Kierunkowość techniki
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio cwiczyłem sobie z 1 danem aikido Nishio (sam mam 4 kyu) i w czasie cwiczeń On powiedzial mi, ze "robie" techniki w miare poprawnie, aczkolwiek powinienem sobie przyswoic zasade KIERUNKOWOSCI TECHNIK. Ja bylem nieco zdziwiony, więc On mi wyjasnil, ze chodzi o to, zeby isc w jedna strone z technikami.
Przyklad:
uke atakuje shomen uchi, ja najpierw schodze na omote, ale następnie jeśli chcę zrobić przechwyt i tenkan i wyprowadzic na przyklad kote-gaeshi, wykonuję sekwencję: zejście na omote, zejście na ura i technika. Z tego, co zrozumialem jest to niepoprawne i powinienem robic technike NIE schodzac w pewnej chwili na ura.
Czy możecie powiedzieć, jak to wygląda z punktu widzenia Waszych szkół?
Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Steve
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak chcesz robic wersje kotegaeshi omote z ataku shomen uchi, to przechwyt jest tak jakbys zaczynal robic shihonage omote, nastepnie za pomoca dzwigni na reke rozprowadzasz atakujacego i go wychylasz z rownowagi w kierunku palcow jego dloni. Potem nastepuje zmiana uchwytu, bowiem przechwytujesz jego nadgarstek druga dlonia i robisz irimitenkan w taki sposob ze jego nadgarstek staje sie osia obrotu. Ten irimi tenkan ma za zadanie zebys ciezarem wlasnego ciala spowodowal upadek atakujacego.
Nie widze w tej wersji w zadnym razie zejscia na ura. :?
Jak w pierwszym momencie wchodzisz na omote, to do konca techniki jest to wersja omote.
Co do 'kierunkowosci' to jest to ciekawe z tego powodu, ze wlasciwie kierunek 'rozprowadzania' i utrzymywania wychylenia jest podyktowany wlasnie jednym celem: jak niedopuscic aby atakujacy odzyskal rownowage -- bo to by oznaczalo niechybny kontratak. Ja mam tendencje do wychylania uke w 'trzeci punkt' (jesli stopy stanowia dwa wiercholki trojkata) -- co powoduje, ze 'kierunkowosc' nie jest zdefiniowana raz na zawsze, a raczej zmienia sie w zaleznosci od reakcji atakujacego.
'Kierunkowosc' moze byc narzucana przez uke albo przez tori -- to chyba zalezy od doswiadczenia kazdego z nich.
Napisano Ponad rok temu
Zapewne chodzilo mu o tzw. wersje "egzaminacyjne", co na poziomie kyu ma sens......Ostatnio cwiczyłem sobie z 1 danem aikido Nishio (sam mam 4 kyu) i w czasie cwiczeń On powiedzial mi, ze "robie" techniki w miare poprawnie, aczkolwiek powinienem sobie przyswoic zasade KIERUNKOWOSCI TECHNIK. Ja bylem nieco zdziwiony, więc On mi wyjasnil, ze chodzi o to, zeby isc w jedna strone z technikami...
Napisano Ponad rok temu
Qrczaki, ale ciezko to zrozumiec. Sad
Jeszcze trudniej wytłumaczyć na ekranie, ale co robić. :wink:
OK - do rzeczy:
Jak chcesz robic wersje kotegaeshi omote z ataku shomen uchi, to przechwyt jest tak jakbys zaczynal robic shihonage omote, nastepnie za pomoca dzwigni na reke rozprowadzasz atakujacego i go wychylasz z rownowagi w kierunku palcow jego dloni. Potem nastepuje zmiana uchwytu
Dokładnie . Z tym, że ja myślę o przechwycie odwrotnym, niż przy shiho-nage. (tak przynajmniej jestem nauczany)
bowiem przechwytujesz jego nadgarstek druga dlonia i robisz irimitenkan w taki sposob ze jego nadgarstek staje sie osia obrotu. Ten irimi tenkan ma za zadanie zebys ciezarem wlasnego ciala spowodowal upadek atakujacego.
