Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowe Gi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
167 odpowiedzi w tym temacie

budo_amator-mma
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 107 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Nowe Gi
Wypowiem się o tym co sam mam.
Ćwiczę w rashguardzie c2f od kilku miesięcy i powiem szczerze, ze go nie oszczędzam.
Noszę go zarówno pod gi jak i do sw.
Wole to bo koszulki wiecznie miałem rozciągnięte zreszta wszyscy wiedza co sie dzieje na treningach :twisted:

To nie jest zbroja wiec będzie sie niszczył.
Znasz jakąś firme która zrobi rzecz "nieśmiertelną"

ale wiadomo, że tyle zdań ile osób

peace

ja jestem ciekaw ich kimona
  • 0

budo_ert
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 387 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"a co do gi, to koral gi sa zajebiste i o tym kazdy wie"

ja nie wiem... kupilem korala raz. i wiecej tego bledu nie powtorze. gora jesze ujdzie (ale tez nie jest najlepsza), spodnie to tragedia. strasznie mi ruchy krepowaly. i rozmiarowke mieli jakas dziwna. moze juz to naprawili, ale korala juz nie kupie. i dorogi jest.

atama, kf i howard rzadza...
  • 0

budo_robot
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 554 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"a co do gi, to koral gi sa zajebiste i o tym kazdy wie"

ja nie wiem... kupilem korala raz. i wiecej tego bledu nie powtorze. gora jesze ujdzie (ale tez nie jest najlepsza), spodnie to tragedia. strasznie mi ruchy krepowaly. i rozmiarowke mieli jakas dziwna. moze juz to naprawili, ale korala juz nie kupie. i dorogi jest.

atama, kf i howard rzadza...

hmm dziwne pierwszy raz slysze ze koral jest slaby...jest drogi dlatego ze jest dobry tak sadze. ale kazdemu pasuje co innego.
  • 0

budo_mr d
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 259 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Jak już rozwiną się temat Gi, to ja mam takie pytanie.
Mam od jakiegoś czasu białe Gi Keiko, piorę je w 30/40 stopniach, ale czasami nie wszystko się spiera.
Czy pranie w 60 stopniach może spowodować skurcznie się materiału?
Czy stosował ktoś jakiś konkretny wybielacz, który nie zniszczył materiału?
  • 0

budo_ert
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 387 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie wiem jak to jest z keiko, ael wiem jedno. jak sie ma nowe gi, to pierwsze co nalezy zrobic to wyprac w goracej wodzie i zobaczyc co sie stanie. jesli sie skuli za bardzo to odrazu odsprzedac i zamowic rozmiar wiekszy. jesli chodzi o wybielacze to bylbym ostrozny... raz ze moze zejsc kolor (widzialem czarne korale, ktore teraz sa brazowe)a dwa, ze wybielacz oslabia tkanine. raz na jakis czas mozna cos wrzucic, ale osobiscie nie uzywam wybielacza.

ostatnio coraz popularniejsze sa kimona isami z japonii... coraz wiecej ich widze.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_duran
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzisiaj spotkała mnie niemiła niespodzianka:moje przesyłka z kimonami z USA została opodatkowana i oclona (łącznie 36%). Czy zdarzyło się Wam coś takiego? Czy jest jeszcze jakaś możliwość ominięcia tej opłaty (szczerze w to wątpię, ale zapytać nie zaszkodzi). Za odpowiedź z góry dziękuję.
Pozdrawiam
  • 0

budo_paolobjj
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 226 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co prawda prawo celne nie jest moją domeną, ale z tego co wiem, to po tylko małe zamówienia (tzn. małe cenowo) są zwolnione z cła. Jest to kwota bodajże w granicach 1000 zł, ale nie jestem pewien.

Wiem tylko, że gdy zamawialiśmy ciuchy do 1000 zł nie było nigdy problemów, ostatnio płaciliśmy za paczkę z USA ok. 1600 zł no i trzeba było ponosić dodatkowe koszty :(
  • 0

budo_shannar
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 685 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no i trzeba było ponosić dodatkowe koszty :(

Nie ukrywajmy to wszystko przez kalendarz Tomka :lol:

Pozdro 8)
  • 0

budo_duran
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jeszcze jedno pytanie: czy możliwe jest odzyskanie podatku? tzn. zakup na zasadzie tax free? Jeżeli tak, to napiszcie jak się do tego zabrać.
  • 0

budo_popo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1035 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Iaido

Napisano Ponad rok temu

Naliczaja clo na tansze przesylki niz 1000 zl.
To kwestia szczescia, czy ci wlepia czy nie.
  • 0

budo_meth
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 67 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie ukrywajmy to wszystko przez kalendarz Tomka :lol:

Ta, to wlasnie takie clo nam nalozyli przez moj kalendarz, ktory kosztowal 4 $ i wazyl moze z 250 g :P hah

Moze rzeczywiscie to jest kwestia szczescia czy naloza clo, czy nie...
  • 0

budo_paolobjj
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 226 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Naliczaja clo na tansze przesylki niz 1000 zl.
To kwestia szczescia, czy ci wlepia czy nie.

