Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hakama

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
169 odpowiedzi w tym temacie

budo_przemek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1208 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Hakama

Jesli juz jestesmy przy autorytetach, to masz tez jakis autorytet w postaci senseia jesli chodzi o aikido? Przyszlo mi to na mysl, bo posiadasz dosc wysoki stopien, zwykle na tym poziomie ludzie potrzebuja sie uczyc u nauczyciela z poziomem shihana (np. Pmasz uczy sie u Chiby sensei, inni aikidocy u Kanetsuki, czy Asai sensei..... ) zeby zglebic tajemnice aikido?

a jeszcze inni u Tamury sensei (sorki ale nie moglem sie powstrzymac..)
  • 0

budo_yoshi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No....to ja powiem tylko tyle, że u nasz w niedźwiedziowej Polszczy znajdzie się autorytet na miarę shihana. Drogi O'Modzie, jeśli uwazasz, że Japońscy senseje zjedli wszystkie rozumy i tylko ich autorytetem należy się podpierać, to chyba naprawdę ...żyjesz w czasach, które juz dawno mineły. Wiele się można od nich nauczyć i czynić to trzeba przy każdej okazji, ale żeby zaraz zmieniać nauczyciela tylko z powodu koloru skóry...czyż to nie przejaw rasizmu?:))) A co do Doshu, to wiedz, że nie z powodu braku etykiety do Polski nie przyjechał. A w sprawie etykiety...no cóż, tak się składa, że dzieckiem jeszcze aikidockim ledwo co w hakamie będąc miałam osobiście przyjemność zajmować się goszczeniem obecnego Doshu i nic mojej znajomości etykiety zarzucić nie mógł. Jako i inni senseje, których goszczeniem się zajmowałam... Jak ktoś w klubie nie uczy etykiety - to jego problem. W naszym klubie etykieta obowiązuje...wszystkich. Tyle, że telepatii nie wymagamy.
Oj widac, że dawno wyjechałeś z Polski...widac...
A wiesz, że Edward Gierek już nie jest pierwszym sekretarzem?:)))
Yoshi
  • 0

budo_voivod
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1723 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oj widac, że dawno wyjechałeś z Polski...widac...
A wiesz, że Edward Gierek już nie jest pierwszym sekretarzem?:)))
Yoshi

JUŻ NIE JEST????????????? 8O 8O 8O 8O 8O
TO CO JA TUTAJ ROBIĘ...?
  • 0

budo_przemek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1208 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No....to ja powiem tylko tyle, że u nasz w niedźwiedziowej Polszczy znajdzie się autorytet na miarę shihana.

hmmm :? to chyba jakis sredni zart... lagodnie mowiac i nie uzywajac slow ... po prostu rece opadaja....
  • 0

budo_voivod
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1723 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chyba się, Przemek, nieco za mocno wyobcowaleś...
  • 0

budo_przemek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1208 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

voivod.... przeciez jestes w stanach i powinienes tam co nieco zobaczyc...i miec w miare obiektywny poglad na te sprawe..
a swoja droga to ciekawe kto niby mialby byc tym kandydatem na krajowego shihana?? :lol: :lol: :lol:
  • 0

budo_yoshi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...cudze chwalicie...swego nie znacie... Ale to taka polska narodowa cecha...
Yoshi
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ale żeby zaraz zmieniać nauczyciela tylko z powodu koloru skóry...czyż to nie przejaw rasizmu?:)))

Yoshi

A gdzie ja napisalem zeby cos zmieniac? 8O
Poza tym, zeby zmienic to trzeba go najpierw miec :wink: No to jak, zapodasz jakies nazwiska? konkretnie bez lania wody, uzywania przyslowia itd :P Chyba sie nie wstydzisz u jakiego mistrza cwiczysz? :roll:
  • 0

budo_voivod
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1723 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

voivod.... przeciez jestes w stanach i powinienes tam co nieco zobaczyc...i miec w miare obiektywny poglad na te sprawe..
a swoja droga to ciekawe kto niby mialby byc tym kandydatem na krajowego shihana?? :lol: :lol: :lol:

