Śmierć na zawodach...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jaca - ale taka jest rzeczywistość. W większości klubach są akceptowane "zaświadczenia a braku przeciwwskazań do ćwiczeń", i to nie wcale "załatwiane" tylko normalnei wystawione przez lekarza ogólnego!
....
nie_ja1, rzeczywistość jest niestety brutalna i musisz to zrozumieć. Jeżeli lekarz ogólny wystawia zaświadczenie o braku przeciwskazań do ćwiczeń to mogę z tym co najwyżej ćwiczyć i nikt normalny na zawody mnie z tym nie wpuści. Jeżeli coś mi się stanie wtedy odpowiada organizator. A "lewe" zaświadczenia to też sprawa do prokuratury. Bo albo jest zupełnie lewe i nie wystawiał go lekarz, albo lekarz który to wystawił a nie było podstaw bierze na siebie odpowiedzialność. I nawet jeżeli (nie daj Boże) komuś przydaży się wypadek, to przynajmniej ma czyste sumienie że zrobił wszystko żeby do tego nie dopuścić.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Komentarze na portalach są różne i to jest właśnie ten największy plus. Dzięki temu, że ludzie piszą kosmiczne bzdury, dzielni wyjadacze, którzy znają się na rzeczy mogą wytłumaczyć pewnym osobą o co chodzi i pokazać, że w rzeczywistości nie było tak jak oni myślą.
Zakładasz błędnie, że wszyscy są zainteresowani prawdą. A tak niestety nie jest. Większość mącicieli i pieniaczy ma monopol na rację i cudzego zdania nie tylko nie dopuszczają do siebie, ale często nawet nie czytają. Ich cel, czyli ferment jest wykonany już w chwili napisania. Dlatego niektóre treści podlegają pewnej cenzurze, bo inaczej utonęlibysmy w zalewie faszystowskich, turpistycznych, obscenicznych etc tekstów, bo nie wiedzieć czemu, pisanie ich sprawia ludziom taką satysfakcję.
Napisano Ponad rok temu
Mnie troche przeraza fakt ze na moim pierwszym turnieju tez nie byly wymagane badania lekarskie.
Nie wiem jak to wygląda w Kanadzie, ale w Europie Zachodniej w bardzo wielu turniejach startuje się na własną odpowiedzialność i nikt żadnych badań nie sprawdza, startujący podpisują oświadczenie że są zdrowi i że organizator nie ponosi odpowiedzialności za wypadki.
Wcale nie twierdzę, rzecz jasna, że to lepszy system niż u nas...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Doktorku może twoje zdrowie jest i twoją własnością, ale do startu w zawodach są i powinny byc wymagane badania zwłaszcza w pełnym kontakcie. Problem jest taki że nie ma jasnych wymagan jakie badania powinny byc obowiazkowe do otrzymania zgody do walki. Kiedys było to chyba jasno sprecyzowane i dostęp do przychodni sportowych był łatwiejszy i darmowy.
Napisano Ponad rok temu
A ja jestem gorącym zwolennikiem takiego rozwiązania. Zdrowie człowieka jest (a właściwie powinno być) jego własnością. A to nie tylko prawo, ale i obowiązek. Osoba dorosła odpowiada za siebie sama, a za dziecko odpowiadają jego rodzice. I wpienia mnie kiedy moim zdrowiem interesuje się jeszcze 55 innych osób i organizacji.
Bez względu na to czego jesteśmy mniej lub bardziej gorącymi zwolennikami obowiązuje nas prawo. Jak zmienią się przepisy, to może będzie tak jak pisał Gizmo (też o tym słyszałem), ale na razie odzielmy pobożne życzenia od rzeczywistości.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Egzaminy
- Ponad rok temu
-
cO TRZEBA ZROBIĆ żEBY ZDAĆ NA ZÓŁTY PAS ??
- Ponad rok temu
-
Prośba zw. z nazewnictwem...
- Ponad rok temu
-
Artykuł z "TAEKWON-DO!" - prośba
- Ponad rok temu
-
11.XII.2005 Szczecin
- Ponad rok temu
-
wtf -itf co to znaczy i czym się rózni ??
- Ponad rok temu
-
DOBOK (pOmocY)!!!!!
- Ponad rok temu
-
plan treningowy pilnie potrzebny
- Ponad rok temu
-
TKD w ringu?
- Ponad rok temu
-
Saju Tulgi? / K.O.