Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ważne, czy ktoś preferuje, rzuty czy też nie, ważny jest fakt, że są one integralną częścią stylu, czemu zaprzeczyć się nie da.
Napisano Ponad rok temu
Zależy mi aby ten styl był kojarzony przede wszystkim z walką sportową.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wygląda na to, że Rickson jest zwolennikiem bjj(gjj) jako samoobrony i wolnej walki a sportu przy okazji... :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rickson odpisał, że w gjj są ciosy, to od razu - chce zarobić.
Napisano Ponad rok temu
moim zdaniem tak. Z tego co wiem to w Brazylii jest po prostu jiu jitsu. Po za granicami w celu odróżnienia tej sztuki od innych, np. staro japońskiego ju jutsu czy tez innych odmian stosuje się nazwę bjj, a rodzina Gracie z oczywistych względów nazywa ją Gracie jiu jitsu. Machado natomiast mówią Machado jiu jitsu... Pomimo drobnych różnic wynikających z indywidualnych preferencji instruktora ciągle jest to, to samo jiu jitsuCzy GJJ i BJJ to dokładnie to samo?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Takie podejście trąci absurdem i jakimś zafałszowywaniem obrazu sztuki walki.
W końcu twórcy bjj (czy, jak kto woli gjj) mogli sobie do niego dodać co tylko chcieli. Choćby i samoobronę przed kilkoma przeciwnikami lub przed nożem, czy ciosy z boksu, wejścia w nogi itp. Ich prawo.
A każdy niech sobie ćwiczy jak chce. Np. sportowo i bez ciosów, bez rzutów, tylko w parterze, tylko z kolan itp. - Ale niech przy tym nie obwieszcza światu, że dana sztuka walki do tego tylko, co on ćwiczy i zna, się ogranicza, bo to trochę niepoważne podejście chyba...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem w ilu. (W Sarmatii może? Może u Matuszczaka (wnioskując z tego co pojawia się czasem w 'Budokanie', np. 'Samoobrona w bjj' itp.)?)...OK, tylko powiedz mi w ilu akademiach cwiczy sie stojke, uderzenia i samoobrone w ramach treningu bjj (ale nie oddzielnego treningu pod mma) ?
To powiedzmy tak:Bo w porzadku, mozemy sie zgodzic ze sa ciosy, tylko jesli kazdy bedzie twierdzil, ze bjj zawiera i ciosy i samoobrone, a okaze sie ze takie aspekty sa cwiczone np. w 5% klubow, to zaczyna to byc bardziej bezsensowne i komiczne, niz podejscie ktore nam zarzucasz. Bo co bedzie jak zechcesz komus pokazac te inne aspekty i okaze sie, ze masz je opanowane w takim samym stopniu jak walke ze smokami? I podobnie jest z 95% cwiczacych? Bo jesli okaze sie, ze samoobrone i stojke w bjj cwiczy tylko kilku czlonkow klanu Gracie, to co mi z tego, skoro nigdzie sie tego nie nauczysz? Za kilka czy kilkanascie lat to bedzie folklor i rownie dobrze mozna by twierdzic, ze np aikido czy inna sztuka jest morderczo skuteczna, bo kilkaset lat temu zawierala takie czy inne elementy. A jak stwierdzil Helio (chyba) to tylko jego synowie znaja prawdziwe ju jitsu, wiec wychodzi na to, ze cala reszta cwiczy tylko sport.
No właśnie. Czy wyjściem nie jest przyjęcie, że istnieją dwa (a może nawet trzy) podejścia do bjj:Wiec formulujac to podobnie do Ciebie, niech kazdy sobie trenuje jak chce, ale niech nie obwieszcza przy tym swiatu, ze dana sztuka zawiera wszystko co on cwiczy, skoro ogranicza sie to tylko do niego i kilku mu podobnych, bo to troche niepowazne podejscie chyba
![]()
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
aha, aha.Popieram zdanie, ze BJJ jest tym, co dozwolone na zawodach.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu