Re: jak skasowac kozaka?? hehe....
Zanim odpowiem to odrazu zaznaczam, że będą to okrojne odpowiedzi bez szczegółów. Najlepiej gdybym Cię poodsyłał do stron gdzie to jest wszytsko pięknie wyjaśnione, ale przecież sam możesz sobie poszukać, a mojego zdania nigdzie nie zjadziesz.
dlaczego księża nie mogą uprawiać seksu?- i jak mają się zaspokajać?
Z tego co się orietuje KK wprowadził celibat w średniowieczu. O wstrzemięźliwości mówiono więcej i obowiązywała od początku. Wydawać się może, że głównym celem wprowadzenia celibatu był problem podziału majątku po smierci księdza który miał potomstwo. Jednka nie jest tak do końca, bo przecież w Prawosławiu celibat popów nie obowiązuje i nie ma problemu podziału majątku, mają przeciez popadię. Takim głównym argumetem jest to żeby całokiwcie poświęcić się Kościołowi i jego wiernym. Jest pewien fragment którym KK również motywuje ten nakaz, któryś ewangelista pisał o tym że są bezżeni którzy wyszli tacy juz z łona matki, stali się tacy przez ludzi i chcą być takimi ze względu na Królestwo Niebieskie. Jest jeszcze kilka podobnych. Sprawa zaspokajania. Ja sobie to tłumacze tak: jeżeli Bóg kogoś wybiera na to, żeby żył w celibacie to wie co robi i podaje mu pomocną dłoń. Jednak jest to argument dla niewierzącego BEZWARTOŚCIOWY. Więc tak pomyślałem i pytałem tu i tam. Dowiedziałem się i przypomniałem sobie, że jest coś takiego jak zmazy noce. Coś co nie jest zależne od nas, a rozładowuje napięcie seksualne. Tak nieudolnie potrafi Ci to wytłumaczyć, ale powiem Ci, że ja tez tego nierozumiem do końca jednak szanuje ludzi, którzy wybrali taki rodzaj życia i nie krytykuje, bo nie rozumiem. Z teologicznego punktu widzenia wyjaśniłem Ci to - mam nadzieje. A natura, każdy człowiek jest inny i ma inny popęd seksualny. Nie można patrzeć na celibat księży, przez pryzmat własnej osoby - w sposób bezpośredni czyli "mi się chce uprawiać seks codziennie, jak oni to wytrzymują".
dlaczego przy każdej okazji (pogrzeb, msza, ślub) żebrzą o pieniądze?
Oficjalnie stanowisko KK jest takie, że sakramenty są bezpłatne. Zdaje sobie sprawę z tego, że różnie z tym bywa szczególnie na wsiach. Jednakże jeżeli nie będziesz chcial zapłacić to nie zapłacisz.
dlaczego nie są za legalizacją prostytucji i dlaczego wogóle do seksu tak podchodzą jakby jebanko dla czystej zabawy i przyjemności było czymś złym- przecież to jest miłowanie bliżniego ( co za róznica czy gram w piłkę z kim czy sie rucham- jak obie strony mają z tego przyjemność- może i są to wartości-ideały niższe, ale nikomu krzywdy nie robią)
Temat seksu to temat rzeka. Ale po kolei. Legalizacja prostytucji, domniemam, że jest jakiś oficjalny dokument stolicy apostolskiej na ten temat. Nie czytałem, nie wiem. Mogę tylko przypuszać. "Nie są za legalizacją", bo seks pozamałżeński jest (według tego co głosił Jezus) NIEDOPUSZCZALNY. Nie można mieć do nich o to pretensji, bo tu akurat trzymają się PŚ. Jeśli chodzi o seks dwóch kochających się osób. Jeśli chodzi o seks przedmałżeński to niestety Jezus wyrażnie mówił o tym, że jest to grzech. Dobra mamy zone i co teraz ? Seks tylko po to, aby mieć dzieci ? No tu już nie ma jednoznacznej odpowiedzi w PŚ, więc dla mnie używanie prezerwatyw nie jest niedozwolone. A argumentacja KK jest dla mnie niewystarczająca. Reasumując seks tak tylko w małżeństwie, antykoncepcja tak, jeżeli nie zgraża zdrowiu dziecka, partnera, partnerki --> Taką opinie ma Kościół Prawosławny. jest taki piękny werset w ewangelii łukaszowej, że faryzeusze nakładają zakazy, których sami nie byli by w stanie przezwyciężyć.
dlaczego dzieci w polsce niedojadają, a czarna mafia ma kasy jak lodu
Nie potrafie Ci na to pytanie odpowiedzieć, bo nie ma na te pytanie odpowiedzi. I tyle...
Pozdrawiam.