Moze i sie myle, ale uwazam, ze paru naszych nauczycieli zaslugiwaloby na 6 dany juz... :oops:
Uwierz mi, mam porownanie...
  • 0

budo_irimi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 931 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Fajny ten temat o hakamie. Moja jest podobno niebieska ;-) :) :)

PS. Na was zawsze można liczyć, gdy humor człowieka opuszcza i ikkyo znowu nie wyszło :) :) :) :) :) :)
  • 0

budo_shawnee
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1617 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepan, teoretyzując troszkę, czy uważasz, że wszyscy muszą korzystać z wiedzy Asai, Kanetsuka, Tamura, Chiba, oraz koniecznie Twojego nauczyciela (kolejność nie jest obowiązkowa). Że tylko wiedza zdobyta u mistrzów z kraju kwitnącej wiśni umożliwi rozwój? Że każdy z nauczycieli, za którym idą gromady uczniów musi byc od razu shihanem i być, przepraszam bardzo, żółty? Biorąc pod uwagę polski ogródek, Szczepanie, dlaczego deprecjonujesz wartość wiedzy tu pracujących ludzi (często z wyższym od twojego stopniem)? Jest u nas kilka osób, które (niezależnie od linii propagowanej) są świetnymi nauczycielam. I tak jest czy się Tobie podoba, czy nie. A jeśli się nie podoba, to tylko Twój problem. Sądzę, że uczniowie Tych nauczycieli, akurat Twoja opinię, maja głęboko w nosie.
  • 0

budo_irimi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 931 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W nosie? Co za bezsensowny pomysł! :dupa: :dupa: :dupa: :) :) :)
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepan, teoretyzując troszkę, czy uważasz, że wszyscy muszą korzystać z wiedzy Asai, Kanetsuka, Tamura, Chiba, oraz koniecznie Twojego nauczyciela (kolejność nie jest obowiązkowa). Że tylko wiedza zdobyta u mistrzów z kraju kwitnącej wiśni umożliwi rozwój? Że każdy z nauczycieli, za którym idą gromady uczniów musi byc od razu shihanem i być, przepraszam bardzo, żółty?

Wszyscy? nooooo... nie, nie wszyscy. Ale instruktorzy z wysokimi stopniami co maja ambicje wyznaczac kierunek rozwoju polskiego aikido -- jak najbardziej. Od kogo innego maja sie uczyc? Od kolegi, co cwiczy 5 lat dluzej? No nie rozsmieszaj mnie.
Rozmawiamy o ludziach co cwiczyli z Dziadkiem osobiscie a nie o Jasku z Lysej wolki. To nie ma nic wsplonego z kolorem skory. Ci ludzie nieprzypadkowo sa najlepsi na swiecie, mimo ze w wiekszosci juz w podeszlym wieku.

Co jest najwazniejsze -- tylko dzieki cwiczeniu z nimi mozesz uzyskac bezposredni przekaz, to co Dziadek uczyl. Kto z nimi nie cwiczy nawet nie rozumie co to jest ten przekaz.
nie zapominaj jednej rzeczy -- ja tez kiedys cwiczylem tak jak teraz ludzie cwicza w Polsce,wiec mam doswiadczenie z obu stron barykady.
Wystarczy przejechac sie i pocwiczyc pare miesiecy w dojo shihana. Paru userow z forum juz tak zrobilo, nawet bedac zupelnie poczatkujcymi. Ich juz nie trzeba przekonywac :lol:

Biorąc pod uwagę polski ogródek, Szczepanie, dlaczego deprecjonujesz wartość wiedzy tu pracujących ludzi (często z wyższym od twojego stopniem)? Jest u nas kilka osób, które (niezależnie od linii propagowanej) są świetnymi nauczycielam. I tak jest czy się Tobie podoba, czy nie. A jeśli się nie podoba, to tylko Twój problem. Sądzę, że uczniowie Tych nauczycieli, akurat Twoja opinię, maja głęboko w nosie.

