Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
witam wszystkich mam pytanko czy ten sabre 80 magnum piana o którym pisze ten barni555 jest mocny
Średni, dla siebie polecam coś lepszego.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tych w miare latwo dostepnych w PL i popularnych na forum:Potrzebny mi naprawdę mocny i sprawdzony gaz piszcie poważnie
* Police OC-17 Magnum - 17% OC, 2mio SHU
* Guardian Hi-Power - 15% OC, 3mio SHU
* Force 80 - ale to juz jest CS, a nie OC
poza tym produkty np Mace, DPS, Fox Labs, Wild Fire..
Napisano Ponad rok temu
@dzey
Hi Power to sprowadza jedynie Cizzia.
Napisano Ponad rok temu
Stream (S&W 60 (?) ml) daleko leciał, ale jakoś niewygodne jest dla mnie to, że trzeba dość dokładnie wycelować. Natomiast stożek (HP) sprawdził się naprawde dobrze, mimo, że zasięg jest średnio zadowalający (marzy mi się taki jest bear-pepper spray
),. Wadą przy tej dyszy jest to, że trochę substancji dostaje się na spust.
Nie wiedziałem tego na początku i upieprzoną ręką przejechałem się po buźce
a kto miał HP na twarzy, ten wie jakie to przyjemne uczucie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Ponieważ rozważaliśmy już różnorakie aspekty zastosowania gazu warto wspomnieć o jeszcze jednym ciekawym czynniku, mianowicie mowa tu o pozycjonowaniu samego miotacza w trakcie jego użycia. Przyznam iż bodajże pierwszą z Firm która rozpoczęła badania nad tym zagadnieniem było SABRE, które to na dzień dzisiejszy jest niekwestionowanym liderem w tej materii. Wszystko zaczęło się od postawienia sobie za cel opracowania miotacza zdolnego „pracować” w każdej pozycji, a nie jedynie w pozycji klasycznej czyli głowicą do góry. O ile podczas moich wielu lat obcowania z gazem, ta kwestia schodziła na plan dalszy i nie była ona na tyle istotna aby specjalnie się nad tym zastanawiać, to jednak w przypadku służb mundurowych czy innych tego typu formacji ta zaleta może mieć w pewnych przypadkach kardynalne znaczenie.
Teraz tak, SABRE opracowało również metodę operowania miotaczem w takowej pozycji choć w mojej ocenie jest ona mocno niedopracowana, ponieważ w tym położeniu ( od dołu ) znacznie wzrasta możliwość wykopania miotacza czy zwyczajnie zwiększa się szansa założenia skutecznej osłony przed samym środkiem drażniącym że o samym celowaniu nie wspominam. Aby dać wam posmakować o czym mówię wstawiam linka który rozwieje wszelkie wątpliwości i dokładnie wszystko wyjaśni :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jednocześnie zastanawia mnie dlaczego owe miotacze produkowane w technologii Crossfire są wytwarzanie jedynie w formie STREAM, co również znacznie ogranicza faktyczne możliwości ich zastosowania, bo jak nietrudno sobie wyobrazić gdyby były dostępne w wersji CONE / FOG ich skuteczność kilkukrotnie by wzrosła. Co do reszty to jak zwykle już ich stężenie pozostawia WIELE do życzenia ponieważ w maksymalnej opcji sięga 1,33 % Capsaicynoids co jak wszyscy wiedzą jest jedynie standardem.
Zatem zapraszam do dyskusji co sądzicie o tym kierunku rozwoju jak i możliwych spostrzeżeniach własnych.
Cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze jedno gdzie można zakupić force 80
Pojawiło się już to pytanie
tu odpowiedź
Importer Force 80, Pussinance 90
INTER-ARK Sp. z o.o.
ul. Wileńska 33
03-414 Warszawa
tel. (22) 818-78-58
---
Inter-Armo
ul. Mazowiecka 2/4
00-048 Warszawa
tel. (22) 828-56-96
---
www.secpol.com.pl
Napisano Ponad rok temu
powiem tak :
Polski dystrybutor miotaczy OC – 17 deklaruje 17% OC / 2.000.000 SHU / 1.33 % Capsaicynoids ( ale te informacje pochodzą z naklejki którą sam drukuje i nakleja na sprzedawane przez siebie miotacze Inter Ark),
z kolei amerykańskie źródła podają 1.4 % Capsaicynoids – wiec w praktyce właściwie różnica jest żadna,
za to na żadnym z opakowań zarówno tych sprzedawanych w Polsce jak i w USA nie widziałem aby było podane faktyczne stężenie samej Capsaicyny więc trudno to jednoznacznie stwierdzić jak jest naprawdę,
z ciekawostek dodam jeszcze że tak jak wspomniał – melchi1 – gazy OC – 17 te sprzedawane u nas w kraju jak i te sprowadzane prze zemnie z za oceanu działają – a o to przecież chodzi
Cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
że nasz pan „zahuczało zaszumiało pierdolneło i przestało” czyli ( baran555 ) już nie nadaje bo zapewne udzielił by ci wyczerpujących odpowiedzi w tej materii HE HE ...
a tak obawiam się że pozostaniesz w czarnej otchłani przesadów i niewiedzy jaką to straszliwą siłą i mocą dysponują produkty SABRE
Cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wcale nie z baśki !!! to tylko dla wywołania uśmiechu nie kilku twarzach - taki juz ze mnie zgrywus HE HE sorry sorry jesli Cie uraziłem ale ostatnio jakos tu markotno i ktos ( czyli ja ) stara się - wlać element bjeczności w szarą rzeczywistość - jak to ktoś ( chyba Himilsbach lub Maklakiewicz ) kiedyś powiedział.
pozdro
Cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zainwestuj w dobre OC.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 8
0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
barszcz sosnkowskiego, barszcz mantegazziego
- Ponad rok temu
-
Kompaktowy gaz obronny
- Ponad rok temu
-
Więzień bije strażnika w ... więzieniu (stójka, gleba, gaz)
- Ponad rok temu
-
Co sadzicie o gazie ...
- Ponad rok temu
-
Gaz do samoobrony
- Ponad rok temu
-
pistolet gazowy
- Ponad rok temu
-
Gaz pieprzowy/paralizujacy dla dziewczyny..
- Ponad rok temu
-
Pytanie od Nowego :) - Hartowniczy Piecyk Gazowy
- Ponad rok temu
-
Pozwolenie na broń gazową
- Ponad rok temu
-
mini test gazu
- Ponad rok temu