osełki - pomóżcie
Napisano Ponad rok temu
Proszę Was o pomoc w zakupie osełek diamentowych. Nie mogę ich nigdzie dostać, a jeśli już są w ofercie jakiegoś sklepu, to nie ma na stanie . Interesują mnie najbardziej takie DMT D4 lub D6 gradacji COARSE i FINE w kolejności D4C, D4F, D6C, D6F, ale chętnie kupię coś tańszego, ale żeby jakość była przyzwoita. Widziałem kiedyś na aukcji takie GERBERa, ale cena była ta sama co te DMT i jak już się zdecydowałem na te ostatnie, to okazało się, że ich nie ma w sklepie, a aukcja z GERBERem siem skończyła . Szukam też kamienia HARD ARKANSAS.
Może ktoś mieszka obok sklepu z akcesoriami dla noży, ma jakieś dojścia etc. i może pomóc - będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ze swojej strony polecałbym triangle'a i pręty diamentowe (wiem, że drogo), albo doklejone taśmą dwustronną do prętów zwykłe płaskie płytki diamentowe. Możesz też zbudować swój stelaż.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i:
(szczególnie nad tym drugim). Używa może ktoś tej drugiej? Czy ta gradacja (FINE) w praktyce nadaje się do ostrzenia dość mocno stępionych noży? Bo niby powinna służyć do wykańczania, ale czy w praktyce da się nią też profilować? Bo gradacji COARSE z takich osełek tam nie ma, a ta odpowiada mi i wymiarami, i ceną.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A kojarzy ktoś takie przedwojenne osełki do (podobno do brzytwy)? Jest to cuś dwustronne, [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tylko, że z jednaj strony szaro-brązowe a z drugiej całkiem czarne i gładkie jak marmur. Koleś to do pracy przyniósł coby sobie naostrzyć nowy (ale już odrobinkę stępiony) nabytek. Po chwili nożyk bez trudu golił.Hard Arkansas masz na military.pl [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chętnie bym sobie coś takiego sprawił, bida w tym, że nawet nie za bardzo wiem co to jest. Kolega ma to po dziadku i jedna strona jest już trochę zużyta.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z czego zrobic guide do ostrzenia? z jakiego materialu, zeby sie nie ztarl? normalnie ostrze z reki na "zwyklej" 2 stopniowej ostrzalce spyderco...ale ostatnio po pijaku stwierdzilem, ze jednak moj rat jest zbyt tepy. skonczylo sie na tym, ze jak wytrzezwialem stracilem 2h zeby go przywrocic do stanu uzywalnosci.
ponawiam wiec pytanie: z czego zrobic guide?
Napisano Ponad rok temu
Mam coś takiego po swoim dziadku - używał do ostrzenia brzytwy. Znajomy geolog wziął to do analizy i wyszło: łupek chloro-kalcytowy. Faktycznie jak dobrze umyłem osełkę, to widać delikatny rysunek jak w łupkach. Blok osełki wycięty jest w poprzek warstw łupka.Słyszałem o czymś takim, daaawno używał tego mój tata, mówił na to 'marmułek' i chyba właśnie był to wygładzony marmur. O ile pamiętam, pisał o tym Piter na swojej stronie i dodał, że Hard Arkansas jest lepszy.
Najbliższe miejsce naturalnego występowania to Węgry.
Dobrze ostrzy, jest dość miękki i obecnie niestety klepsydrowato wyszlifowany pośrodku. Faktycznie spokojnie ostrzyłem siekiery do stadium golenia - oczywiście po wcześniejszym ostrzeniu osełkami z grubszym ziarnem. Po "marmurku" ostateczne ostrzenie na pasku ze skóry.
Pozdrawiam Zbigi
Napisano Ponad rok temu
te wgębinie da sie spokojnie usunąć ,a proces technologiczny nazywa sie( o ile sie nie myle): obciaganie kamienia ( był o tym topic, wiec poszukaj )... Dobrze ostrzy, jest dość miękki i obecnie niestety klepsydrowato wyszlifowany pośrodku...
Napisano Ponad rok temu
Jest też coś, co nazywa się kamieniem belgijskim, podklejone łupkiem. Może ma coś wspólnego z marmułkiem?
Są też Frostsy laminowane w całkiem przyjemnej cenie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Najdurniejsza nazwa noża na Świecie
- Ponad rok temu
-
Smith & Wesson Homeland Security
- Ponad rok temu
-
tani nóż
- Ponad rok temu