Wszytko co kryją walki wręcz jest już wymyślone i nikt nic nowego nie wymyśli bo jest to już wymyślone wieki temu.
Niektórzy nie są aż tak ograniczeni. Zawsze można wymyślić coś nowego. Przykład - w ubiegłym stuleciu niejaki Ueshiba stworzył aikido (wiem co o tym myślisz). Też powiesz, Bogumił, że wszystkie techniki aikido były w ju jitsu.
Kiedy nastąpił moment w którym ostatnia technika została wymyślona w sztukach walki. 8O
pozatym nie znajdziesz wiekszosci technik z motylej, polgardy, spider guard, czy z zolwia,
Przepraszam - znowu wyjdzie moje niedouczenie ale ....jak jest na żółwia.
Pytam całkiem poważnie. Chce przedstawić odpowiednik( tą samą technike ) ze zwykłego JJ.
Na razie przedstaw odpowiedniki pierwszych trzech.
Także drodzy koledzy ślepo zapatrzeni w BJJ skoro nie uczycie się uderzeń, kopnięć, rzutów po ciosach, to obawiam się że w starciu z wszechstronnym zawodnikiem z JJ moglibyście mić ciężko.
Ja uprawiam równolegle Muay Thai i BJJ. Chyba Muay Thai wywodzi się z JJ :? . Masz przecież w JJ uderzenia łokciami, kolanami, klincz no i kopnięcia goleniem.
A w parterze bez względu z kim Bjj, Judo, Ju Jitsu, stawiałbym jednak na zapaśnika.
... a jak wiadomo zapasy wywodzą się z ju jitsu - nie ma tam (w zapasach) żadnych technik, które nie występują w JJ.
Wyrażam tylko swoje poglądy odpowiednio je argumentując. Ty [Chriser00] natomiast z barku kontrargumentów panicznie krzyczysz i machasz rączkami.
Słowo "odpowiednio" jest użyte nieodpowiednio w tym kontekście, wg mnie.
Jak byś, mniej kolego czytał na internecie, a więcej rzeczy dotkął namacalnie, to by naprawde była dyskusja - o czymś...
Bogumił, może to Ty byś dotknął namacalnie czegoś innego oprócz PJJ. Wiesz co Ci polecam? Tylko u dobrego instrukora.
Na koniec podpiszę się pod:
... niektorzy nie zauwazyli jeszcze ze przez ostatnie kilka lat w sztukach walki zmienilo sie wszystko o 180 stopni a oni wciaz tkwia w tym samym anachronicznym mysleniu i na sile udowadniaja wszystkim wokol ze zielone jest czerwone, to juz nie te czasy...
... obiema rękami. poklon