KURCZAK W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM
Napisano Ponad rok temu
Składniki:
3 piersi kurczaka
3 ząbki czosnku
łyżka miodu
20 dag białej kapusty
20 dag kapusty pekińskiej
1 główka brokułów
2-3 duże marchewki
1 puszka mandarynek, brzoskwiń, ananasów lub koktajlu owocowego
0,5 słoika papryczek pepperoni (czerwonych i zielonych)
opakowanie sosu słodko - kwaśnego Knorra (niekoniecznie)
sos chili
chili w proszku
masło
0,5 łyżeczki kurkumy
szklanka ryżu
szklanka groszku zielonego
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, posypać porządnie chili i wrzucić na rozgrzaną patelnię do smażenia beztłuszczowego. Smażyć ok. 5 min. tak, aby kurczak lekko się przyrumienił, ale nie przypalił. Następnie dodajemy pocięte na grube plastry ząbki czosnku i łyżkę miodu. Całość smażymy na bardzo wysokim ogniu, cały czas mieszając ok. 2-3 minut, kiedy to miód zacznie bardzo sie pienić, a kurczak nabierze brązowej barwy. Zawartość patelni przerzucamy do średniego garnka.
Na tej samej patelni na odrobinie wody i masła lub oleju smażymy po kolei: pokrojoną w paski kapustę białą tak, aby się lekko zeszkliła i zmiękła; pokrojoną w cieniutkie plasterki lub paseczki marchew, posiekaną kapustę pekińską, małe różyczki brokułów. Wszystkie warzywa smażymy osobno do tego momentu, aż zmiękną, ale nie stracą koloru i dodajemy do wcześniej usmażonego kurczaka.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego kurkumę. Chwilę mieszamy, aż przyprawa straci smak i zapach. Następnie wsypujemy ryż i na dużym ogniu ciągle mieszając podgrzewamy do momentu, aż całkowicie się zeszkli. Zalewamy wrzącą wodą i dodajemy odrobinę soli. Dodajemy zielony groszek. Doprowadzamy całość do wrzenia na bardzo dużym ogniu (często mieszamy), a następnie zmniejszamy go do minimum i przykrywamy ryż pokrywką (nie mieszamy już ryżu w ogóle). Po ok. 20 min. woda powinna zniknąć, a w garnku utworzą się charakterystyczne otwory, przez które będzie ulatniała się resztka pary. Palcami - rozgniatając jedno ziarenko ryżu - sprawdzamy czy jest on już wystarczająco miękki. Jeśli tak, odstawiamy na bok rondelek, jeśli nie - dolewamy odrobinę wrzącej wody i znów przykrywamy.
Kiedy ryż będzie gotowy, zabieramy się z powrotem za kurczaka. Do garnka z mieszanką warzyw i kurczaka dodajemy owoce z puszki (ananasy i brzoskwinie trzeba pokroić w kostkę) łącznie z syropem. Dusimy całość przez ok. 5-10 min., a następnie dodajemy papryczki peperoni (w całości) i rozrobiony z połową szklanki wody - sos słodko-kwaśny Knorr. Doprowadzamy do wrzenia i stale, delikatnie mieszajśc trzymamy na ogniu jeszcze parę minut. Danie najlepiej na końcu doprawiać jest sosem chili i solą. Można to też zrobić wcześniej, jednak operacja taka może spowodowac zabicie smaku warzyw.
Podawać z ryżem.
Porcja dla 4 osób.
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiec pozostaje tylko iść do restauracji i spróbować
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
Napisano Ponad rok temu
GG: 17625069
Części BMW e36,e38,e39,e46,e60, VW PASSAT B5/B5FL, B6, CC, FIAT COUPE/TURBO
ZDERZAKI DO WIĘKSZOŚCI MAREK!!!
Mechanika pojazdowa
Usługi transportowe, bus oraz laweta
TEL: 665-360-997, GG: 17625069 (Rafał)
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Placuszki na Słodko - Jabłkowe |
Kuchnia |
|
|
||
Pierś z Kurczaka w cieście Francuskim |
Kuchnia |
|
|
||
Sałatka z Kurczaka |
Kuchnia |
|
|
||
Kanapki z twarożkiem, łososiem i ogórkiem kiszonym |
Diety |
|
|
||
Kurczak |
Kuchnia |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dieta na masę do przejrzenia - problem z przybarniem masy
- Ponad rok temu
-
dieta na mase dla górnika ;)
- Ponad rok temu
-
Dieta redukcyjna amatorska, do sprawdzenia
- Ponad rok temu
-
Dieta na masę
- Ponad rok temu
-
ektomorfik 2500kcal czy 4800kcal ?
- Ponad rok temu
-
luźna rozpiska nt. diety
- Ponad rok temu
-
Dieta dobra?? opinie pls
- Ponad rok temu
-
pomoc
- Ponad rok temu
-
Dieta Na Masę Dobra?
- Ponad rok temu
-
Czy taka rozpiska się nada??
- Ponad rok temu