To idz do najlepszej sekcji, najlepszego stylu, zeby najlepszy trener uczyl Cie BJJ
A tak na powaznie, to zalezy jak kto cwiczy.
1) Nie chodzenie regularnie na treningi
2) Cwiczenie na odpieprz sie
3)
nie wierzenie w to co sie robi4) cwiczenie dla paska*
5) oklamywanie samego siebie
* duzo do gadania nie mam, ale zaobserwowalem ciekawa tendencje. Ludzie wiedza, ze (dokladnie nie wiem) naprzyklad po roku przecietny cwiczacy dostaje zolty pasek. To bedzie chodzil w kratke, aby dociagnac ten rok. Potem egzamin zda, dostanie zolty pasek, ale sparowac nie chce, bo dobrze wie, ze biale pasy by go robily jak chcialy.
I to wszystko jest zrozumiale. Nie kazdy cwiczy, aby byc najlepszym. Jedni chca sie tylko nauczyc bronic, inni chodza bo chodza. Jedni graja w pilke, inni w kosza inni cwicza sztuki walki.
Piszesz, ze po 5 latach (!!!) Judo polozyles zielony pasek. Judo jest kontaktowe i co w tym dziwnego, ze rzuciles osobe cwiczaca JuJitsu (zielony pasek to tez cos kolo 4 lat JJ?).
Kurcze przeczytaj jeszcze raz co napisales. To tak jakby bokser powiedzial ze po 5 latach trenowania "zboksowal" osobe co teraz taki popularny BJJ cwiczyla.
Wszystko zalezy od zasad na jakich walczysz. Po drugie wszystko zalezy jakiego dobierzesz sobie przeciwnika...
Nie chwalac sie ja po 2 latach JJ robilem bardzo czesto (sklamal bym ze mowiac, ze kazda walke wygrywalem) osoby co 4 lata Judo cwicza (walka w parterze na zasadach Judo). I co to oznacza, ze Judo jest cienkie i be? Natomiast z tym samym panem w stojce (szarpanie) nawet nie nazwalbym tego walka (lezalem nim sie kapnolem ze on rzut robi).
Nie podoba sie JuJitsu (tradycyjne) to nie cwicz. Pilka nozna tez jest be, bo dostal by pilkarz low-kicka i juz by tak sie nie kiwal
Wszystkie powszechnie znane dzis style stworzyli o wiele madrzejsi ludzie, niz ja, Ty i wielu innych ludzi na tym forum. "Tworzac" dany styl na czym sie skupili i ich zdaniem byl to sluszny wybor.
Idiota jest ten kto powie ze Taekwondo WTF jest be, bo sie rak nie uzywa. Takie maja zasady na zawodach i cwicza tak aby te zasady maksymalnie wykorzystac i zwyciezyc.
Dzis mamy cala palete styli. Jak cos sie nam nie podoba i twierdzimy, ze cos jest nierealne i nieprzydane zawsze mozemy cwiczyc cos innego. Jest Muay Thai, jest BJJ, jest Kick-Boxing jest Krav Maga.
Ja sobie pochodzilem po wielu sekcjach roznych styli i widzialem (mimo ze tylko jeden/dwa treningi) co tam sie cwiczy, czasem tez sobie sparowalem. I za kazdym razem kiedy poszedlem sobie na takie BJJ, Muay Thai to coraz bardziej utwierdzalem sie w przekonaniu, ze wybor JuJitsu to byla, jest i bedzie _dobra_ decyzja.
Koniec.