Nóż rtęciowy-UFO-litości co za bzdura!
Napisano Ponad rok temu
tak sobie siedzę w sklepie i tu nagle wchodzi gostek i :poproszę nóż rtęciowy
napiszcię proszę kto wymyślił to g..... bo mam w ciągu roku z 50 osób co pytają o to.
to jakaś mania litości ,na początku się z tego śmiałem ale to mnie zaczyna wk....
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
itp.
albo ja jestem p.....ęty albo masa ludzi widzioała to NÓŻ UFO.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście to nie jest zarzut kierowany do ciebie, lax, tylko radzę ci, żebyś w dalszym ciągu się śmiał słysząc o nożu rtęciowym.
Niby istniało coś takiego (tzn. rtęć w kanale ostrza żeby uzsykaś pożądany środek ciężkości), ale gdyby był taki dobry, to chyba do dziś byłby spotykany...
Taki nóż jest jak yeti - każdy o nim słyszał, ale ilu naprawdę go widziało. A jak już ktoś o niego pyta w sklepie, to znaczy że w temacie noży jest tak sobie średnio zorientowany :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Różnił się od tego jaki otrzymał Pan np. w Oświęcimiu?
Zdecydowanie. Dostaliśmy noże rtęciowe (dzięki wyważeniu ostrza zawsze się wbijały), krótkie noże z 3 cm ostrzem, noszone pod mundurem w okolicach karku...
Trzy centymetry? To przecież zabawka...
... wystarczająco mała do ukrycia i dostatecznie długa do zadania śmiertelnego ciosu w wątrobę. Do tego buty z wysuwaną igłą nasączoną trucizną. Otrzymaliśmy także nieprzemakalne mundury, niedostępne dla innych formacji chyba do tej pory.
Źródło z pierwszego linku.
A do tego proponuję strzelającą klamrę do pasa, laser w zegarku, rentgen w okularach, itp. Kurde, prawie jak James Bond.
Napisano Ponad rok temu
A juz marsz w odwrotnie zalozonych butach "bez jednej ranki" to powala na kolana... gosc mial pewnie nogi ze stali .. a jajka z betonu... jak go ktos kopnal w krocze .. zaraz noge mial zlamana (to pewnie ta dywersja)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gość napisał jak obciążyć bardziej rękojeść noża.
Czy to jest niewykonalne?
Napisano Ponad rok temu
rtęcią?a co jest złego w tym pierwszym opisie?
gość napisał jak obciążyć bardziej rękojeść noża.
Czy to jest niewykonalne?
Napisano Ponad rok temu
Pytanie po co wlewać rtęć do środka noża. Jeżeli bedzie się ruszała to zaburzy ruch noża. Zresztą zamiast rtęci możemy włozyć kilka kulek lub ruchomy ciężarek. Jeżeli ma być nieruchoma, to sa lepsze obciążniki.
Napisano Ponad rok temu
Z tą rtęcią to jest tak, że jest to jedyny płynny metal w temperaturze pokojowe, więc wiele osób uważa go za magiczny. Niektórzy podobno wlewali go do anten.
Pytanie po co wlewać rtęć do środka noża. Jeżeli bedzie się ruszała to zaburzy ruch noża. Zresztą zamiast rtęci możemy włozyć kilka kulek lub ruchomy ciężarek. Jeżeli ma być nieruchoma, to sa lepsze obciążniki.
też mi się tak wydaje, ale skoro ktoś chce rtęć i ryzykuje zatrucie, to niech mu idzie na zdrowie.
Napisano Ponad rok temu
Zresztą zamiast rtęci możemy włozyć kilka kulek lub ruchomy ciężarek.
Tak są zbudowane młotki do pracy w stanie nieważkości, obuch jest wydrążony i wypełniony luźno metalowymi kulkami. Nie odskakuje tak po uderzeniu.
