Bo widzisz, garry - Bogumil i jemu podobni wciąż nie lapią, ze w walce nie będzie ŻADNYCH regul......
...
Calkiem, jak w aikidzie ... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Bo widzisz, garry - Bogumil i jemu podobni wciąż nie lapią, ze w walce nie będzie ŻADNYCH regul......
...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tez to widzialem, niestety... Moze zabrzmi to glupio, ale kiedys trenowalo sie inaczej, nie tylko w aikido. Moze to jest wlasnie glowne oszustwo wobec mlodych ludzi - wbijanie im do glow, ze mozna nauczyc sie czegos w tej materii SZYBKO i zarazem SKUTECZNIE. Coz, mozna. Jest na tym vortalu forum poswiecone odzywianiu, metodom treningowym itp. Wybaczcie ci, ktorzy tam pisza, ale czy naprawde w sw chodzi o wyzszosc monohydratu kreatyny nad jej jablczanem?! Czy naprawde skutecznosc sw trzeba SZYBKO budowac, przewalajac tony zelastwa na silowniach i zagryzajac to roznego rodzaju "suplementami"? A co bedzie, gdy praca, rodzina nie pozwoli dalej biegac na silownie i beda wazniejsze wydatki niz kolejna porcja "odzywki"? O mnie generalnie mowi sie, zem duzy i silny facet a ja nigdy nie bylem na silowni. Swoja posture i sile zawdzieczam treningowi aiki, ktory - jak sie okazuje - wcale nie musi byc baletem. Czy nikt nie pomyslal, ze owi wielcy mistrzowie, ktorych fenomen tu sie ciagle przywoluje, nie chodzili na silownie i nie zapodawali sobie "cykli kreatynowych"? Jedyna tajemnica ich nieprawdopodobnych zdolnosci tkwi w ciezkim, dluuuuugim treningu. A wraz z uplywem lat, dgy sily i sprawnosci ubywa, owi mistrzowie potrafili je zastapic madroscia i doswiadczeniem - owa postponowana sznurowka, zaskakujacym ciosem, pozwalajacym wyjsc z paskudnego trzymania itp... Dzieki temu byli oni (sa czasem jeszcze) STARYMI mistrzami, a nie jedynie BYLYMI mistrzami...APAS, ale ja to samo widziałem na treningach karate. (Inych systemów, np. BJJ nie oceniam bo ćwiczyłem to za krótko) Idz sie przejdz na jakąs sekcje karate i popatrz jak wyglądają ataki osób początkujących gdy ćwiczą jakieś układy czy kata.
Napisano Ponad rok temu
poklon poklon poklon... Jedyna tajemnica ich nieprawdopodobnych zdolnosci tkwi w ciezkim, dluuuuugim treningu. A wraz z uplywem lat, dgy sily i sprawnosci ubywa, owi mistrzowie potrafili je zastapic madroscia i doswiadczeniem - owa postponowana sznurowka, zaskakujacym ciosem, pozwalajacym wyjsc z paskudnego trzymania itp... Dzieki temu byli oni (sa czasem jeszcze) STARYMI mistrzami, a nie jedynie BYLYMI mistrzami...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może ciut za duży ten skrót.Dyskusja dotyczyla sw zwanej aikido i tego, ze praktykowanie owej - co zarzucal Bogumil - to strata czsu i oszustwo wzgledem mlodych ludzi, bo przecietny boxer (thai boxer, bjj itede) zrobi kotlety siekane z kazdego aikidoki (z wyjatkim sp Dziadka moze) po kilkumiesiecznym treningu. Ja i kilka jeszcze osob pozwolilismy sobie miec zdanie odmienne, przypominajac, ze zarowo cel jak i metodologia treningu aikido sa inne, niz przy sportach walki, co nie wyklucza bynajmniej kapletnosci systemu i jego sk (tu slowo wyklete na forum ). Tyle w duzym skrocie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Anyway, pojawila sie opinia, ze oszukany adept aikido po 3 latach treningu dochodzi do wniosku, ze stracil ten czas... Wiem, powinien byc link, ale nie chce mi sie szukac.
Napisano Ponad rok temu
Jesli jednak ten sam boxer umysli sobie zaatakowac w parku takiego goscia jak ja, bo mu sie moja fizjonomia nie spodoba, ale nie bedzie wiedzial, zem aikidoka - moze sie mocno zdziwic
a dla mnei to zawsze było niesprawiedliwe generalnie. bo kiedy sobie wizualizuje taka sytuacje w której stoje w dojo naprzeciw tego legandarnego przeciętnego boksera to co ja własciwie moge zrobić? czy moge mu złamac reke wredną wersja ikkyo albo skręcic kark irimi nage? przeciez do tego tego techniki pierwotnie powstały. my tylko uzywamy miekikich wersji ... oczywiscie nie moge bo pójde siedziec, ale bokser moze mnie pysk obić.. to niesprawiedliwe...
ma kompletny arsenal technik umozliwiajacych wyjscie z sytuacji ataku, dowolnego ataku, aczkolwiek arsenal ten jest niezwykle skomplikowany i trudny do opanowania..
Ok, zatakowales, to byl blad, ale masz szanse prztrwac. Jesli z niej nie skorzystasz, drugiej nie bedzie... To jest budo.
...trolizm panuje niepodzielnie i bezkarnie..czas odpowiedzialności iza słowa i czyszczenie wątpliwości mieczem minał. a każden pryszczaty szczaw po roki młaj taj czuje bezkarnie prawo wycierania sobie gęby ludzmi, którzy na macie spedzili wiecej czasu 3 razy nim on na ziemskim padole.
Ok, zatakowales, to byl blad, ale masz szanse prztrwac. Jesli z niej nie skorzystasz, drugiej nie bedzie... To jest budo.
Napisano Ponad rok temu
Tak, masz racje, Bogumil. Dziekuję Ci. Wychodzi na to, że zmarnowalem najlepsze 13 lat swojego życia...Także Panowie kończąc dyskusje w tym temacie powiem, że do Aikido + polecał bym przede wszystkim zdrowy rozsądek i właściwy dystans.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kolega po raz kolejny trafia w sedno niczym mistrz kyudo. poklon Żal jeno, że wspólnie Guinnessa wychylić nie możemy... :wink:...Jesli jakis pijaczek zaczepia mnie w autobusie i proponuje wyjscie na "solowke" a ja sie zgodze, po to, by na przystanku puscic go przodem i po zamknieciu drzwi spokojnie pojechac dalej - to dla mnie, jako aikidoki jest to jak najbardziej ok rozwiazanie konfliktu. Dla "prawdziwych" fajterow dopiero mordobicie i przybycie ambulansu do jednego z uczestnikow daloby odpowiedz...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nic się nie martw. W aikido używamy glównie energii jaką generuje atakujący, a ten jak widać ma jej sporo ;-) Poza tym, kto mówi, że i my się świetnie nie bawimy? :roll: ;-)...ze wy macie czas i energioe na prowadzenie takich dyskusji...
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu