Aikido & Arms Kraków 9 grudnia - wrażenia
Napisano Ponad rok temu
W Opolu rzeczywiście tak było.
A co do stażu w Krakowie - to nie są oderwane od aikido przemyślenia Pawłów. Christian Tissier pokazuje różne rzeczy w różnych okolicznościach. Dla przykładu mogę wskazać, że Dziadek walczył w parterze (dokumentują to zdjęcia), choć większość z nas na taką wiadomość reaguje zdziwieniem.
Napisano Ponad rok temu
Aaaaa to był ten staż gdzie co niektórzy "Regionalni Senseje" ze strachu przed byciem uke Kanetsuki pozdejmowali hakamy albo chowali sie z tyłu.
pamietam taki staz mniej wiecej w tym czasie we Wroclawiu bodajze....
ale z tego co pamietam powodem sciagania hakam byl fakt ze mogly je nosic osoby z czarnymi pasami a wowczas nie bylo ich zbyt wiele w pl.... a nie strach
Przemek (do ktorego wiadomosc o hakamach dotarla wtedy kiedy juz swoja zalozyl...i nie sciagnal bo i nie bylo czasu ani warunkow na zlozenie...a co skonczylo sie padami na parkiecie.... )
Napisano Ponad rok temu
staze we wrocławiu miały miejsce w 90- 91 roku a ten wspominany chyba w 96 w opolu. sensei sam chciał coby sciągneli hakamy ci nie yudansha. pozatym uczył wtedy wiązania pasa.... chyba ze mnie sie lata tez popaprali....
Napisano Ponad rok temu
Zeev, piszesz, ze np. parter to cos niezuwazanego przez wielu. Atemi i miecz, czy jo to tez rzeczy, o ktory wiekszosc instruktorow nie mowi, bo juz to kiedys pisalem, albo nie potrafi, albo cwiczy aikido jako forme ruchu a nie SW.
Ushimita-katana - nie neguje stopmi instruktorow z Krakowa i ich umiejetnosci. Moje pytanie dotyczylo tego, czy atemi jest integralna czescia nauczania, wlacznie z tym jat to sie robi, w jakie miejcsa itp. Nie jest to obojetne. W czasie wykonywania kazdej techniki mozna zadac wiele atemi. Bez atemi nie bedzie techniki. Kolejnosc jest prosta: tsukuri, irimi, atemi i dopiero waza.
A teraz a propos stazu z Kantsuka sensei we Wroclawiu (1990 lub 91 nie pamietam). Z tego co do mnie wtedy dotarlo, to sensei kazal zdjac hakamy wszystkim i opieprzal tez czarne pasy. Sam mial bialy. Chodzilo mu o to, ze sie pusza, a niewiele potrafia. Tak ja to wtedy odebralem. Moge sie mylic, ale taki byl wtedy moj odbior.
Napisano Ponad rok temu
Kolejnosc jest prosta: tsukuri, irimi, atemi i dopiero waza.
Zapomniałeś o tenkanie
Napisano Ponad rok temu
Kolejnosc jest prosta: tsukuri, irimi, atemi i dopiero waza.
Zapomniałeś o tenkanie
a najlepiej kilku tenkanach. w koncu im wiecej tenkanow tym lepsze aikido rotfl
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bo mnie nie było długo.
staż o którym mówię to był staż w opolu ok. 93-94 może 95 nie pamiętam. Nikomu nie kazał wtedy kanetsuka zdjąć hakam. Sami zdjęli, lub sie pochowali w tylnich szeregach, bowiem - senesei wybierał hakamy jako uke, pozostawiając "niewielki margines bezpieczeństwa" przy demonstrowaniu technik. Sensei to zauważył i sie "lekko" go to rozbawiło. Zresztą takie same odczucie, co do motywów niektórych uczestniów stażu, miał Hubert van Ravenberg, który wtedy był z kanetsuką w Opolu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
szkoła aikido-zapytanie
- Ponad rok temu
-
Prezent gwiazdkowy dla O'Moda.
- Ponad rok temu
-
Do użytkowników !!!
- Ponad rok temu