Prawidłowe zenkutsu
Napisano Ponad rok temu
1. Jak długa i niska jest u was postawa?
2. Jaki jest rozkład środka ciężkości na obydwie nogi? W zasadzie, to jest tak, że jak jest za bardzo do tyłu to trudniej wykonać kopnięcie nogą zakroczną, a jak za bardzo do przodu, to trudniej wykonać przesunięcie do przodu
3. Noga zakroczna - pod jakim jest kątem? Bo niektórzy mają ja mocno wyciągniętą do tyłu (niemal wyprostowaną), a inni mocno zgiętą (tak, że udo jest skierowane prosopadle do podłoża).
Oczywiście chodzi mi tu o wzorzec do kata.
W toku moich treningów próbowałem już kilku sposobów, ale jeszcze nie znalazłem złotego środka.
Napisano Ponad rok temu
1. Dluga? - jak najdluzsza to najlepiejJak u was wygląda postawa wykroczna i czy jest gdzieś ogólny wzorzec jak ona powinna wyglądać? Kolano nogi wykrocznej jest prawie dokładnie nad palcami, stopa nogi zakrocznej pod kątem 45 stopni - wszystko ok, ale:
2. Jaki jest rozkład środka ciężkości na obydwie nogi? W zasadzie, to jest tak, że jak jest za bardzo do tyłu to trudniej wykonać kopnięcie nogą zakroczną, a jak za bardzo do przodu, to trudniej wykonać przesunięcie do przodu
3. Noga zakroczna - pod jakim jest kątem? Bo niektórzy mają ja mocno wyciągniętą do tyłu (niemal wyprostowaną), a inni mocno zgiętą (tak, że udo jest skierowane prosopadle do podłoża).
W toku moich treningów próbowałem już kilku sposobów, ale jeszcze nie znalazłem złotego środka.
2. stawiam na wykroczna 70%, zakroczna 30%, u mnie jest pozycja krotsza do kopniecia bo z zensutsu zanim cos tam kopniesz to hoho...
3. prostsza noga - niby tak powinno byc, gdy mocno zgieta jest mocniejsza pozycja...
Złoty środek to - sensei... pytaj! (przed treningiem go złap i popytaj o wszystko - albo po treningu)
Napisano Ponad rok temu
Odpowiadam:Jak u was wygląda postawa wykroczna ...
Noga zakroczna zgięta bezwzględnie: dla mobilności. Ale zgięta tak, że między udem a podudziem było jakies 120 stopni.
Noga wykroczna zgięta tak, że podudzie prostopadłe niemalże do podłoża, rzut pionowy kolana na stopę.
Ciężar ciała równomiernia na obie nogi. Ewentualnie 6.5:5.5 na korzyść nogi wykrocznej: dla równowagi.
Kopnięcia z zenkutsu-dachi: bez problemu.
Długość: możliwie największa, ale taka żeby nie sowodować wygięcia w dolnej części kręosłupa, czyli nie wypinać tyłka.
Napisano Ponad rok temu
Jak u was wygląda postawa wykroczna i czy jest gdzieś ogólny wzorzec jak ona powinna wyglądać? Kolano nogi wykrocznej jest prawie dokładnie nad palcami, stopa nogi zakrocznej pod kątem 45 stopni - wszystko ok, ale:
Sa na to przepisy...
Kolano nad palcami - OK.
Stopa tylna 45 st. przejdzie. Ale im bardziej do przodu jej palce tym lepiej (nie kazdy ma taka budowe kostki, ze moze).
1. Jak niska - patrz kolano nad stopa - to wymusza ugiecie.
Jak dluga:
a) 2 jednostki szerokosci (gdzie za jednostke przyjmuje sie mniej wiecej srednia arytm. szerokosci barkow i bioder), nie jest to zbyt scisle... :roll:
na tyle dluga, ze jak klekniesz kolanem tylnym to do piety (do jej rzutu) nogi przedniej masz 2 piesci
nie wiem jak a) ma sie do , poprobuj sam ...
2. 70% na 30%, czasem sie slyszy mniej na przod np. 65%
To nie prawda, co piszesz, jak przednia noga obciazona to latwo wystartowac.
3. W tradycyjnym karate noga tylna w miare mozliwosci prosta nawet przy otwieraniu bioder. U bardziej "elastycznych" sensejow otwieranie bioder pociaga otwieranie uda i kolano na zewnatrz. Udo prostopadle do ziemi?!?! To niemozliwe (przynajmniej bez oderwania piety).
Dobrze, ze piszesz, ze chodzi o kata, bo na dluzsza mete to nie jest za wygodna pozycja. To pozycja szkoleniowa, do walki przejdziesz na inna.
Napisano Ponad rok temu
2. 70% na 30%, czasem sie slyszy mniej na przod np. 65%
To nie prawda, co piszesz, jak przednia noga obciazona to latwo wystartowac.
Przecież nie napisałem niczego takiego. Napisałem, że jak przednia obciązona to trudniej wystartować.
