Dwie SW jednoczesnie?
Napisano Ponad rok temu
Swoja przygode ze sztukami walki dopiero rozpoczynam. Przegladajac rozne tematy i czytajac o roznych sztukach walki najchetniej trenowalbym kilka na raz. Oczywiscie nie mowie tutaj o 5 czy 10, ale poprostu dwóch sztukach walki jednoczesnie.
Treningi na siebie nie zachodza, mam na to czas i checi. Jedyna sprawa do dyskusji to czy jest sens, czy beda postepy, a moze poprostu sa jakies inne przeciwskazania?
Zapraszam do dyskusji
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Polecam zacząć od boksu, kicka, lub taja i potem uzupełnić to o bjj, lub zapasy.
Wytrwałości w treningu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Polecam zacząć od boksu, kicka, lub taja i potem uzupełnić to o bjj, lub zapasy.
jezeli oczywiscie masz mozliwosc cwiczenia tych MA w swoim miescie - jesli nie to staraj sie polaczyc jakis styl uderzany z chwytanym
Napisano Ponad rok temu
a co myslicie o polaczeniu uderzanych z uderzanymi? trenuje tajski, a moge w ramach wf chodzic na karate jakies tam - bodajze shorin ryu. jako ze jest to sztuka walki to od razu sie ozywiłem, ale po namysle wybralem silke - stwierdzilem ze karate i tajski moga sobie nawzajem przeszkadzac. co myslicie o takich polaczeniach?
pozdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Garden a jakie dwie sztuki walki planujesz trenować?
Jedna juz trenuje od pewnego czasu. Jest to Aikido. Sprawa wygladała tak, ze nie mialem W-F'u na uczelni i postanowilem sie na "cos" zapisac. Aikido bylo wyborem nieprzemyslanym i przypadkowym, teraz sie zastanawiam czy to wlasnie to czego szukam. Nie chcialbym jednak przerywac treningow, te dzwignie maja swoj urok
Nie wiem jeszcze co chcialbym do tego dolaczyc... a w zasadzie nie ma tu mowy o dolaczaniu bo aikido jest na tyle wysublimowane, ze inna sztuka walki szła by swoim nurtem zapewne nie laczac sie z aikido w ogole.
Mialbym tutaj na mysli, jakies sztuki dzieki ktorym moglbym sie dobrze rozciagnac i troche pokopac (np. taekwondo, karate), lub jakis styl bardziej uliczny (np. krav maga).
Rodzi sie tutaj masa pytan na ktore nie znajdziemy odpowiedzi ale podyskutowac warto. Jaki najlepszy styl "kopany"? Lepiej styl nowoczesny-"uliczny" czy samurajsko-"duchowy"?
Napisano Ponad rok temu
Innymi słowy: można łączyć. Zależy to od czasu, chęci i kasy przede wszystkim. Jedyne, na co trzeba uważać, to to, aby na treningu aikido być tylko aikidoką, na treningu judo judoką i tak dalej - co wcale nie jest zawsze takie łatwe.
Odnośnie tego, co trenować, to jest tyle odpowiedzi, ile osób. Zależy od tego, co lubisz, czego szukasz, po co trenujesz i innych jeszcze kwestii. Ja, dla przykładu, trenuję trzy japońskie sztuki, bo zgodnie z moim gustem, poczuciem estetyki i zainteresowaniami inne niż japońskie nie wchodzą w grę, oraz dlatego, że w ten sposób poznaję wszystkie sfery walki. Spory, czy parter z BJJ jest lepsze od tego z judo, na przykład, ani troszeczkę mnie nie obchodzą, bo dla mnie osobiście nie ma lepszego parteru niż judo.
Ot, co.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pamiętaj, tylko że trenowanie 2 sztuk walki, ot nie to samo co trening przekrojowy...
Zdaje sobie z tego sprawe i nigdy o tym tak nie myslalem. Jedyne co sklania mnie do trenowania 2 sztuk walki to to, ze zaczalem cwiczyc jedna... ale jak sie okazuje to chyba nie tego oczekiwalem, nie chce jej przerywac, a druga dolozyc jakas kopana.
Wiem, ze kazdy bedzie zachwalal swoje, ale chyba kazdy potrafi tez byc obiektywny Mimo, ze cwiczy dana sztuke powie: "gdybym mial wiedze taka jak teraz, i mogl zaczynac od zera, i wybrac swoja pierwsza...".
Napisano Ponad rok temu
Spróbuj połączyć aikido z fma - znajdziesz tam tez dźwignie, które lubisz... Poza tym jest m.in. kopanie, broń, walka na ziemi (dumog) - tylko szukaj db bo podrobek coraz wiecej...
Znam osoby, które to łączą i radzą sobie całkiem nieźle...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jeśli to jest aikido i tai chi to możesz nie narzekać
tak az wyciszy si etak ze przestanie si ew ogole odzywac :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tao of jeet kune do