Też się zgadzam 8) , tylko ja mam na myśli irimi-tenkan w drugą stronę (czyli nie pod ręką uke). Z tego, co wiem (a wiem jeszcze mało ) są tylko dwie drogi z takiego wychylenia przeciwnika - albo to, o czym Ty piszesz, albo to, co ja mam na myśli.
Jak w pierwszym momencie wchodzisz na omote, to do konca techniki jest to wersja omote.
podstawa jest zejcie z linii ataku, potem to juz wolna amerykanka Smile Smile Smile
Dziękuję. :-) Nadal nie zrozumieliśmy się chyba, ale dziękuję. :-)
Wracając do głównego tematu, Szczepan, chyba różnie rozumiemy termin kierunkowości. Mnie nie chodzi o kierunek wychylania uke (choć można to i tak określić), co bardziej kierunek w jakim poruszają się zarówno tori, jak i uke (choć w moim pytaniu bardziej jestem zainteresowany samym tori).
(dokładniej - jeśli ja, jako tori poruszałem się przy schodzeniu z linii ataki na przykład w prawo, to czy w czasie wykonywania techniki, aby utrzymać wychylenie uke MUSZĘ poruszać się nadal TYLKO W PRAWO, czy mogę również w pewnej chwili
Przy okazji - jak uke może narzucić kierunkowość techniki tori? 8O
Zapewne chodzilo mu o tzw. wersje "egzaminacyjne", co na poziomie kyu ma sens...
Otóż nie tyle wersje egzaminacyjne, co ogólne mechanizmy wytyczające poprawność techniki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dokladnie, to samo chcialem zapytac. Bo jesli odpowiedz jest: tak, to zblizasz sie niepokojaco do new age aikido :wink: (Hi voivod!! )Moze wiec prostymi slowami: Czy Tobie chodzi o to, ze, wchodzac na omote mozesz zrobic, wedle uznania, wersje omote LUB ura danej techniki...?
Jesli atakujacy jest wystarczajaco wycwiczony, to posiada dosc wyrafinowane metody 'bycia ciezkim' lub nawet kontratakowania wykorzystujac szczodrobliwosc tori(lub jego male doswiadczenie...itd), i moze w decydujacym stopniu wplynac na 'ksztalt' techniki...........nawet tylko nieznacznie przesuwajac ciezar swojego ciala.Przy okazji - jak uke może narzucić kierunkowość techniki tori? Shocked
Napisano Ponad rok temu
Nie moge sie doczekac, kiedy sie w koncu zderzymy... 8) 8) 8)Dokladnie, to samo chcialem zapytac. Bo jesli odpowiedz jest: tak, to zblizasz sie niepokojaco do new age aikido :wink: (Hi voivod!! )Moze wiec prostymi slowami: Czy Tobie chodzi o to, ze, wchodzac na omote mozesz zrobic, wedle uznania, wersje omote LUB ura danej techniki...?
Napisano Ponad rok temu
a to juz wiem o co koledze Steve chodzi Zauwazylem ze w Niemczech a dokladnie w organizacji DAB rabia niekiedy techniki w ten sposob. np uke atakuje shomen uchi, tori schodzi z lini na omote z jednoczesnym przechwytem ataku, wyciaga calosc do przodu (jak do shiho nage), a potem nagle robi tenkan i wykonuje technike(np kaiten nage)Moze wiec prostymi slowami: Czy Tobie chodzi o to, ze, wchodzac na omote mozesz zrobic, wedle uznania, wersje omote LUB ura danej techniki...?
Napisano Ponad rok temu
STRASZNE...a to juz wiem o co koledze Steve chodzi Zauwazylem ze w Niemczech a dokladnie w organizacji DAB rabia niekiedy techniki w ten sposob. np uke atakuje shomen uchi, tori schodzi z lini na omote z jednoczesnym przechwytem ataku, wyciaga calosc do przodu (jak do shiho nage), a potem nagle robi tenkan i wykonuje technike(np kaiten nage)
Napisano Ponad rok temu
STRASZNE...