Swietnymi nauczycielami?
To dlaczego istnieje razacy brak etykiety globalnie w PFA? Dlaczego w ogole jest mozliwe zeby instruktorzy powiedzmy na poziomie 2 dana nie potrafili nauczyc etykiety wlasnych uczniow? Moze dlatego sami jej nie znaja? Czyja to odpowiedzialnosci uczyc tych z 2-3 danem? Babci? Czemu nauczyciele 2-3 danow nie potrafia nauczyc swoich uczniow podstawowej etykiety, skoro sa takie debesciaki?

Aikido posiada struktore hierarchiczna. Gosciu na samym czubku wyznacza standard, zarowno techniczny, duchowy jak i pod wzgledem etykiety. Tak sie dzieje w dojo shihanow -- ich uczniowie od niego sie ucza, potem otwierajac wlasne dojo przekazuja nauczone wartosci nastepnej generacji. Im nawet do glowy nie przyjdzie taki wesoly pomysl zeby cokolwiek 'udoskonalac' -- po prostu standard jest ustawiony przez shihana tak wysoko, ze kazdy jest doskonale swiadomy jakie tlucze badziewie.

Dlaczego w Polsce wszyscy, zamiast uczyc sie w pocie czola od Najwyzszego Autorytetu, kazdy sobie rzebke skrobie 'udoskonalajac' aikido na wyscigi? Moze dlatego ze nie ma Najwyzszego Autorytetu? Jak to , zaraz, zaraz, przeciez sa tacy swietni nauczyciele .......... nadal nie widzisz tutaj paradoksu? mimo istnienia tylu swietnych nauczycieli szerzy sie anarchia totalna. Kazdy co ledwie zdal na 1 dan juz gra mistrza wymiatacza i rozwija SWOJE aikido, 2 dany prowadza staze :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: ..... Jak to jest mozliwe?

Zreszta pisanina i tak nikogo nie przekona, przejedz sie Shawnee do dojo shihana, posiedz 6 miesiecy albo rok, jak Pmasz u Chiby sensei, a po powrocie koniecznie napisz swoje wrazenia. Dlaczego nie, skoro aikido to wazna sprawa w twoim zyciu?
  • 0

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W nosie? Co za bezsensowny pomysł! :dupa: :dupa: :dupa: :) :) :)

irimi poklon poklon poklon poklon poklon poklon :rofl: :rofl: :rofl:
  • 0

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepciu a cobędzie jak ci wszyscy co ćwiczyli z Dziadkiem powymierają - tzn aikido nie będzie istnieć? A nie sądzisz, że twierdzenie, że wszyscy co z nim ćwiczyli to są super wymiatacze, jest przesadzone? To tak jakby stwierdzić, że wszyscy, którzy terminowali u Michała Anioła to mistrzowie sztuki.
Poza tym ich przekaz na pewno jest już całkiem inny od dziadkowego. Czas i doświadczenie robi swoje. Pamietaj o tym. Wiara przenosi góry, ale także prowadzi do tragedii.

pozdr.
Wingman
  • 0

budo_shawnee
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1617 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przejedz sie Shawnee do dojo shihana, posiedz 6 miesiecy albo rok, jak Pmasz u Chiby sensei, a po powrocie koniecznie napisz swoje wrazenia. Dlaczego nie, skoro aikido to wazna sprawa w twoim zyciu?

Szczepanie, uwierz mi, z wielką ochotą. Jest jednak prozaiczny powód, dla którego tego nie robię. Brak szmalu na takie eskapady . I nic nie da tu tłumaczenie, że można sobie odkładać co miesiąc kilka złotych. :( To raz. Dwa, że nie każdy, jak dla przykładu pmasz (sorry za wywołanie) może jechać na drugą stronę globusa na pół roku. No, chyba, że zwolnię się z pracy. Tylko, że wtedy nie będzie pieniędzy... i koło sę zamyka.

Ja nikogo nie przekonuję, że powinien ćwiczyć w Koziej Wólce lub w dojo u shihana. Odniosłem się tylko do Twojej, wybitnie lekceważącej, opinii o ludziach nie będących na liście top ten nauczycieli aikido.

