Pytanie tendencyjne
Napisano Ponad rok temu
Pytam całkiem na poważnie, gdyż te dwie szkoły są dla mnie dostępne, a od września chciałbym rozpocząć naukę w jednej z nich. Bardzo podobają mi się kata Kashima, nieciekawie natomiast wyglądają te z Shinkage. Ale już np. zasłony demonstrowane w którymś numerze Budojo są całkiem, całkiem.
W każdym razie pytanie tendencyjne, ale proszę o wygłoszenie swojej opinii, najlepiej popierając ją jakimiś argumentami.
Napisano Ponad rok temu
Polecalabym zaznalomic sie dokladnie z poziomem intruktora, skad czerpie wiedze, jakie ma stopnie i od kogo itd. W Koryu, bo to zamierzasz sie uczyc, jednym z najwazniejszych skladnikow jest linia przkazywania wiedzy, bo tylko ona gwarantuje ze to co sie uczysz ma sens -- poniewaz sprawdzic tego nie mozna realnie, wojen na miecze ostatnio zbraklo na magazynie.....
Napisano Ponad rok temu
Kashima Shin Ryu - nie pamiętam w tej chwili nazwiska, w każdym razie w Centrum Aikido Aikikai w Warszawie odbywają się zajęcia. Z tego co mi wiadomo, to prowadzący odbierał nauki u pana Jerzego Pomianowskiego, który skolei uczył się u sensei Inaba Minoru (ale upewnię się jeszcze).
Napisano Ponad rok temu
A p. Szymankiewisz przewodzi Marobashikai Polska, podległe pod Marobashikai w Japonii oczywiście, w ramach Stowarzyszenia Atletycznego Ving Tsun w Polsce.
Napisano Ponad rok temu
Jesli moge dodac cos od siebie to wlasnie jestem po stazu z sensei Inaba i musze powiedzec ze postawa jak i sama osoba senseia utwierdzila mnie w slusznosci wybranej szkoly. Naprawde niesamowity czlowiek.
Napisano Ponad rok temu
W każdym razie też skłaniam się mocno ku Kashima, nie tylko z powodu bezpośredniości przekazu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pytanie do Ciebie, skoro trenujesz Kashima (w Budojo?): czy są u was elementy iaido/jutsu w ramach zajęć Kashima? Albo Nihon Kendo Kata?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kendo a kontuzjowane kolana
- Ponad rok temu
-
Filmiki pokazowe mieczem