Kto w Warszawie naprawia katany
Napisano Ponad rok temu
Szukam kogoś z Warszawy kto mógłby profesjonalnie "odnowić" mi katane. Ostrze zostało wykonane na wystawę przez Cyla. Jest kute z kilkuset warstw i z tego co wiem było jedną z ostatnich wykonanych przez niego samurajskich głowni. Było to co prawda ponad 10 lat temu i może coś się zmieniło ale fachowiec będzie wiedział o którą okres produkcyjny tego płatnerza chodzi. Miecz wymaga naprostowania głowni (jest lekko skręcona), ostrzenia, polerowania głowni oraz usunięcia luzu na tsubie. Będę Wam bardzo wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam,
spooky
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzięki Graf za odzew. Chwilowo jestem poza Wawą ale proszę o jakieś namiary do Ciebie. Co do przehartowywania klingi to wydaje mi się, że jest to ostateczność. NIe sądze, żeby ktoś poza płatnerzem który go zrobił podjąłby się tego. Wydaje mi się, że nasi bracia Japończycy musieli mieć jakieś prostrze patenty na tego typu uszkodzenia broni. Słyszałem od kogoś, że tego typu napraw dokonuje się poprzez "przeklepywanie" klingi miekkim drewnianym młotkem na drewnianym klocku / kowadle ale szczegółów nie znam - to już działka płatnerza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kendo w Zielonej Górze
- Ponad rok temu
-
Poznań - sztuki walki mieczem
- Ponad rok temu
-