uraz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U mojego kolegi po urazie w tym miejscu okazalo sie ze jadro posunelo mu sie w glab brzucha i musial miec operacje!! Lepiej idz szybko do lekarza !!!
Nie przesunęło się na pewno... Przecież widzę co i jak... Jest na swoim miejscu.. Ale jest twarde i boli. Może to tylko obicie? Być może panikuje... Ale wiecie jak to jest z tymi sprawami.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(!)
Napisano Ponad rok temu
1. Każe obłożyć czymś chłodnym i leżeć z jajami powyżej tułowia, jeśli opuchlizna nie zejdzie w ciągu kilku/kilkunastu godzin to wtedy zrobi to co w pkt. 2.
2. Zrobi USG i sprawdzi co i jak.
Ogólnie jeśli jądro nie jest pękniete - a to czuć, bo pęknięte jądro napie***la tak, że nie idzie wytrzymać, to może być to lekkie obicie, które należy przeczekać. Po uderzeniu nie dochodzi do skręcenia nasieniowodów i jeśli się nim za bardzo nie bawiłeś i nie skręcałeś to nie powinno Ci się nic stać. Ja kiedyś zaliczyłem ciosa w jaja (nie było łatwo dostępnych ochraniaczy) i też tak mi się zrobiło. Jajko zostało już leciutko większe ale nic się nie stało.
Jednak jak zwykle w przypadkach rad przez internet też radzę iść do lekarza. Im bardziej boli tym sprawa pilniejsza, jeśli ból jest nie do zniesienia to lepiej iść zaraz; jeśli ból jest mdły, rozlany ale do wytrzymania i delikatny to do rana przeżyjesz...
Napisano Ponad rok temu
moze to byc skrecenie jader a wlasciwie tej zylki na ktorej sie trzyma i moze grozic amputacja
u mojego kolegi nasczescie :

pyzdra
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wspolczuje, spacerowanie tez pomaga...
Napisano Ponad rok temu

Pozdrawiam.
Spid.
Napisano Ponad rok temu

nie czekaj na nic, tylko od razu idz do lekarza.
nawet nie potrafie wyrazic tego co teraz czuje

jestem z toba....

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Straszne rzeczy radzisz i mam nadzieję, że Twojej rady nikt nie posłucha. Nigdy, ale to nigdy nie powinno się "obkręcać obolałych jajeczek". Jest tak jak napisałem: po uderzeniu praktycznie nie dochodzi do skrętu jądra; może się to zdarzyć w wyniku aktywności fizycznej, po której uderzenie spowoduje kolejne (krytyczne) obrócenie się jądra wokół własnej osi. Jeśli już dotego dojdzie to początkowe objawy są zwykle różne. W wyniku urazu jądra ból jest od zaraz, w wyniku skrętu narastający - dalej nie będę opisywał, wszystko można znaleźć w necie. Wszelkie "supełki" są często normalne i czasami nawet dobry lekarz ma kłopoty z identyfikacją, który "supełek" jest anatomiczny, a który już nie. Należy powiedzieć jedną rzecz otwarcie: bardzo wiele "skrętów jąder" powstaje właśnie po "zabawach w lekarza" ze swoim organizmem. Dlatego faceci powinni wyznawać zasadę: zabawa z różnymi dolnymi częściami ciała ujdzie, ale łapy precz od jajek!jesli poczujesz "supelki" na "rureczkach" to delikatnie sprobuj obkrecic obolale jajeczko

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
produkt firmy activlife
- Ponad rok temu
-
Indywidualnie czy na sali?
- Ponad rok temu
-
Przepuklina lub wyrostek?