Napisano Ponad rok temu
To błąd jestAle im bardziej do przodu jej palce tym lepiej
To też błąd3. W tradycyjnym karate noga tylna w miare mozliwosci prosta nawet przy otwieraniu bioder.
To akurat możliweUdo prostopadle do ziemi?!?! To niemozliwe (przynajmniej bez oderwania piety).
I to jest błąd. Do walki i kata powinno być tak samo.Dobrze, ze piszesz, ze chodzi o kata, bo na dluzsza mete to nie jest za wygodna pozycja. To pozycja szkoleniowa, do walki przejdziesz na inna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
risk z ostatnim raczej się nie zgodzę. Do kumite moim zdaniem postawa powinna być chyba trochę krótsza.
Zapytaj swojego sensei i na pewno zdziwi sę, że w to wątpisz.
Napisano Ponad rok temu
Trudno zrobic, ale czemu blad? Bardziej efektywnie wykorzystujesz staw skokowy majac palce do przodu niz stopa bokiem. Patrz takze: jak startuja sprinterzy z blokow.To błąd jestAle im bardziej do przodu jej palce tym lepiej
U mnie w Lodzi sie tak nie robi (ze noga tylna musi caly czas prosta byc). Ale teraz cwicze u tradycyjnych i zapewniam Cie, ze nie 1 a 3 instruktorow (kazdy z 5 danem) tak kaze mi robic. A pytajacy (spawacz) jest tradycyjny z tego co pamietam, wiec odpowiadam zgodnie z Jego stylem. Na co dzien duuzo inaczej mam tylna noge...To też błąd3. W tradycyjnym karate noga tylna w miare mozliwosci prosta nawet przy otwieraniu bioder.
No niech bedzie ze mozliwe, ale w duzo za krotkiej pozycji (nie nazwiesz tego zenkutsu).To akurat możliweUdo prostopadle do ziemi?!?! To niemozliwe (przynajmniej bez oderwania piety).
Jasne, koniecznie tez cofaj reke przed do hikite przed kazda technika. Garda? Zabronione!I to jest błąd. Do walki i kata powinno być tak samo.Dobrze, ze piszesz, ze chodzi o kata, bo na dluzsza mete to nie jest za wygodna pozycja. To pozycja szkoleniowa, do walki przejdziesz na inna.
Napisano Ponad rok temu
Sprinterzy nie muszą robić rotacji i kontrrotacji bo im mniej ruchów bioder tym szybciej biegną. Zauważ jak mają biodra w stosunku do stóp-raczej wysunięte do przodu bo powinni się "cały czas wywracać".Patrz takze: jak startuja sprinterzy z blokow.
W takim razie trafiłeś na instruktorów, którym ktoś kiedyś coś powiedział i oni tak teraz powtarzają a po drodze się nie zastanowili. Egami też myślał, że był nowatorem a popełnił kilka fatalnych biomechanicznych błędów w swoim karate. Poza tym wiem skąd się wywodzi Spawacz i wiem jakich odpowiedzi udzieli mu jego instruktorAle teraz cwicze u tradycyjnych i zapewniam Cie, ze nie 1 a 3 instruktorow (kazdy z 5 danem) tak kaze mi robic.
Nazwę. Bo to będzie ta sama pozycja, spełniająca te same istotne kryteriaNo niech bedzie ze mozliwe, ale w duzo za krotkiej pozycji (nie nazwiesz tego zenkutsu).
Studiuj kata ...Jasne, koniecznie tez cofaj reke przed do hikite przed kazda technika. Garda? Zabronione!
Napisano Ponad rok temu
Poza tym wiem skąd się wywodzi Spawacz i wiem jakich odpowiedzi udzieli mu jego instruktor
Znamy się skądś?
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem, bo nie wiem kim jesteś. Ale jeśli znasz giro to tak jakbym ciebie znal ... :roll:Znamy się skądś?
Napisano Ponad rok temu
Trudno zrobic, ale czemu blad? Bardziej efektywnie wykorzystujesz staw skokowy majac palce do przodu niz stopa bokiem. Patrz takze: jak startuja sprinterzy z blokow.
!
złooo tutaj się nie zgodzę. Jak masz stopę skierowaną mozno do przodu, to opiera się ona na swojej przedniej części, a pięta jest mniej obciążona. To sprawia, że siła z podłoża nie będzie efektywnie przekazywana.
Napisano Ponad rok temu
Sam tez sie nie zgadzam z tym co napisalem :wink:złooo tutaj się nie zgodzę. Jak masz stopę skierowaną mozno do przodu, to opiera się ona na swojej przedniej części, a pięta jest mniej obciążona. To sprawia, że siła z podłoża nie będzie efektywnie przekazywana.
Tzn. jest to trudny do wykonania ideal.
Tak to jest z tymi zalozeniami tradycyjnymi, ze sobie nawzajem przeszkadzaja. Pieta wcisnieta dobrze w grunt w momencie uderzenia nawet przy palcach do przodu udaje sie w pozycji krotszej. Wydluzysz pozycje to zacznie ci sie odrywac... Wiec lepiej odkrecic stope, ale wtedy cos tracisz - gorszy start do nastepnej techniki.
