Jion
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam prosbe.Jesli ktos moze to niech wrzuci linki do filmikow z kata jion.Chodzu mi tu o karate tradycyjne.Szukalem juz w sieci i nie znalazlem profesjonalnego wykonania z bunkai.Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
To chodzi Ci o filmy z kata Jion czy filmy z bunkai do tego kata? I co dla Ciebie znaczy profesjonalne wykonanie?
Na YouTube jest sporo kliów z tym kata w wykonaniu adeptów z różnych styli. Na pewno jest sporo z Shotokanu, ale nie wiem czy akurat w wersji ITKF.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej razem,moze byc filmik z zawodow kata druzynowego gdzie jest i samo kata i bunkai.A profesjonalne wykonanie..no cóż,najlepiej zeby bylo zrobione przez jakiegos dobrego instruktora z okolo 3 dan.Wiem ze mam niemale wymagania,ale egazmin na 2kyu sie zbilza wielkimi krokami
... i chcesz przygotowac się na zasadzie zakuć zaliczyc zapomnieć?
Co się qrwa dzieje z tymi młodymi chcą rwać po kolejne stopnie a dojrzałości ludzkiej za grosz...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No cóż, w czasie ostatniego pobytu w Polsce sensei Marchini demonstrował Jion i bunkai do onego, trza się było dokulać na seminar.
dokaldnie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Traktowanie nauki karate od egzaminu do egzaminu to pomyłka. Trenujesz żeby zdawać egzaminy czy trenujesz żeby się doskonalić w sztuce karate? Jezeli traktujesz karate jak kilkumiesięczne przygotowania do kolejnego egzaminu to błąd. Zdany egzamin powinien byc naturalną konsekwencją zdobywanych umiejetności. I tylko wtedy powinienieś do niego podchodzić gdy odpowiesz sobie sam na pytanie: czy jestem już wystarczająco dobrze przygotowany. Przy poziomie 2 kyu powienies to chyba wiedzieć. Po za tym kata to nie tylko oganianie się od much stosując przróżne techniki. Kata to kwintesencja karate. A poznawanie kata na zasadzie małpich ruchów to balet. Jeżeli równolegle nie poznajesz bunkai w jakiejkolwiek formie, a przygotowujesz bunkai pod egzamin to znaczy, że ostatnie miesiące straciłeś na bezsensownym machaniu kończynami. 2 kyu....? A interpretację Heianów pamiętasz? Nie zawsze egzamintor chce zebyś zinterpretował właśnie to kata które przygotowałeś. Często musisz pokazać również bunkai do "niższych" kata.
Nie do końca się z tobą zgadzam.
Karate jest bardzo obszerną sztuką walki. Każdy może znaleźć w niej elementy na które zwraca szczególną uwagę i takie których zwyczajnie nie lubi.
Może np nie lubić bardzo danego kata lub generalnie na treningach może woleć walczyć niż ćwiczyć kata. Inni natomiast głównie robią kata a mało walczą. Ale i jedni i drudzy jeśli chcą zdawać na egzaminy to muszą spełnić konkretne takie same wymagania. I wtedy wszyscy oni przygotowują się do egzaminu z tych właśnie elementów w których są słabsi.
Według mnie nie ma w tym nic złego.
Generalnie nie wiem po co z góry kogokolwiek oceniać w ten sposób, poprosił filmy o join bo chce się dowiedzieć więcej. To dobrze chyba....
Napisano Ponad rok temu
I nie mów mi, że w shotokan jest inaczej bo jest większy nacisk na kata. To nie ma znaczenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej razem,moze byc filmik z zawodow kata druzynowego gdzie jest i samo kata i bunkai.A profesjonalne wykonanie..no cóż,najlepiej zeby bylo zrobione przez jakiegos dobrego instruktora z okolo 3 dan.Wiem ze mam niemale wymagania,ale egazmin na 2kyu sie zbilza wielkimi krokami
Na tym serwerze, który podawałem jest wykonanie Jion razem z interpretacją przez sensei'a Taji Kase (niestety już nieżyjącego). Kase miał 9 dan więc pewnie spełnia te Twoje kryteria
Pozdr.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dynamic organizatorem Mistrzostw Polski Karate Shotokan
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa swiata SKIF 2006
- Ponad rok temu
-
Ciekawy wywiad z Masatoshi Nakayamą