Jak to zauważył Wingamn, shihani Ci są coraz starsi i nadejdzie czas, że ich zabraknie. Kto wtedy będzie, wg. Ciebie, wart tego, aby od niego się uczyć? Aktualni uczniowie jeszcze żyjących? Przecież już teraz wszyscy oni (shihani znaczy) mają swoje aikido, różniące się od dziadkowego. Jeden mówi, że ważne jest to, drugi, że siamto, a trzeci, że jeszcze coś innego. Rozumiem, że każdy z nas może wybrać sobie, to co mu pasuje, bo główne zasady są takie same w każdym przekazie? OK, tak może być. Jednak, kiedy schedę po mistrzach obejmą następcy, to każdy z nich, pomimo zachowania kierunku, dołoży coś od siebie. I aikido będzie ewoluować. Po nich przyjdą następni i następni i kolejni. Czy to znaczy, że do nich nie będzie należało przchodzić po nauki? Być może tak...

Przyjmuję Twoją argumentację, że czerpać należy ze źródła i starać się zachować przekaz w postaci jak naczystszej, dopóki sie da. Jednak nie powstrzymasz upływu czasu i zmian za tym idących.
  • 0

budo_omasz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 118 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No....to ja powiem tylko tyle, że u nasz w niedźwiedziowej Polszczy znajdzie się autorytet na miarę shihana.

a ja powtorze pytanie szczepana, rowniez w swoim imieniu - kto taki w pl jest autorytetem/autorytetami na miare japonskich shihanow?
  • 0

budo_yoshi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja celowo nie odpowiem, bo po co mam zaczynac nową krucjatę? A u kogo się uczę?:))... oj Szczepan, czyżbyś nie wiedział?:)...daj spokój, bo wyjdzie, że jednak nie wszystko wiesz..:)) a to by nas wszystkich zwyczajnie zbiło z pantałyku...
Irimi ma rację, niebieskie hakamy są cool, chociaż osobiście wolę czarne:) A co myślicie o haftowaniu nazwiska na hakamie?:) Swego czasu bardzo mi sie to podobalo i nawet mam pare takich...ale ostatnią kupiłam bez wyszywanki. Jakos mi odeszło....
Yoshi
  • 0

budo_kurm28
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja celowo nie odpowiem, bo po co mam zaczynac nową krucjatę? A u kogo się uczę?:))... oj Szczepan, czyżbyś nie wiedział?:)...daj spokój, bo wyjdzie, że jednak nie wszystko wiesz..:)) a to by nas wszystkich zwyczajnie zbiło z pantałyku...
Irimi ma rację, niebieskie hakamy są cool, chociaż osobiście wolę czarne:) A co myślicie o haftowaniu nazwiska na hakamie?:) Swego czasu bardzo mi sie to podobalo i nawet mam pare takich...ale ostatnią kupiłam bez wyszywanki. Jakos mi odeszło....
Yoshi

a ja kurka sie jednak zastanawiam - to wstyd jakiś napisać, u kogo się ćwiczy?
Yoshi, dlaczego wykrecasz sie od prostej odpowiedzi. Wstydzisz się swojego nauczyciela? 8O

dziwne te aikidoki są....
  • 0

budo_benek1313
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 106 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie zawszę zgadzam się z Szczepanem, ale w tej dyskusji przyznam mu rację. Jestem zwolennikiem nauki jednej linii aikido, u jednego z wielkich których wymienił (ja bym dodał jeszcze niezyjącego już niestety Nishio sensei). Nie da się niestety w żaden sposób porównać sensei'a z dajmy na to 5 danem, który co prawda spędził na macie 25 albo więcej lat, lecz przez ten okres nie miał ani razu przez dłuższy czas jednego nauczyciela, a każdy egzamin zdawał u kogo innego, do jakiegoś, niekoniecznie japońskiego sensei'a, który mając podobny stopień spędził tyle lat u jednego lub nawet dwóch nauczycieli. To jak nauka historii, niby to samo i tak samo, ale jednak nie za bardzo. Idąc dalej, wielcy są już przeważnie w podeszłym wieku, i będą odchodzić, ale pozostawią po sobie następców. Do europy przyjeżdzają regularnie uczniowie senseia Nishio np. sensei Shishija, Arisue, Yoshida. Z tej linii jest też sensei Hosoda z Kopenhagi, który przyjeżdza też regularnie od wielu lat do Polski.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024