a to juz wiem o co koledze Steve chodzi Zauwazylem ze w Niemczech a dokladnie w organizacji DAB rabia niekiedy techniki w ten sposob. np uke atakuje shomen uchi, tori schodzi z lini na omote z jednoczesnym przechwytem ataku, wyciaga calosc do przodu (jak do shiho nage), a potem nagle robi tenkan i wykonuje technike(np kaiten nage)
co takiego??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pewnie, wszystko mozna, niewazne omote czy ura, po co w ogle zajmowac sie takimi glupotami.........wszystko jedno co robisz, w koncu tylko tak mozna znalesc Inner Child, nieprawdaz voivod?No, jak to? Wchodzi na omote , a robi ura ??? Przeciez tak nie mozna... 8) 8) 8)
Napisano Ponad rok temu
Pewnie, wszystko mozna, niewazne omote czy ura, po co w ogle zajmowac sie takimi glupotami.........wszystko jedno co robisz, w koncu tylko tak mozna znalesc Inner Child, nieprawdaz voivod?No, jak to? Wchodzi na omote , a robi ura ??? Przeciez tak nie mozna... 8) 8) 8)
mnie uczyli ze jak schodze na omote to robie technike w wersji omote no i vice versja
Napisano Ponad rok temu
Dobra - zarty na bok...mnie uczyli ze jak schodze na omote to robie technike w wersji omote no i vice versja
Ma to sens w etapie wstepnym, czy tez podczas przygotowan do egzaminow, zeby za duzo nie mieszac. Ale to tylko etap poczatkowy...
PS. A teraz poczekaj na riposte Szczepana - ze nie mam racji...
Napisano Ponad rok temu
Jesli zakladamy, ze tori ma kontrolowac uke od momentu narodzenia sie mysli o ataku w jego glowie, to wykonanie ura czy omote jest dla niego dziecinna blachostka. Po prostu na tym polega TOTALNA kontrola, nieprawdaz.Dobra - zarty na bok...
Ma to sens w etapie wstepnym, czy tez podczas przygotowan do egzaminow, zeby za duzo nie mieszac. Ale to tylko etap poczatkowy...
PS. A teraz poczekaj na riposte Szczepana - ze nie mam racji...
Jesli zas nie jest tego wstanie wykonac, wyglada mi na to ze jest mocno niedocwiczony i musi nadal robic podstawy-- czyli jak schodzi na omote -> to robi omote, a jak na ura to robi ura
Ty voivod, nie bedac na etapie wstepnym, rozumiem ze masz nad atakujacym totalna kontrole? juz sie nie moge doczekac naszego spotkania
Napisano Ponad rok temu
Szczegolnie, gdy atakuje cycata, mocno napalona blondynka......Jesli zas nie jest tego wstanie wykonac, wyglada mi na to ze jest mocno niedocwiczony i musi nadal robic podstawy-- czyli jak schodzi na omote -> to robi omote, a jak na ura to robi ura
Ty voivod, nie bedac na etapie wstepnym, rozumiem ze masz nad atakujacym totalna kontrole? juz sie nie moge doczekac naszego spotkania
Napisano Ponad rok temu
Tori ma sie troche pokręcić a Uke ma latać na około Tori (czasem dosłownie latać)
Ma to być wykonane płynnie
Jak masz czas zeby z ura robic omote a z omote ura to i kujawiaka z przytupem tez mozesz tylko po co?
Niektóre rzeczy sie robi prosto i naturalnie, wszedłes tak to nie kombinuj.
na ulicy nie ma na to czasu.
P.S. Traktuje aiki jako pełnowartościową sztuke walki i mi sie na ulicy sprawdza
chodz koledzy z stopniem dan któryś tam twierdzą ze aiki to balet form nowoczesnych...
Pewnie wiedzą lepiej ja w koncu mam tylko 4 kyu ... od ponad pieciu lat(no co? leniwy jestem w kwesti egzaminów)
Napisano Ponad rok temu
Mógłbyś napisać coś więcej na ten temat?Traktuje aiki jako pełnowartościową sztuke walki i mi sie na ulicy sprawdza
Dziękuję i pozdrawiam, h-k
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
londyn
- Ponad rok temu
-
Techniki broni stylu H.Kobayashi sensei
- Ponad rok temu