Kyuzo Mifune - judo vs tanto, jo i katana
Napisano Ponad rok temu
judokom ten Pan powinien być dobrze znany a i może filmik też widzieli ale dla mnie to ciekawostka i nowość - otóż koło 6 minuty z kawałeczkiem prezentowane jest kilka technik "jak w tytule postu" :-)
a poza tym piękno ruchu Mifune mnie zachwyciło... aż zachciało mi się judo znów poćwiczyć
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
fragment z dwa razy większym Francuzem próbującym wykonać jakiś rzut - śliczne
45:05 - ude garami sono shi - nie tak dawno miałem na treningu (aikido, żeby nie było) :-)
Napisano Ponad rok temu
Geniusz budo.
Czy to judo czy aiki nie ma znaczenia.
Geniusz.
Całe szczęście że nie wyemigrował w młodości do Brazylii, bo dopiero byśmy mieli dzisiaj kłopot.
Napisano Ponad rok temu
Osobiscie tez uwazam ze on wlasciwie robil aikido.....
hmm. Niestety, mało wiem o aikido, choć chętnie was czytuję. Ale IMO Szczepanie to Ju Jutsu - czystej wody. Na tych technikach widać, z czego wyszedł Jigoro Kano, a co później "zwulgaryzował" sport. Ja w każdym razie widzę tu Daito i swoje Hakko Ryu oraz KoKoDo...
Pamiętając oczywiście o wspólnych korzeniach u sensei Takedy (zarówno Aikido jak i Hakko Ryu)....
Napisano Ponad rok temu
ależ proszę :wink:SoS, dzięki
video google ostatnio robi się coraz większą kopalnią szkoleniówek i takich dokumentów jak powyższy lub choćby ten [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zauważ, że link podany przez SoSa to (chyba) #####, trwający ciut ponad godzinę. Ale poza tym - racja.Mozesz miec calosc The essence of Budo Mifune , a nie tam jakeis smieszne, krotkie fragmenty z youtube czy google videos.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
owszem, też już mam film z googla na dysku :-) a tyle co tam po japońsku mówią to rozumiem 8) (no, w 85% )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zgoda. Należy wobec tego zadać pytanie: czemu wykastrowane aikido jest jedynie gimnastyką (okreslenie w domyśle pejoratywne), podczas gdy wykastrowane judo ma się całkiem dobrze i nikt nie kwestionuje jego walorów? Pewnie, są problemy, chciałoby się to i owo zmienić czy przywrócić, ale ogólnie podejścia do współczesnego aikido i współczesnego judo są diametralnie różne.Judo sportowe to wlasnie jakas forma tego, tylko, ze wykastrowana. Aikido wspolczesnie nauczane przez bardzo wielu uczniow O sensei to tez taki wlasnie kastrat. (...) Mial wielu wybitnych uczniow ale i wielu miernych. Ci, co zostali przy aikido do dziesiaj maja juz po 7., czy 8. danie. I tacy wlasnie propaguja takie wykastrowane aikido, czy moze gimnastyke.
Napisano Ponad rok temu
Sparingi!judo ma się całkiem dobrze i nikt nie kwestionuje jego walorów?
Pozdro 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sagawa Yukiyoshi
- Ponad rok temu
-
Trening w stolycy...
- Ponad rok temu
-
Do Moderatora
- Ponad rok temu
-
Co się tutaj dzieje???
- Ponad rok temu
-
Aikido Nishio
- Ponad rok temu
-
Czy jest aikido w Zirardowie?
- Ponad rok temu
-
mistycyzm vs realizm
- Ponad rok temu
-
Pare fotek z jesiennych stazy z shihan Tamura..
- Ponad rok temu
-
Jak AIKIDO wplynelo na twoje zycie :P
- Ponad rok temu
-
taf staf...
- Ponad rok temu