01.01.1976 - 01.01.2006 czyli 30 lat Polskiego Aikido !!!
Napisano Ponad rok temu
http://www.aikido-wysocki.com
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie przypuszczałem że mistrzowie G. Walter i G. Filippini reprezentowali aikido Kobayashi
Nie będę polemizował ale proponuję zajrzeć do magazynu "SAMURAJ" nr 1(10)'97 str.7 artukuł "Aikido w Polsce" autorstwa Michała Śliwki (opracowano na podstawie materiałów PFA). I to by było na tyle.
Uśmieszek można sobie podarować.
Napisano Ponad rok temu
To tak a propos podpierania się tekstami z "czasopism" :wink:
wingman (na tropie GTW)
Napisano Ponad rok temu
- to stronniczy, nieobiektywny tekst oparty na niewiarygodnym źródle.
1. opisuje tylko historię początków i pua - czyli nawet juz nie całego przekazu HK w polsce a co dopiero aikido ogólnie.
2. Pan Śliwa nie ma nic wspólnego z aikido - z aikijitsu podobno tak i był jak i jego pismo przez lata związany z JW sensei i pua - wiec nie wymagaj wiarygodności.
3. na ostatnie zdanie o jedynym aktywnym instr. conajmniej kolega Soma mogłby sie obrazić...
moja propozycja to na bazie informacji jakie mają starzy forumowicze stworzenie Prawdziwej Historii Aikido w Polsce - opartej na datach - powstania sekcji, nazwiska prezesów i takich tam. powstania federacji i ich rozpady. to by było ciekawe....
Grono fachowców moze to zbierać i np rraz na tydzien publikować co juz mamy. czasu duzo - mamy rok.
co wy na to?
lepiej tak spożytkowac energir niz sie klucic o baby i ulice...
Napisano Ponad rok temu
. Pan Śliwa nie ma nic wspólnego z aikido - z aikijitsu podobno tak i był jak i jego pismo przez lata związany z JW sensei i pua - wiec nie wymagaj wiarygodności.
oczywiście chodziło mi o wymaganie szerszego spojrzenia - text jest zbiorem faktów ale tylko czesci faktów istniejących.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Uśmieszek można sobie podarować.
... w żadnym wypadku
Napisano Ponad rok temu
ja uprzedzę rzeź jaka sie szykuje:
- to stronniczy, nieobiektywny tekst oparty na niewiarygodnym źródle.
1. opisuje tylko historię początków i pua - czyli nawet juz nie całego przekazu HK w polsce a co dopiero aikido ogólnie.
2. Pan Śliwa nie ma nic wspólnego z aikido - z aikijitsu podobno tak i był jak i jego pismo przez lata związany z JW sensei i pua - wiec nie wymagaj wiarygodności.
3. na ostatnie zdanie o jedynym aktywnym instr. conajmniej kolega Soma mogłby sie obrazić...
moja propozycja to na bazie informacji jakie mają starzy forumowicze stworzenie Prawdziwej Historii Aikido w Polsce - opartej na datach - powstania sekcji, nazwiska prezesów i takich tam. powstania federacji i ich rozpady. to by było ciekawe....
Grono fachowców moze to zbierać i np rraz na tydzien publikować co juz mamy. czasu duzo - mamy rok.
co wy na to?
lepiej tak spożytkowac energir niz sie klucic o baby i ulice...
Jak widać burzę można bardzo łatwo rozpętać jak tylko trafi się na niewłaściwy grunt.
ad. 1 wyraźnie zaznaczyłem że jest to krótka historia początków aikido a nie wielostronnicowa encyklopednia - celem było podkreślenie rocznicy a nie wszystkich wydarzeń które miały miejsce na przestrzeni 30 lat
ad. 2 tekst weryfikowany był przez JW sensei i nie miał zbyt wielu zastrzeżeń - co do Pana Śliwy nie będę się wypowiadał bo jak to mówią "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia"
ad. 3 co do tego że sensei Wysocki od 30 lat czynnie uprawia aikido nikt chyba nie wątpi. tekst oparty jest na istnieniu pierwszej sekcji która przetrwała i jest on, niestety czy się to komuś podoba czy nie, jedynym ćwiczącym i nauczającym który robi to od samego początku.
