zajmował się tym m/in. gen. Choi, który moim zdaniem więcej zepsuł niz zrobił
a co takiego zepsuł generał?
poza układami, bo to już wiemy
Napisano Ponad rok temu
zajmował się tym m/in. gen. Choi, który moim zdaniem więcej zepsuł niz zrobił
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mnie jednak taekwondo najbardziej kojarzy się właśnie z tekyonem (w różnych tego pisowniach) z którego Choi coś tam zaczerpnął (lub nie) w jakimś tam stopniu a moim zdaniem powinien był zaczerpnąć z niego znacznie więcej.
Niestety próbował, ale tak się nieszczęśliwie złożyło że sam się na nich nie znał i wprowadził coś na kształt uderzenia wyprowadzanego bez barku, rozpaczliwe przebieranie (przypominające bardziej drapanie niż uderzanie) które to do dziś obserwujemy u wielu zawodników TKD występujących w konkurencjach sportowych.
Skutkiem tego stopnie uzyskane na podstawie wyżej wspomnianych tańców w żadnym stopniu nie odzwierciedlają wiedzy praktycznej tych osób w zakresie walki (i niestety teoretycznej w większości też nie).
W efekcie wysokie stopnie moga uzyskać jednostki całkowicie niekompetentne które zamiast rozwijać sportową dyscypliną niszczą ją, stosownie do swojej wiedzy i potrzeb.
ja nie wiem czy to dobrze wróży jakiejkolwiek sztuce walki..
Podsumowując naprawdę doceniam chęci i upór Choi’a jednak uważam ze aby z powodzeniem kontynuować jego dzieło należy raczej poszerzać horyzonty niż zawężać, nieuchronnie zmierzając w niebezpieczne rejony komizmu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Stern jestes kompletnym ignorantem nie masz pojecia o uderzaniu (pytasz czy uderzenie bez barku jest gorsze
)
nie masz pojęcia też o nogach (wypowiedziałes się też w innym wątku)
Ja nie jestem na początkującej a Ty chyba nigdy w życiu nie sparowałes, cwiczysz tylko formy nie masz pojecia o sporcie.
Nie chce mi się z Tobą gadać bo to strata cennego czasu
Napisano Ponad rok temu
Stern jestes kompletnym ignorantem nie masz pojecia o uderzaniu (pytasz czy uderzenie bez barku jest gorsze)
no właśnie mi to wyjaśnij,
dlaczego jest gorsze?
ja już za stary na sport jestem, chłopcze. na poważniejszych zawodach walczyłem jakieś 10 lat temu
Dlatego ćwiczę tkd nie ograniczone do sportowych zachowań.
Ale jak chcesz to dla ciebie zrobię wyjątek dla walki sportowej, żebyś mógł mi wytknąć w praktyce wszystkie moje błędy. Możemy dorzucić parter, lowkicki, kolana, co tam chcesz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chyba nie czytasz tego co piszesz. Przypomnę:tu nie ma sprzeczności, tylko tego nie rozumiesz:
Napisano Ponad rok temu
Rozumiesz to co napisałeś? Jeżeli to ma być rozumiane w jakiś jeszcze bardziej pokrętny sposób to dyskusję możemy odłożyć do czasu ukończenia przez ciebie szkoły podstawowej, gimnazjum oraz zdania matury.
Zastanawiałeś się po jaką cholerę pchac się do TKD skoro zajmujemy się tylko niepraktycznym baletem a techniki ręczne nie istnieją?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To mi się najbardziej spodobało Od kiedy to każdy dobry fighter nie zajmuje układami? Zawsze mi się wydawało, że kompletny zawodnik (tekwondoka, karateka itp.) to taki który odnosi skucesy zarówno w kata jak i w kumite :wink: ale wiem jak jest w "twoim" taekwondo. Wiesz... od stwierdzenia, że "kata jest tylko dla pedałów" już się odchodzi :wink:natomiast jest świetnym fighterem, jak każdy dobry fighter baletem sie nie zajmuje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sally i nie pisz ze w tkd nie ma rak bo w ITF w walce sportowej odgrywaja one 90% walki .Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie bede Cie bluzgał ani wyzywał, a nie skomentowałem tego co powiedziałeś nie dlatego, że nie mam nic do powiedzenia, ale dlatego, że to było żałosne i tym Ci daje do zrozumiania, że szkoda słów na Ciebie kmiotku......a poza tym nie bedę sie tu wyrażał tak pięknie jak Ty.....to właśnie świadczy o Twojej umiejetności rozmowy a nie o mnie.......nawet Cie plebsem nazwa szkoda, bo obraziłbym plebs....to na ch... sie wogóle odzywasz, jak nie masz nic sensownego do powiedzenia
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu