odzywki i suplementy miekkie (?)
Napisano Ponad rok temu
od pewnego czasu walcze z myslami o suplementach badz odzywkach.
Od 3 tygodni intensywnie cwicze na silowni (biorac pod uwage, ze to moje pierwsze tygodnie na silowni w ogole i ze odwiedzam ja prawie codziennie), na razie ciwcze na wszystkim pokolei (oczywiscie konkretnym programem) zeby rozciagnac miesnie i przygotowac sie do wlasciwego treningu, poza tym od ok. 5 miesiecy latam na treningi kickboxingu w tej chwili 3x w tygodniu.
Mam 16 lat i 62kg wagi na 178cm wzrostu- a wiec pewna niedowaga (nigdy nie mialem sklonnosci do zbednych kiogramow). Stad moje pytanie, czy oprocz bogatszej diety warto byloby wspomoc sztucznie organizm zebym mial co spalac i zeby sie nie zacwiczyc (chociarz jak na razie nie mam zadnych objawow takowego) warto byloby takze zyskac troche masy jednak nie za cene treningow.
To co przemawia "za" jest oczywiste- podniesienie wynikow, podniesienie wydolnosci organizmu itp.
Zastanawia mnie jednak tzw. druga strona medalu- czy warto juz w moim wieku wspomagac sie dodatkowo? Jakie sa nastepstwa, przeciwskazania.
Prosze o Wasz punkt widzenia i wskazanie ewentualnie odzywek i suplementow ktore jak najmniej ingeruja (w co tam moga ingerowac) i sa "najmieksze" (tj. niemaja zbyt powaznego i piorunujacego wplywu na oranizm).
PS.
Jestem zupelnym laikiem w tej kwestii wiec prosze o w miare dostepne odpowiedzi dla mojego pulapu wiedzy :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego najwazniejsza rzecza jest dieta i dobrze dobrany trening.
Cwiczyc codziennie nie ma sensu, nawet jak jestes poczatkujacy i robisz trening obwodowy to gora 4 razy powinno starczyc.
Znajdz na necie licznik kalorii, ktory chociaz na oko obliczy ile dziennie powinienes spozywac.
pozniej przyjmij mniej wiecej takie zalozenia
1 gram weglowodanów ma 4 kcal
1 g bialka ma 4 kcal
1 g tluszczy ma 9 kcal
(jesli sa zle niech mnie ktos poprawi, z tego co zauwazylem forumowicz Słoniak dysponuje znaczna wiedza na ten temat)
podziel to na min 5 posilkow i zobacz ile czego w stanie bedziesz spozyc. Tutaj skoro niedowaga i pewnie chcesz troche masy dorzucic to do tego wyliczonego zapotrzebowania dorzuc kilkaset kalorii (200-300?)
Nazwy tematu nie rozumiem 'suplementy miekkie'. to co nie jest miekkie to juz chyba nie suplement tylko koks
dobrze zauwazyl ktos wczesniej, jakis gainer czy cos w ten desen, a najwazniejsze to dieta.
pzdr.
B.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
szukam - dobre ZOZy itp w PL
- Ponad rok temu
-
moj kregoslup :|