i tak na koniec :
" ........ To jest moja historia aikido. Myślę, że każdy z wiodących mistrzów w kraju ma swoją własną, fascynującą historię, swoje własne wspomnienia z przed ponad 20 lat. Z oczywistych względów nie mam kompetencji do jej przedstawienia, chyląc czoło przed pracą innych liderów w rozwój aikido w Polsce"
"Aikido - Zasady i Techniki" - Jacek Wysocki, 2005
Napisano Ponad rok temu
na stronie PUA można znaleźć krótką historię początków Aikido w Polsce , która tak naprawdę jest tylko historyjką Doncama
nie napisaną na podstawie Wikipedii oraz czasopism z tamtych lat, a jedynie
przez pana Śliwke, który niewiele ma wspólnego z aikido
nie mniej jednak tekst był weryfikowany był przez JW sensei i ten nie miał zbyt wielu zastrzeżeń , a co do jego małowiarygodności to nie powinno to nikogo bulwersować bo przeciez każdy z ma swoją własną, fascynującą historię, swoje własne wspomnienia z przed ponad 20 lat.
tak trzymac!!!
Napisano Ponad rok temu
01 stycznia 2006 roku minie 30 lat od powstania pierwszej sekcji aikido w Szczecinie.
Zgodnie ze skryptem "Podstawowa Teoria Aikido" autorstwa M. Osinkiego (prekursora Aikido w Polsce) a wydanym w roku 1981
i
skryptem "Historia Aikido w Polsce" autorstwa G. Borowskiej, E. Głowinskiego i M. Ptaszynskiej a wydanym w 1985 roku
nie 1 a 3 stycznia 1976 roku zaczela dzialalnosc pierwsza sekcja Aikido w Polsce przy TKKF "Orkan"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Popieram pomysł Pmasza. Myślę, że fajnie by było, gdyby starsi stażem forumowicze, którzy pamiętają jeszcze jak hartowała się stal, wykorzystali swoje wspomnienia i przybliżyli młodszym romantyczne, pionierskie czasy polskiego Aikido.
Nawet jest do tego specjalne miejsce
Prawdziwa historia polskiego aikido
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jak jeszcze czytam że spośród tylu opini ilu uczestników, albo co najmniej więcej, ma się wyłonić obiektywny obraz, to mam przed oczami wyroki sądów, w których sędziowie co róź zdania odrębne zgłaszają.
I po prostu mnie to śmieszy. Ale ja tylko aikidocki chłystek jestem, co ja tam moge wiedzieć.
Z wyrazami szacunku z okazji Nowego Roku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Następnym razem zdejmij nogę z gazu.
Napisano Ponad rok temu
czemu?
Jak tu pisać obiektywnie jak niektóre rozłamy następowały w wyniku wewnętrznych konfliktów (np. PFA/PSA) i dla obu zwaśnionych stron obiektywna historia wygląda inaczej.
Spotkałem się tęż z przypadkami w których dla podtrzymania dobrych relacji, celowo nie ujawnia się wszystkich faktów.
Jakoś tego nie widze.
Garry (który często załuje, że niektóre smaczki niestety musi zachować dla siebie )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Miejsce kobiet w treningu aikido
- Ponad rok temu
-
Dosiego Roku
- Ponad rok temu
-
Aikido - Prasa, radio , TV :)
- Ponad rok temu
-
Aikido styl wewnetrzny czy zewnetrzny?
- Ponad rok temu
-
Siedzenie w seiza - nierozciągnięte mięśnie
- Ponad rok temu
-
O'Sensei?
- Ponad rok temu
-
Rozumienie zasad aikido przy pomocy broni.
- Ponad rok temu
-
Aikidocy wszystkich krajów łączcie się!
- Ponad rok temu
-
Mikołaj w Yoshinkanie
- Ponad rok temu
-
Zyczenia Swiateczne/Noworoczne...
- Ponad rok temu