jak dbać o stawy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale wybaczamy nieznajomość tematu. Może lepiej nie wiedzieć co się tu dzieje :wink:
Napisano Ponad rok temu
Kol. Muha, ale ja nie o tym, nie o tym...... ani nie o stawach ani nie o teoriachHe he, kolega Sz. jest nie w temacie. Malo istotna jest znajomosc teorii ewolucji, nie zas wiedza o stawach. Czasem znajomosc jednej z teorii jest nawet niewskazana ...
przepraszam za off topik athropina
Napisano Ponad rok temu
A teraz się offtopowo wytłumacz co miałeś na myśli... :wink:
Napisano Ponad rok temu
trzeba zwrócić uwagę na zakres ruchomości stawu
Jak to zrobic?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w końcu dbanie o stawy to podstawa chyba w każdej sw.
Wszelkie formy wysiłku fizycznego niosą w sobie zwiększone ryzyko różnego rodzaju urazów, w tym stawów. Mówiąc ogólnie, staw składa się z elementów miękkich (torebka stawowa) i elementów twardych (powierzchnie stawowe kości połączonych za pomocą danego stawu). Zdecydowaną większosć urazów stanowią uszkodzenia torebki stawowej. Są one spowodowane przede wszystkim wykonaniem ruchu wykraczającego poza możliwości danego stawu - zbyt obszernego (np. przeprost stawu łokciowego), lub w płaszczyźnie, w której normalnie staw nie pracuje (np. skręcenie stawu kolanowego).
Ochrona stawów to przede wszystkim profilaktyka, ale nie noszenie na codzień opasek. Przecież nie zakładamy sobie gipsu na rękę lub nogę aby uniknąć złamania. Opaska, podobnie jak gips, stanowi jedynie element wzmacniający uszkodzoną część ciała, przejmuje część pracy, którą wykonuje zdrowa torebka stawowa.
Profilaktyką w ochronie stawów jest unikanie ekstremalnych przeciążeń. Nie należy poddawać się obciażeniom, do których nie jesteśmy przygotowani.
Należy wzmacniać mięśnie, odpowiedzialne za ruchy w danych stawach. Są one wtedy bardziej stabilne, mocniejsze i wytrzymalsze.
Najbardziej radykalnym sposobem ochrony stawów jest leżenie.
Napisano Ponad rok temu
Upewnic sie ze sie zgina 180 stopni w obie strony.
trzeba zwrócić uwagę na zakres ruchomości stawu
Jak to zrobic?
Napisano Ponad rok temu
* jesli jest na sali lekarz, niech sprostuje jesli w tym co napisalem są błędy.
PS. Używam od 3 lat, od czasu, gdy podczas przygotowań maratońskich zaczęły się moje problemy i bardzo sobie chwalę. Wkładki pozwoliły mi zrobić całkiem sporo kilometrów i nawet przebiec maraton.
Napisano Ponad rok temu
Zapomnialeś wspomnieć o smarowaniu... :twisted: :twisted: :twisted:PS. Używam od 3 lat, od czasu, gdy podczas przygotowań maratońskich zaczęły się moje problemy i bardzo sobie chwalę. Wkładki pozwoliły mi zrobić całkiem sporo kilometrów i nawet przebiec maraton.
Napisano Ponad rok temu
No to jutro po gali będziemy "smarowali"... Voivod, za zdrowie twoich kolan również ;-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Szkoła muzyczna i MA
- Ponad rok temu
-
Kierunkowość techniki
- Ponad rok temu
-
londyn
- Ponad rok temu