1. W karate kata wykonuje sie sekwnecjami w rytmice mającej na celu odzwierciedlenie realnej sytuacji, a tu jakby prawie pojedyńcza technika była wykonywana na osobne tempo i służyła jedynie wyćwiczeniu jej w układzie i w oderwaniu od rytmiki tzw." walki realnej.
sluszna uwaga - tak ogólnie. Układy są w jednym tempie (zdarzają się przyspieszenia czy zwolnienia, ale to raczej wyjątki).
2. Może chodzi tu o różnice w wykonaniu poszczególnych technik? Czy zaobserwowany przeze mnie brak "pracy" bioder przy wykonywaniu technik szczegónie ręcznych jest tą różnicą i wykonanie np.: uderzenie prostego bez z tzw.: uderzeniem z biodra jest błędem?
bioder czy barków?
z rozmów z kolegami z karate wyniosłem, że u nas barki nie pracują przy uderzeniu ręką, a w karate (kyokushin przynajmniej) tak.
i to pierwszy element przy ktorym ja osobiscie mowie: "nie rób jak w karate"
druga sprawa to nasza fala.
O ile mi wiadomo w karate cały ruch odbywa się na jednym poziomie. (tzn w momencie uderzenia na tym samym poziomie, ciało pozostaje na tym samym poziomie).
U nas ruch jest wykonywany dół - góra- dół (co do zasady). Czyli najpierw zniższa pozycję, potem podwyższasz, aby wykończenie było przy ruchu całego ciała w dół.
Jeśli jeszcze masz ochotę oglądac filmy z tkd, zerknij na
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] dział Filmoteka Taekwon-do --> Wideoklipy i tam jest film Fala w wykonaniu generała Choi Hong Hi. To nie układ tylko pojedyńcze ruchy, ale wyraźnie widać o co chodzi.
Czy określenie "nie rób jak w karate" oznacza, że większość z Was trenowała karate i wie o co dokładnie chodzi w tych różnicach i wie jak sie to wykonuje w karate?
ja nie.
nigdy nie trenowałem karate i nie wiem jak dokładnie powinien wyglądać ruch.
Ale slyszałem (i widziałem) wkładanie barków, tudzież ruch na jednym poziomie.
No to mówię młodym, jak mają nie robić.
Głównie w celu podkreślenia odmienności stylów. Na pewno nie w celu krytyki (trudno krytykować coś czego się nie zna) czy ośmieszania tudzież w innych niecnych celach.