Keysi
Napisano Ponad rok temu
czy ktos z odwiedzajacych moze napisac cokolwiek o Keysi Fighting Metod (KFM)???
zlozylo sie tak ze mam mozliwosc trenowac, ale wszystko co wiem/potrafie znalezc o Keysi to to ze Batman w Poczatku sie naparza wykorzystujac ja;)
z gory wielkie dzieki;D
Napisano Ponad rok temu
na innych stronach mowi sie ze to "JKD off-shot" tyle ze z dobrym marketingiem. poczytaj [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Napisano Ponad rok temu
z gory thx
Napisano Ponad rok temu
wlasciwie to nawet na samej stronie nie zdefiniowali czym jest KFM.
osobiscie cheteni bym to sprawdzil z ciekawosci - ale moje doswiadczenie podpowiada mi ze fajnie byloby miec jakies doswiadczenie w innych SW zeby to przynioslo jakies efekty. i najlepiej zeby KFM byl tylko uzupelnieniem czegos bardziej "okreslonego" i usystematyzowanego. ale to tylko moje zdanie opierajace sie na kilkunastominutowym szperaniu w sieci.
pozdrawiam;
Napisano Ponad rok temu
jak bede mial jakies kompetencje to skrobne o KFM cos wiecej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Keysi jest metodą samoobrony (nie tylko samoobrony, jak sama nazwa wskazuje, ale tego w niej najwiecej) zdaje mi sie bardzo praktyczna. jeszcze nie mialem mozliwosci przetestowac, ale wlasnie wybieram sie na ziemie ojcow na pare tygodni... wiec pewno jakies dresiarstwo da mi mozliwosc sprawdzenia sie - zdam relacje (jesli bede w stanie).
Psycho Boy Jack napisał:
"nie jest zbiorem konkretnych technik usystematyzowanych w ramach jakiejs calosci. to jest raczej podejscie do walki i sposob jej prowadzenia (moze podejscie psychologiczne?). chociaz z drugiej strony oczywiscie musza miec jakies techniki w swoim repertuarze."
psycho boy mial troche racji: keysi nie kladzie wielkiego nacisku na opanowywanie konkretnych technik do nieslychanej perfekcji, chociaz techniki sa, i to one sa podstawa egzaminow itd.
kiedy George uczy mnie jakiejs techniki, powtarza zawsze pare rzeczy:
"Use 'Thinking Man'" - dlonie na sklepieniu czaszki/potylicy, łokcie przed tobą, szyja podkurczona (czy tam barki podniesione;). Thinking man ciekawy jest i defensywnie i ofensywnie - fajnie chroni głowę, niefanie nadziac sie na niego kiedy probujesz kolesia uderzyc. Zasadniczo tylko nim wykonuje sie bloki.
"Keep it nice and tightly" - jak najwieksza powieszchnia kontaktu z przciwnikiem (Duzo w Keysi lokci, kolan i glowek - ciasniej = lepiej)
"There's thousand things in it" - po tym jak zrobimy jakas technike George pokazuje nam jak to wyglada w rzeczywistosci [do Psycho Boya Jacka] -> Zasadniczo nikt od nas nie oczekuje zeby, jak przyjdzie do bitki odpieprzyc jakas fancy technike i byc z siebie dumnym. techniki maja nas raczej nauczyc odpowiednich odruchow, nawykow (zmniejsz dystans, nie wachaj sie, wykorzystuj poszczegolne elementy technik i skladaj je w calosc wedle uznania i wymagan, pamietaj jak dziala ludzkie cialo - wykorzystuj reakcje przeciwnika)
"Keep going!" - taki dalszy ciag poprzedniego - jesli cos ci nie wychodzi przy wykonywaniu techniki nie przystawaj zeby pomyslec, nie zaczynaj od poczatku - dokoncz co zaczales (zcioraj przeciwnika).
No dobra. Poddaje sie;) nie nadaje sie do tego. Jak wroce z polski (jakos w lipcu) zalatwie troche filmow z treningow i zamieszcze linka
Jak masz jakies konkretniejsze pytania, pytaj - postaram sie odpowiedziec!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak samo jak uzywaja destructs jest tyakze z jkd
zaloze sie za maja typowa technike przeprowadzania starcia
czyli najpierw przechwyt ciosu(najczesciej jest to destruct-kolano na kopniecie albo lokiec na piesc przeciwnika ale moze tez byc kop w jaja albo palce na oczy,potem skrocenie dystansu albo strightblast albo bridge,nie wiem czy maja traping czy nie, potem tylko tajski klincz-ciasno z lokciami na klacie przeciwnika i glowka/kolana/lokcie,typowe hke)
pewnie jeszcze troche podstawowej ziemi
walka nozem kijem,moze troche takze broni improwizowanej
w sumi wyglada w maire sensownie
no i treningi z ostra muza zeby podbic agresje(kazdy trening w jkd jaki mialem byl/jest i bedzie z muza)
no i nastawienie na psyche co juz widac z wypowiedzi poczatkujaceg
zeby brnac do przodu i sie niezatrzymywac,nie przestawac az do momentu wyeliminowania zagrozenia
w sumie wszystko brzmi spoko
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w sumie jest duze prawdopodobienstwo ze bede na jakims seminarium Kinga(bo gdzies sie w ceneticet ostatio krecil-ale nie mialem jak sie wybrac chociaz kolesie pojechali-no ale takie zycie i pierdolona praca )
ale teraz znowu ma byc w okolicy moze mu cos o tym napomkne jak z nim bedziemy gadac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Generalnie jak dla mnie takie gadki kto kogo okradl nie maja sensu, trenujesz to co mozesz i co cie przekonuje, a kwestie moralnosci pozostawmy zlodziejom a nie uczniom ich uczniow w calkiem innej dziedzinie;)
Napisano Ponad rok temu
Proszę mi wierzyć, że CM to trochę więcej niż to co jest na clipach w necie i szkoleniówkach
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Legendy
- Ponad rok temu
-
Jak szybko poradzic sobie z nacigniecim scięgien?
- Ponad rok temu
-
przyczyny rezygnacji z trenigów
- Ponad rok temu
-
MATA - obniżenie kosztów.
- Ponad rok temu
-
Sochaczew 19.02.2005
- Ponad rok temu
-
Czego nie "trawicie" w swoich mistrzach.......
- Ponad rok temu
-
Naturalne sposoby walki u homo sapiens :-)
- Ponad rok temu
-
Łączenie treningów
- Ponad rok temu
-
Pytanie co do treningu
- Ponad rok temu
-
CHUCK NORRIS ( ciekawostki)
- Ponad rok temu