Karate GI
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dla mnie jest swietne a zaplacilem za nie 1,5 roku temu 230 PLN
proste mocne wytrzymale... i takie byc powinno
pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
zgadzam się... sochin jest bardzo dobry.
Ale jedno pytanie do czego kimono?? kata? kumite?
kumite - polecam sochin [ kimono typ kumite - lekkie z cieńkiego rozciągliwego materiału] - bardzo dobra relacja jakości do ceny.
kata - sochin standard - 14oz, victory silver 12oz lub hunter [master standard/orient - te nadają się tylko do kata - mają źle skrojone spodnie utrudniające kopanie :/ ]
Jeżeli szukasz kimona uniwersalnego to sochinalbo victory w zupełności wystarczy
Napisano Ponad rok temu
hunter [master standard/orient - te nadają się tylko do kata - mają źle skrojone spodnie utrudniające kopanie ]
Skąd taka ocena? Używam tego modelu od dawna i jakoś mi nie przeszkadzają. Wszyty klin zapewnia szeroki zakres ruchów, gumka w połączeniu ze sznurkiem zapobiega opadaniu, nogawki dość szerokie, więc noga się nie blokuje. Już bardziej mi w kopaniu zawsze przeszkadzało Kaminari.
Fakt, że Master Orienty są z bardzo grubego płótna, co niezwyczajnym może przeszkadzać no i powoduje, że po 3-4 latach w miarę intensywnego treningu zaczyna się przecierać, ale żeby w treningu przeszkadzało???
Napisano Ponad rok temu
inaczej nie da rady...
Napisano Ponad rok temu
hunter [master standard/orient - te nadają się tylko do kata - mają źle skrojone spodnie utrudniające kopanie ]
Skąd taka ocena? Używam tego modelu od dawna i jakoś mi nie przeszkadzają. Wszyty klin zapewnia szeroki zakres ruchów, gumka w połączeniu ze sznurkiem zapobiega opadaniu, nogawki dość szerokie, więc noga się nie blokuje. Już bardziej mi w kopaniu zawsze przeszkadzało Kaminari.
Fakt, że Master Orienty są z bardzo grubego płótna, co niezwyczajnym może przeszkadzać no i powoduje, że po 3-4 latach w miarę intensywnego treningu zaczyna się przecierać, ale żeby w treningu przeszkadzało???
nie chodzi mi o gamature kimona... zawsze lubiłem ćwiczyć w grubych [14-16oz], ale hunter ma źle skrojone nogawki - krok jest zbyt nisko, a długość od kroku do kostki jest troche zbyt krótka. OK spodnie są szerokie, ale jak chce kopać na jodan przy wzroście 190cm musiałbym kupić kimono huntera na ok 210 :>
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hunter ma źle skrojone nogawki - krok jest zbyt nisko, a długość od kroku do kostki jest troche zbyt krótka. OK spodnie są szerokie, ale jak chce kopać na jodan przy wzroście 190cm musiałbym kupić kimono huntera na ok 210 :>
Z tym trudno się nie zgodzić, ja też noszę 2 rozmiary w górę. Chociaż głównie ze względu na kurczenie się hunterów. No i nogawki zdecydowanie wysoko nad kostkę (co akurat jest wygodne :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Dime ja zauważam trzy powody noszenia karategi:
- pozwala na wyeksponowanie pasa o odpowiednim kolorze (pochwalenie się swoimi umiejętnościami potwierdzonymi zdanym egzaminem),
- po rozgrzewce fajnie trzyma ciepło i (ja mam takie wrażenie) znacznie opóźnia stygnięcie organizmu,
- w przypadku formuły pozwalającej na walkę uderzenia/chwyty/rzuty jest za co złapać (np. chwycić za bluzę i trzasnąć kolanem),
Napisano Ponad rok temu
Niedowiarkom polecam "Akahige" Kurosawy. Film nie jest o MA ale problem ubioru jest tam łatwy do wychwycenia.
Trzeba jednak przyznać, że w karate-gi ćwiczy się dużo lepiej niż np. w dresie czy spodenkach.
1. nie wystudza się organizmu jak w spodenkach i koszulce - okryte ramiona i uda.
2. krój jest zoptymalizowany do tego co ćwiczymy, dobre gi nie przeszkadza tak jak dres, który się ciągnie i czepia. Właściwie powinienem powiedzieć odwrotnie - to co ćwiczymy jest optymalizowane do tego stroju. Ostatecznie w nim się to wszystko zaczęło i nikt nie chciał sobie życia utrudniać walką nie tylko z przeciwnikiem ale i z ciuchami.
3. jest zdecydowanie trwalsze niż inne ubiory, wytrzymuje również szarpania, duszenia itp.
Tak, że moim zdaniem powinno się jednak ćwiczyć w gi. No co najmniej w spodniach (zubon).
Napisano Ponad rok temu
ja mam plecionke i cholernie drażnią mnie spodenki.....
a ja zawsze myślałem, że plecionka ma tylko grubszą [plecioną górę] a spodnie niczym się nie różnią [albo mają tylko np. wzmocnione kolana :/ ]
ale fakt przez lata mojego trenowania nigdy nie miałem plecionki :>
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja na początku ćwiczyłem karate w plecionce. Potem kupiłem sobie karategi, ale teraz zastanawiam się nad powrotem do plecionki (spodnie zostawiłbym od obecnego stroju). Powód? Całkiem przepocone plecy gi już w połowie treningu. Chłodzi się toto szybciej, niż ciało, potem przykleja, ogólnie nieprzyjemnie, a i przy padach się czasem ślizgam przez to. W plecionce tak nie miałem.ale ogolnie na judo czy aikido to sie fajosko w plecionce ćwiczy ale nie na karate.......
Napisano Ponad rok temu
Moje kimonko sie nie klei i do padów jest poprostu uszyte
Napisano Ponad rok temu
Wtedy karate-gi się nie klei i nie traci ciepła. Jak się oszczędza to się ćwiczy w klejącym shicie :>
Napisano Ponad rok temu
Jak się nie ma, to się siłą rzeczy oszczędza. Ciekawe natomiast, czemu ćwiczę w najtańszych plecionkach od ponad roku i nie mam najmniejszych zastrzeżeń.Jak się oszczędza to się ćwiczy w klejącym shicie :>
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wszyscy wszystkim ślą życzenia...
- Ponad rok temu
-
Dziwaczne style???
- Ponad rok temu
-
MP Shinkyokushin