silownia czy basen?
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trenujac mt, nawet na silce nie zrobisz masy. :roll:basen nie dziala tak samo jak siłownia to chyba wiadomo , nie zbudujesz duzej masy miesniowej , ale napewno basen działa relaksująco , wiec to duzy plus . A pozatym wiadomo ze zawsze poprawi choc troche twoja wytrzymalosc fizyczna
Napisano Ponad rok temu
fałsz, przy odpowiednich proporcjach i treningu wszystko jest mozliwe.Trenujac mt, nawet na silce nie zrobisz masy. :roll:basen nie dziala tak samo jak siłownia to chyba wiadomo , nie zbudujesz duzej masy miesniowej , ale napewno basen działa relaksująco , wiec to duzy plus . A pozatym wiadomo ze zawsze poprawi choc troche twoja wytrzymalosc fizyczna
Napisano Ponad rok temu
Wiem ze basen to nie silownia ale przy codziennym treningu silowym (bo w koncu na trneingach taja tez sie robi sille poprzez pompki itd.) jest duzo latwiej o przetrenowanie.
Napisano Ponad rok temu
ja na basen mam zamiar chodzic codziennie (poza wikendami) niedlugo ;]. glownie dla odpoczynku po MA i wieczornych treningach w domu. ale i tak kondycje i oddech troche wyrabia, choc zalezy jak sie plywac. ja kraula zbytnio nie moge ze wzg na plecy, dlatego plywam tak:
trzy baseny klasycznym (zabka), trzy klasycznym z oddechem co drugi ruch (naprawde daje to popalic) dwa klasycznym i dwa kraulem. i tak 10 razy, bez przerw zadnych. w 45 minut jest 100 basenow.
przy mt tez bym raczej wybral basen.
Napisano Ponad rok temu
Novocaine->Nie w temacie-tez sobie zamowilem ksiazke rossa i juz sie trzese z podniecenia jak ja dostane, takze jak jeszcze nie wyslales mi na maila starej wersji to juz nie zawracaj sobie glowy :wink:
pzdr
edit. Ok zauwazylem ze wyslales..dzieki wielkie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jeśli masz problem z plecami, to pewnie też z kręgosłupem, a kraul znacznie mniej obciąża kręgosłup niż żabka.ja kraula zbytnio nie moge ze wzg na plecy
Napisano Ponad rok temu
zjarany, daj znac na mejla po ilu dojdzie. z usa do uk w dwa dni, a z usa do pl? :twisted:
Napisano Ponad rok temu
W przypadku wad postawy polecam konsultację fachowca i wykonywanie stosownych do wady ćwiczeń korekcyjnych.na wade postawy proponujesz kraula?
Pływanie polecam każdemu, bo jest fajne. Byle z umiarem, pamiętając, że pływanie, jak każda aktywność fizyczna, może prowadzić do kontuzji, jeśli uprawia się ją nieprawidłowo lub w nadmiarze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Siła, zwiększenie masy mięśniowej i również wytrzymałośc - SIŁOWNIA
Trzeba wiedziec co się chce osiągnąc. Warto też dodac ze pływanie jest mniej kontuzyjne niż siłownia i bardziej przyjemne/relaksujace (choc nie chwaląc się udało mi się raz nabawic kontuzji kolana podczas pływania, ale to inna historia )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesli mialbym znowu nascie lat i szukal sportu ogolnorozwojowego wybralbym plywanie. Zreszta teraz na "stare" lata tez coraz mocniej skladam sie ku plywaniu.
Czy bedzie to rekreacja tylko, czy ostry trening - zalezy tylko od ulozenia sobie planu. Dla pioczatkujacego juz samo plywanie jakimkolwiek stylem przez 30-45 minut bez prztsanku, to bedzie wyzwanie.
Mimo, ze pol zycia spedzilem na silce, nie pochwalam jej (tylko ja rzecz uzupelniajaca). Postrzegam zwlaszcza kulturystyke, czy zawody strongmanow jako sporty wynaturzone. Obydwa wyrzadzaja w dluzszej perspektywie czasu wiecej szkod niz korzysci dla zdrowia i otoczenia cwiczacego. Ale wokol tych sportow rozrosl sie potezny, przynoszaczy gigantyczne zyski przemysl, w tym podziemny (handel sterydami przynosi zyski porownywalne z narkotykami), ktory nie podda sie latwo.
Pocieszajace jest, ze w Europie Zachodniej jest coraz mniej na silowniach pakerow, a coraz wiecej ludzi, ktorzy ciezarami cwicza dodatkowo np. do thriatlonu, kosza etc.
K_P
K_P
Napisano Ponad rok temu
Ale progres bo teraz robie 40, wiec jeszcze troche i bede kozakiem
BTW. Nie zdawalem sobie nawet sprawy ze "wytrzymalosc basenowa" jest tak zupelnie inna od tej ktora wyrabiam pry treningach czy bieganiu- bo przy obu nie mam zadnych problemow, natomiast jak poszedlem ten pierwszy raz na basen to sie nie moglem nadziwic ze to dopiero 15 basen a ja juz jestem jak detka.
Napisano Ponad rok temu
a dostales juz ta co zamowiles?
ja wlasnie zaczalem czytac never gymless i we wstepie ross wypisuje cos 7 rodzajow sily i co sie jak cwiczy (np. maksymalna, eksplozyjna, wyrzymalosciowa etc).
Napisano Ponad rok temu
Co do biegania to zaczynam robic trening ze strony runwarsaw.pl Ten trenng z ksiazki 50 dniowy jest za bardzo hardcorowy zeby jeszcze przy okazji trenowac 3/4/tyg thai(tak mi sie wydaje )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tajger- czy to zdrowo??
- Ponad rok temu
-
obwód ręki w biepsie
- Ponad rok temu
-
problem przy skakance
- Ponad rok temu