Niniejszym temat uważam za otwarty i zapraszam wszystkich początkujących do opisywania swoich doświadczeń. Starzy wyjadacze też mogą coś dorzucić, jeśli jeszcze pamiętają swoje początki
![;)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/wink.png)
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie no jasna sprawa, ale właśnie troszke zaniepokoiło mnie to, że było dużo nowych osób a zero tłumaczenia ukemi, ale ogólnie trener był jakby to powiedzieć: mocno zabiegany. Pojawiły się właśnie jakieś informacje o grupie dla newbiesSoS trening musi być dostosowany też do tych słabszych, żeby nie padli na macie
tzn. nie jestem jakiś głodny na wycisk od dan'a. Ćwiczyłem z jednym niebieskim pasem, co mnie krwią wypaćkał, i była bardzo fajna walka, ładną dźwignię na łokieć mi założył. Był w pozycji bocznej i nogami oplótł moją wolną rękę. Na początku miałem pełny dosiad, a że umie mocno skulić łepek a ja w duszeniach żaden fachowiec, to próbowałem juji gatame ale "too slow man, too slow"więc na początku pare treningów nudniejszych cię czeka, ale jak są ludzie z DANem to duża szansa że mają też uprawnienia instruktora, więc możesz spróbować pogadać z nimi i z trenerem, to z boku będziesz mógł poćwiczyć z nimi trochę intensywniej.
Napisano Ponad rok temu
Jak z nim ćwiczyłem to zobaczyłem, że pozycja to nie wszystko, trzeba jeszcze umieć udusić, bo w końcu nie można czekać w nieskończoność aż zmęczy się od trzymania brody przy klacie
Napisano Ponad rok temu
Jak z nim ćwiczyłem to zobaczyłem, że pozycja to nie wszystko, trzeba jeszcze umieć udusić, bo w końcu nie można czekać w nieskończoność aż zmęczy się od trzymania brody przy klacie
Napisano Ponad rok temu
Jeśli dobrze zrozumiałem z tą wyprostowaną dłonią to wyjdzie na miażdżenie mu brody, co jak się dowiedziałem od gościa z którym walczyłem, jest powodem do dyskwalifikacji. Kołnierzem nie da rady, co jedynie moge mu oczy zasłonić i wprawić w zakłopotanieJak trzyma brodę przy klacie można zastosować małą perswazje to znaczy wepchnąć wyprostowaną dłoń pod brodę, a jeżeli nie ręką to zawsze można kołnierzem dusić
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jesli zrobisz to technicznie, to nie. bo z dosiadu duszenia krzyżowe wchodzą az miło, ale konieczna jest technika i doświadczenie. a przede wszystkim ktoś,kto zwracając uwagę an szczegóły pokaże jak dusić, zeby udusić.kołnierzem nie da rady, co jedynie moge mu oczy zasłonić i wprawić w zakłopotanie trzeba poprostu wkładać tą ręke na szyje w trakcie ruchu(np. przetoczenia)
Napisano Ponad rok temu
... Ale mnie się bardzo podobał i nie mogę się doczekać kolejnego w piątek.
Napisano Ponad rok temu
Ale całkiem niedawno padały tu, na tym forum, wypowiedzi odnośnie ponownie zmienionych przepisów, aby parter bardziej uatrakcyjnić i nie podnosić walki z byle powodu. To jak to w końcu jest?taki jest parter w judo. ma swoją logikę, ale to jest logika nielogiczna ;-)
wszystko przez przepisy walki sportowej. zresztą sam Paweł Nastula w wywiadzie dla SdW powiedział, że kilka lat temu zmianą przepisów praktycznie zabito parter w judo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kurde, to widzę, że całkiem nieźle sobie poczynacie. Ciekawe, czy w piątek u mnie będzie coś trochę ciekawszego (inna grupa, inny trener), czy dopiero w poniedziałek się zacznie. Jedyne, czego nie jestem do końca pewien to to, że od razu was wrzucają na głęboką wodę randori, bez poprzedniego wyuczenia technik i padów na sucho.Dzisiaj był drugi trening i mogę bez wahania powiedzieć, że już mnie to wciągnęło i wcześniejsze niepewności idą w siną dal
. Z początkującymi jeszcze nie ustalone, co z nimi zrobić ale było więcej techniki, m.in. jak gościa przewrócić z "kłoda position"(przepraszam ale jeszcze nazw nie kojarze), przetaczanie do juji gatame itd.
Co najważniejsze judoga biała!
W dodatku o jedną walkę więcej było przy randori, czyli już po 4( 3 minutowe ) walki. Wycisk przy rozgrzewce zwiększył się odrobine ale tak stopniowo.
Napisano Ponad rok temu
No jak to, w ogóle nic? żadnych przetrzymań, ucieczek?bez poprzedniego wyuczenia technik
Napisano Ponad rok temu
Początkującej. Część ludzi po raz pierwszy całkiem (w tym ja), niektórzy mają jakieśtam doświadczenie, ale nie jakieś ogromne. Jest jeden pomarańczowy pas, ale nie trenował jakiś czas, a cała reszta białe (wiem, wyznacznik średni, ale przynajmniej można porównać).Shabu to ty chodzisz do grupy początkującej, zaawansowanej czy może tak jak narazie ja czyli "w kupie siła"?
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu