Jion
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_rzaiel17 napisał
Mam prosbe.Jesli ktos moze to niech wrzuci linki do filmikow z kata jion.Chodzu mi tu o karate tradycyjne.Szukalem juz w sieci i nie znalazlem profesjonalnego wykonania z bunkai.Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
To chodzi Ci o filmy z kata Jion czy filmy z bunkai do tego kata? I co dla Ciebie znaczy profesjonalne wykonanie?
Na YouTube jest sporo kliów z tym kata w wykonaniu adeptów z różnych styli. Na pewno jest sporo z Shotokanu, ale nie wiem czy akurat w wersji ITKF.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_rzaiel17 napisał
Najlepiej razem,moze byc filmik z zawodow kata druzynowego gdzie jest i samo kata i bunkai.A profesjonalne wykonanie..no cóż,najlepiej zeby bylo zrobione przez jakiegos dobrego instruktora z okolo 3 dan.Wiem ze mam niemale wymagania,ale egazmin na 2kyu sie zbilza wielkimi krokami
... i chcesz przygotowac się na zasadzie zakuć zaliczyc zapomnieć?
Co się qrwa dzieje z tymi młodymi chcą rwać po kolejne stopnie a dojrzałości ludzkiej za grosz...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_chemik napisał
No cóż, w czasie ostatniego pobytu w Polsce sensei Marchini demonstrował Jion i bunkai do onego, trza się było dokulać na seminar.
dokaldnie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Romanowicz napisał
Traktowanie nauki karate od egzaminu do egzaminu to pomyłka. Trenujesz żeby zdawać egzaminy czy trenujesz żeby się doskonalić w sztuce karate? Jezeli traktujesz karate jak kilkumiesięczne przygotowania do kolejnego egzaminu to błąd. Zdany egzamin powinien byc naturalną konsekwencją zdobywanych umiejetności. I tylko wtedy powinienieś do niego podchodzić gdy odpowiesz sobie sam na pytanie: czy jestem już wystarczająco dobrze przygotowany. Przy poziomie 2 kyu powienies to chyba wiedzieć. Po za tym kata to nie tylko oganianie się od much stosując przróżne techniki. Kata to kwintesencja karate. A poznawanie kata na zasadzie małpich ruchów to balet. Jeżeli równolegle nie poznajesz bunkai w jakiejkolwiek formie, a przygotowujesz bunkai pod egzamin to znaczy, że ostatnie miesiące straciłeś na bezsensownym machaniu kończynami. 2 kyu....? A interpretację Heianów pamiętasz? Nie zawsze egzamintor chce zebyś zinterpretował właśnie to kata które przygotowałeś. Często musisz pokazać również bunkai do "niższych" kata.
Nie do końca się z tobą zgadzam.
Karate jest bardzo obszerną sztuką walki. Każdy może znaleźć w niej elementy na które zwraca szczególną uwagę i takie których zwyczajnie nie lubi.
Może np nie lubić bardzo danego kata lub generalnie na treningach może woleć walczyć niż ćwiczyć kata. Inni natomiast głównie robią kata a mało walczą. Ale i jedni i drudzy jeśli chcą zdawać na egzaminy to muszą spełnić konkretne takie same wymagania. I wtedy wszyscy oni przygotowują się do egzaminu z tych właśnie elementów w których są słabsi.
Według mnie nie ma w tym nic złego.
Generalnie nie wiem po co z góry kogokolwiek oceniać w ten sposób, poprosił filmy o join bo chce się dowiedzieć więcej. To dobrze chyba....
Napisano Ponad rok temu
I nie mów mi, że w shotokan jest inaczej bo jest większy nacisk na kata. To nie ma znaczenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
budo_rzaiel17 napisał
Najlepiej razem,moze byc filmik z zawodow kata druzynowego gdzie jest i samo kata i bunkai.A profesjonalne wykonanie..no cóż,najlepiej zeby bylo zrobione przez jakiegos dobrego instruktora z okolo 3 dan.Wiem ze mam niemale wymagania,ale egazmin na 2kyu sie zbilza wielkimi krokami
Na tym serwerze, który podawałem jest wykonanie Jion razem z interpretacją przez sensei'a Taji Kase (niestety już nieżyjącego). Kase miał 9 dan więc pewnie spełnia te Twoje kryteria

Pozdr.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Dynamic organizatorem Mistrzostw Polski Karate Shotokan
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa swiata SKIF 2006
- Ponad rok temu
-