Hmm... znasz takie przypadki? Na pewno jest na to jakaś regulacja, w końcu mamy nawet normę prawną określającą co to jest lód albo damska koszula nocna :) Jak dorwę kogoś na uniwerku od ceł to zapytam konkretnie.

Nie ukrywajmy to wszystko przez kalendarz Tomka

No Tomek rzeczywiście zrobił interes życia na tej paczce ;)
  • 0

budo_popo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1035 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kolega z klubu zamowil Gamenessa z SSF i dostal clo.

Skolei inny dogadywal sie z brazilcombat na zanizanie wartosci przesylki na 20-30 $.
Jest jakas granica, do ktorej nie ma cla, ale to mala suma.
  • 0

budo_brat pit
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 992 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to trochę loteria jest z tego co wiem...
  • 0

budo_duran
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zauważyłem, że dyskusja dotyczy głównie cła. Szczerze powiedziawsze to cło, to bym jeszcze jakoś przełknął (wynosi 12%), ale na łopatki rozkłada mnie podatek VAT (22%). Tak więc, jeżeli już ktoś gdzieś znajdzie tą kwotę wolną od cła, to jeżeli to możliwe niech spróbuje się dowiedzieć, czy jest ona również wolna od podatku.
  • 0

budo_duran
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzwoniłem do Urzędu Celnego i sprawa wygląda tak:
Cłem i podatkiem obłożone są przesyłki o wartości większej niż 45 euro (czyli ok.180 PLN).
Do za podstawę opodatkowania/oclenia uznaje się całą kwotę, czyli również koszty przesyłki, ubezpieczenia itp.
Nie ma możliwości odzyskania cła i podatku (chyba, że kimono sprowadzicie na poczet jakieś działalności gospodarczej, wtedy dostanie zwrot podatku VAT ).
Inaczej (korzystniej) sprawa się ma, gdy towar jest wysyłany od osoby fizycznej, do osoby fizycznej, ale szczegółów nie znam.
Moja rada dla zamawiąjących sprzęt z poza UE: od razu doliczcie sobie do ceny dodatkowe 36% oszczędzi Wam to nieprzyjemności przy odbiorze paczki :wink: (a jeśli akurat Wam się uda i Wasza paczka jakoś minie kontrolę celną, to tym lepiej dla Was)
Pozdrawiam
  • 0

budo_brat pit
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 992 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pierdolony eurosocjal - wszędzie podatki :evil:
  • 0

budo_popo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1035 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzieki duran za info.
  • 0

budo_duran
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jeszcze słowo o sklepie, w którym zamawiałem - ssfgear.com. Zdecydowałem się na zakupy u Rona, bo czytałem na jego temat same dobre rzeczy. Niestety (moje zamówienie było jakieś nieszczęśliwe :( ) ja nie mogę o nim tego powiedzieć. Dwie pary spodenek (z pięciu) nie są zgodne z tym co zamawiałem, tzn. jedne są w innym kolorze, a drugie mają inny wzór (dobrze, że chociaż rozmiar się zgadza). W sumie tragedia się nie stała, ale Ron mógł mnie zapytać o zdanie. Druga rzecz dosyć dziwna, to to, że paczka została wysłana po trzech tygodniach od daty zaksięgowania pieniędzy na koncie Rona (na usprawiedliwienie dodam, że doszła w tydzień, czyli w sumie Ron zmieścił się w deklarowanych 4 tygodniach, które miał na dostarczenie towaru).
Dobre opinie na temat SSF potwierdzam: towar dobrej jakości, w dobrej cenie. Co nie zmienia faktu, że gdybym drugi raz coś sprowadzał z zagranicy, to dwa razy bym się zastanowił zanim bym kupił u Rona.
Pozdrawiam
  • 0

budo_charly
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2742 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzwoniłem do Urzędu Celnego i sprawa wygląda tak:
Cłem i podatkiem obłożone są przesyłki o wartości większej niż 45 euro (czyli ok.180 PLN).
Do za podstawę opodatkowania/oclenia uznaje się całą kwotę, czyli również koszty przesyłki, ubezpieczenia itp.
(...)
Inaczej (korzystniej) sprawa się ma, gdy towar jest wysyłany od osoby fizycznej, do osoby fizycznej, ale szczegółów nie znam.

Mam jeszcze do kwestii cla i podatku pytanie, czy ktos sie orientuje jak to wlasnie jest z wysylka przez osobe fizyczna? Czy jakby ciotka z Ameryki :wink: kupila GI i pozniej wyslala mi jako paczke od rodziny, to czy taka paczka podlega pod jakies clo/podatek?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024