Powiedzmy 30st. od linii pozycji (60st. od prostopadlej).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
3 osoby, 5 dan kazda, najstarszy duzo cwiczyl u Shiraia, oboje mlodsi dostali 5 dan u FugazzyW takim razie trafiłeś na instruktorów, którym ktoś kiedyś coś powiedział i oni tak teraz powtarzają a po drodze się nie zastanowili.
Nagminnie poprawiaja mnie gdy odchyle kolano tylnej nogi przy otwarciu bioder przy bloku.
Nie pomaga mi to.
Ale dla spawacza moze byc istotne jak sie robi pod ITKF.
Jesli nie, to przepraszam.
Napisano Ponad rok temu
3 osoby, 5 dan kazda, najstarszy duzo cwiczyl u Shiraia, oboje mlodsi dostali 5 dan u Fugazzy
Bywa i tak. Nic na to nie poradzisz.
Napisano Ponad rok temu
Otoz wczoraj dowiedzialem sie, ze zenkutsu to pozycja szkolna, podstawowa, i kolano tylnej nogi musi byc caly czas proste, nawet przy "otwieraniu" bioder. Trzeba wtedy bardziej zapracowac gora ciala.
Dowiedzialem sie, ze odchylajac kolano nie robie juz czystego zenkutsu dachi tylko zmierzam w kierunku fudo dachi a ono jest zarezerwowane dla starszych pasow.
(Sadzac po treningu grupy powiedzmy 3kyu-3dan, na ktorym cwiczy sie tylko w zenkutsu dachi to odchylanie tegoz kolana moze miec miejsce hmm - przy 5 danie?)
Nie mozna bowiem "od razu wejsc na wierzcholek gory", potrzebne sa podstawy.
:?
Napisano Ponad rok temu
A czym tlumacza swoje nauki?
Otoz wczoraj dowiedzialem sie, ze zenkutsu to pozycja szkolna, podstawowa, i kolano tylnej nogi musi byc caly czas proste, nawet przy "otwieraniu" bioder. Trzeba wtedy bardziej zapracowac gora ciala.
Dowiedzialem sie, ze odchylajac kolano nie robie juz czystego zenkutsu dachi tylko zmierzam w kierunku fudo dachi a ono jest zarezerwowane dla starszych pasow.
(Sadzac po treningu grupy powiedzmy 3kyu-3dan, na ktorym cwiczy sie tylko w zenkutsu dachi to odchylanie tegoz kolana moze miec miejsce hmm - przy 5 danie?)
Nie mozna bowiem "od razu wejsc na wierzcholek gory", potrzebne sa podstawy.
:?
Nie do końca się z tobą zgodzę, ale chyba jesteś najbliżej prawdy. Dogrzebałem się do korzeni, poczytałem trochę na ten temat, troche popytałem i wychodzi na to, że prawidłowe zenkutsu powinno wyglądać tak:
- szerokość postawy - jak szerokość barków, długość - jak dwie szerokości barków (zasada 9 pieńków)
- środek cieżkości - przesunięty do przodu (40% ciężaru na tył)
- kolano przedniej nogi nad dużym palcem
- tylna noga - lekko ugięta (tak, że przes spodnie tego nawet nie widać). Przy pełnym odkręceniu bioder (jak do kizami) - faktyczny wyprost
Nie jest to zbyt wygodna pozycja, jednak poprawiło się wyraźnie "czucie" podłoża i pozycja jest o wiele stabilniejsza.
Teraz się trzeba do niej przyzwyczaić, bo po roku przerwy w treningach nabyłem jakichś cholernie dziwnych nawyków.
Z drugiej strony obejrzałem sporo filmików (nawet z wielkimi mistrzami pokroju Avi Rokah), którzy tych kanonów do końca nie przestrzegają. Mało tego - nawet w książce Nishiyamy jest sporo fotek, na których pozycje sa krótkie i wysokie (szczególnie przy kumite). Więc chyba bardziej jest to uwarunkowanie fizjologiczne.
Napisano Ponad rok temu
W 1958 roku w JKA ...... wychodzi na to, że prawidłowe zenkutsu powinno wyglądać tak ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pujawa
- Ponad rok temu
-
OI-ZUKI W TYŁ
- Ponad rok temu
-
Darmowe Shido-ferie dla dzieci i młodzieży w Katowicach
- Ponad rok temu
-
Kto ćwiczy...
- Ponad rok temu
-
Wibracja bioder
- Ponad rok temu
-
PRZYKRA SPRAWA
- Ponad rok temu
-
Wiek dzieci dopuszczający do treningu Karate.
- Ponad rok temu
-
Samoobrona dla VIP-ów
- Ponad rok temu
-
MP Juniorów i Kadetów Karate WKF - Kalisz 2006
- Ponad rok temu
-
Gdy przeciwnik idzie taranem
- Ponad rok temu