Napisano Ponad rok temu
strona 8
czyli mogom trafić pod strzechy
pozdro
Napisano Ponad rok temu
wiem jedno, że znalazłem informacje o mieczach katowskich , wydrązonych w srodku w pewnym stopniu i wypełnionych rtęcią, dla lepszego wywazenia. Ale czy to na pewno prawda....
Z teoretycznego punktu widzenia, żeżeli rtęć (dużo ok 1/4 kg) byłaby wlana do środka brzeszczota takiego miecza, to kat podnosząc go wkładałby mniejszy wysiłek (bo rtęć by zlała sie do części bliżej rękojeści, a przy uderzaniu przelałaby się na koniec brzeszczota, co by wzmocniło siłę tnącą. Teoretycznie oczywiscie.
Odnosnie noży do rzucania również słyszałem o tym i mam swoją teorię na ten temat:
1. Nóż rtęciowy, mający swoje odium świetnego wyważenia, socjalistycznego high tech, tajnej broni układu warszawskiego, itp .... podnosi morale ogłupionego żołnierza. i tyle.
2. bazując na młotkach bezodrzutowych (stosowanych np w warsztatach samochodowych - młotej jest wydrążony w środku i wewnątrz w żelu i na sprężynie znajduje się ciężarek - uderzenie młotkiem składa się więć z dwóch impulsów siły - BYĆ MOŻE rtęć działa podobnie) Jakaś firma stosuje też wkład z kulek stalowych lub śrutu ołowiowego. są to młotki montażowe do precyzyjnych prac ) Efekt tego podwójnego impulsu jest taki że uderzenie stosunkowo lekkiego młotka bezodrzutowego daje taki sam efekt jak młotka zwykłego ale cięższego, przy jednoczesnym mniejszym odkształceniu powierzchni (mniejsza siła ale przyłozona dwukrotnie daje taki sam efekt jak wieksza przyłozona jednokrotnie) Być może ta rtęć wewnątrz noża działa tak samo przy uderzaniu (dźganie) i przy rzucaniu. ale to tyloko teoria
Napisano Ponad rok temu
Niezupełnie tak to opisano w "Mieczu Liktora". Chodziło o zwiększenie siły uderzenia poprzez przelanie się rtęci w kierunku czubka. Dochodziło do tego jeszcze i to, że kat musiał stać z mieczem w pozycji pionowej i czekać na sygnał "mistrza ceremonii".Z teoretycznego punktu widzenia, żeżeli rtęć (dużo ok 1/4 kg) byłaby wlana do środka brzeszczota takiego miecza, to kat podnosząc go wkładałby mniejszy wysiłek (bo rtęć by zlała sie do części bliżej rękojeści, a przy uderzaniu przelałaby się na koniec brzeszczota, co by wzmocniło siłę tnącą. Teoretycznie oczywiscie.
Napisano Ponad rok temu
Niezupełnie tak to opisano w "Mieczu Liktora". Chodziło o zwiększenie siły uderzenia poprzez przelanie się rtęci w kierunku czubka. Dochodziło do tego jeszcze i to, że kat musiał stać z mieczem w pozycji pionowej i czekać na sygnał "mistrza ceremonii".Z teoretycznego punktu widzenia, żeżeli rtęć (dużo ok 1/4 kg) byłaby wlana do środka brzeszczota takiego miecza, to kat podnosząc go wkładałby mniejszy wysiłek (bo rtęć by zlała sie do części bliżej rękojeści, a przy uderzaniu przelałaby się na koniec brzeszczota, co by wzmocniło siłę tnącą. Teoretycznie oczywiscie.
Źle się widocznie wyraziłem ale o to mi chodziło Pozdr Zenobee.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
P.S. Uran wręcz przeciwnie jest łatwo dostępny. Wojsko ma go za darmo, głównie z tego powodu że jest wiadomym że zutylizują tą radioaktywną amunicję na terenie wroga.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dobry nóż na prezent - co radzicie?
- Ponad rok temu
-
Zlot Śwolezierów - W-wa
- Ponad rok temu
-
The Best of ...
- Ponad rok temu