Aikido lekarstwem na trudności wychowawcze z dziećmi
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Firippu
Napisano Ponad rok temu
Pierwszej nocy dzieciak nie mógł spać nawet przy zapalonym świetle i otwartych drzwiach i przybiegał co pół godziny po pomoc, trzeba było przy nim siedzieć i tak dalej. Minął dzień, drugi - czwartego dnia chłopak spał już przy zamkniętych drzwiach i zgaszonym świetle, nie sprawiając żadnych kłopotów. Były też inne przypadki, wszystkie rozwiązane pozytywnie, a wyniki utrzymały się po powrocie do domu.
Myślę, że jest to przede wszystkim zasługa jej umiejętności pedagogicznych, tymniemniej samo aikido na pewno też miało jakiś wpływ. I tak coś mi się wydaje, że jak już się kiedyś dorobię dzieciaka, to go albo na judo, albo na aikido jak najwcześniej wyślę (zależnie od temperamentu).
Napisano Ponad rok temu
sporo ciekawych artykułów związanych z treningami Aikido min. o ADHD. Po angielsku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Maksymalizujesz okno i wszystko widać, rozmiar czcionki jest skalowalny. W każdym razie widać przy rodzielczości 1280 x 1024.To chyba dla dzieci z hipernadwzrocznością - jaka tam jest czcionka? Jedynka?
Napisano Ponad rok temu
www.aikido.abc.pl tez dla dieci aikido faine jest.polecam
Szczepan by nazwał to Mcdonaldyzacją aikido, czy po gombrowiczowsku upupianiem. Treściowo sa tam takie kwiaty, ze nie tylko krawędziowcy, ale i zwykła rzetelność woła o pomstę do nieba :roll: 8O :roll:
O aikidoMistrzowie potrafia...podnosić wiekie cieżary na samych palcach (...)
przestraszony :splat:Co dają, zajęcia sportowe?(...)
* pokazują dobre strony sportowej rywalizacji
Napisano Ponad rok temu
Ja generalnei mam wysypke i żle reaguje na pseudopedagogów i wszelakiej maści instruktorów, którzy traktują dzieciaki ja "czysty zarobek". A wierzcie mi, ze są takie kluby w Warszawie, gdzie 5 latki ćwicza w tej samej grupie z 15 latkami...chociaż ćwiczniem bym tego nie nazwała...a raczej poruta, wyciąganiem kasy i marnowaniem dzieciaków. A jak czasem posłucham, co mówią rodzice, którzy po miesiącu wypisali czym prędzej dziecko i zaczeli szukac innego klubu...to po prostu włos się jeży...a bokken sam w ręce wskakuje zeby po łbie takiego gościa lać..zupełnie bez miłości i harmonii...
Yoshi
pokojowo nastawiona do świata:)
Napisano Ponad rok temu
aikido is all life not 5 years just or two... :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
it doesn't metter how old are you
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
To, że za tym stoją pieniądze, i to czasem nawet większe niż przy prowadzeniu zajęć z dorosłymi, jest podyktowane prawami rynku. Po prostu, rodzice nie mają specjalnego wyboru. Komuś tam się nie opłaca, a ktoś tam nie ma ochoty użerać się z bachorami.
Jak to jednak zwykle bywa, nie każdy kto potrafi pcha się na afisz. Są inne priorytety. Jest także niekompetancja, która powoduje pójście na łatwiznę. Uczenie dzieci zakładania dźwigni jest tego przykładem, z czym niestety miałem się okazję zetknąć. Nawet w judo jest określona granica wieku, do której dźwignie są zabronione. Zresztą, do czasu kiedy jest, jak jest, to znaczy w wiekszości przypadków aikido stanowi rekreację, a nie szkołę prawdziwej samoobrony, nie jest tak źle. Właśnie gorzej by było, by dzieciaki przenosiły do szkoły, czy na podwórko umiejętności, które mogły by spowodować nieodwracalne szkody. Bo to się właśnie obserwuje wśród młodocianych adeptów 'sztuk kopanych' na przykład. Dzieci próbują, i jest to normalne, ale niestety, bez świadomości konsekwencji tego, co robią.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zgoda. Zauważ jednak, że takie "funny aikido", choć w wielu aspektach jest podobne (tak jak to opisałeś), to jednak różni się zasadniczo od chociażby "funny judo" (terminologia całkiem mi nie pasuje, ale taka się przyjęła :roll: ). Chociażby brakiem elementu rywalizacji, w związku z czym aikido dla dzieci niesie jednak nieco inne wartości, niż judo bądź inne gry i zabawy sportowe, w których jest przegrany i wygrany.Nie jest to żadne aikido tylko ćwiczenia ogólnorozwojowe z elementami aikido. Ale w tych zajęciach można też znaleźć elementy gimnastyki, lekkiej atletyki, gier i zabaw w równej, jak nie większej ilości, co aikido. Dlatego powtarzam, dla mnie to nie jest aikido.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Integracja polskiego Aikido, Poznań ;)
- Ponad rok temu
-
Integracja w Polskim aikido?
- Ponad rok temu
-
pierwszy polski shodan?