Kurczak po grecku
Napisano Ponad rok temu
. Dodać rozprowadzony w szklance bulionu koncentrat pomidorowy. Przyprawić cynamonem, pieprzem cayenne oraz solą i zwykłym czarnym pieprzem (najlepszy
byłby świeżo zmielony).
Składniki:
2 piersi z kurczaka
½ cebuli pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku
1 puszka koncentratu pomidorowego
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz, sól do smaku
½ szklanki oliwek, pokrojonych na połówki, bez pestek
½ szklanki pokrojonej natki pietruszki
W sporym naczyniu rozgrzać olej (najlepsza będzie oliwa z oliwek). Na średnim ogniu podsmażyć kurczaka z obu stron. Dodać cebulę i pokrojony czosnek. Dusić na wolnym ogniu 2 minuty. Dodać rozprowadzony w szklance bulionu koncentrat pomidorowy. Przyprawić cynamonem, pieprzem cayenne oraz solą i zwykłym czarnym pieprzem (najlepszy byłby świeżo zmielony). Na koącu dodać oliwki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejne 15 minut, przewracając co pewien czas kurczaka, aby nie przywierał do ścianek naczynia. Mięso z kurczaka wyjąć na talerz. Do pozostałego sosu dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, gotować przez 2 minuty na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Przed podaniem potrawy sosem polać kurczaka. Serwować z ryżem lub kluskami.
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Prosta i smaczna sałatka z kurczakiem. |
Kuchnia |
|
|
||
Kasza gryczana z kurczakiem, pomidorem i ogórkiem |
Diety |
|
|
||
Hamburger wołowy, Kurczak w sosie miętowym: Kuchnia kulturysty - Michał Karmowski |
Filmy |
|
|
||
Warkocze z kurczaka na szpinaku |
Kuchnia |
|
|
||
Kurczak z warzywami i ryżem - Proste a jakże smaczne danie |
Kuchnia |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sum na ostro po bułgarsku
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Kulinaria / przepisy : Stek cielęcy
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Gazpacho
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Sałatka z czerwonej fasoli
EXPERTO - Ponad rok temu
-
O przekąskach w skrócie
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Odżywianie gdy brak czasu
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Cielęcina z ryżem, szparagami i porami
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Pierś z kurczaka na ostro
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Tuńczyk z makaronem i serem
- Ponad rok temu
-
Dieta na masę. Proszę o sprawdzenie
- Ponad rok temu