parterowe.
Napisano Ponad rok temu
i pewnie - zawsze jak ktoś się uprze to wyląduje w parterze - tylko czasem sam tam leży, po KO
Co do Gutiereza - jego wingtsun z miesiaca na miesiąc staje się coraz bardziej dziwny, zaczyna też głosić coraz dziwniejsze teorie.
Nie sądzę że należy rozważać, czy parter był czy nie - WT to nie zestaw obron i ataków tylko koncepcji. Poprostu jak chcesz wiedzieć jak walczyć w parterze odwzorowujesz te same zasady w kontekście sytuacji. Nadal można mówić o lini centralnej, klinowaniu, chisao, itd.
Napisano Ponad rok temu
Poprostu jak chcesz wiedzieć jak walczyć w parterze odwzorowujesz te same zasady w kontekście sytuacji. Nadal można mówić o lini centralnej, klinowaniu, chisao, itd.
LITOŚCI !!!!!
Napisano Ponad rok temu
Nie sądzę że należy rozważać, czy parter był czy nie - WT to nie zestaw obron i ataków tylko koncepcji. Poprostu jak chcesz wiedzieć jak walczyć w parterze odwzorowujesz te same zasady w kontekście sytuacji. Nadal można mówić o lini centralnej, klinowaniu, chisao, itd.
Wiesz, sporo czytam tutaj w UK o klubach WC, ktore wystawiaja zawodnikow do walk MMA i z czesto bardzo dobrymi rezultatami - ale jednak jako parteru sie ucza BJJ, lub czegos podobnego.
Napisano Ponad rok temu
Wiesz, sporo czytam tutaj w UK o klubach WC, ktore wystawiaja zawodnikow do walk MMA i z czesto bardzo dobrymi rezultatami - ale jednak jako parteru sie ucza BJJ, lub czegos podobnego.
masz jakies linki do tych walk?
Napisano Ponad rok temu
Co do Gutiereza - jego wingtsun z miesiaca na miesiąc staje się coraz bardziej dziwny, zaczyna też głosić coraz dziwniejsze teorie.
co masz na mysli piszac ze staje sie coraz bardziej dziwny???
Napisano Ponad rok temu
masz jakies linki do tych walk?
Hmm, bardziej mam z czasopism jakies materialy, ale jak znajde chwile czasu, to postaram sie cos znalezc z tego na necie.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tanglangmen w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Pomocy
- Ponad rok temu
-
Nowy Rok :-)
- Ponad rok temu
-
Życzenia świąteczne
- Ponad rok temu
-
POLAND'S NEW JOW GA SIFUS
- Ponad rok temu
-
Taikiken vs Kyokushin
- Ponad rok temu
-
SZKOŁY KUNG-FU/WUSHU W POLSCE
- Ponad rok temu
-
Gou quan (styl psa) - klip
- Ponad rok temu
-
Ile mieliście lat jak zaczęliście trenować?
- Ponad rok temu
-
Pchające ręce - filmik
- Ponad rok temu