Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
CONTAINS: 15 % OLEORESIN CAPSICUM
3 Million Scoville Heat Units
20 % Capsaicyinoids - a nie 3% - co czyni wielką różnicę !
cizzia
ps. teorii na temat jego wycofania jest co najmniej kilka i chyba nie dojdziemy prawdy trzeba by do fabryki napisać może łaskawie odpowiedzą ... nie sądzę jednak że powodem była mała skuteczność bądź słaba sprzedaż , myślę że udało im się osiągnąć npr. taką moc i siłę owego środka że był mocniejszy od FRONTIERSMANA na misie, na którym wyraźnie jest napisane że na ludzi nie powinno się stosować.
Osobiście nie słyszałem aby ktoś miał kuku po Hi Power czy Fronitersmanie ale moja skromna wiedza jest zapewne niepełna, czytałem jednak o przypadkach kiedy po zastosowaniu gazu pieprzowego następowały zejścia śmiertelne szczególnie u osób z astmą lub. niską tolerancją na ból nie opisano jedynie jakich gazów użyto - zresztą może i lepiej
z ciekawostek podam że najczęstszym powikłaniem po gazie pieprzowym użytym niewłaściwie jest uszkodzenie wzroku i to w różnym stopniu od kilku procent po nawet całkowitą ślepotę jednak to jednostkowe i specyficzne przypadki, następuje po zbyt długiej ekspozycji ewentualnie użyciu ze zbyt bliskiej odległości, i nie muszę chyba tłumaczyć że napsikanie komuś z bliska w otwarte oko nawet standardowym środkiem 2 SHU / 10 % / 1,33 - zapewne zdecydowanie zwiększy ryzyko takiego następstwa
a UZI przestało być dostępne jedynie w polsce w USA do kupienia bez problemu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ponieważ nie jestem chemikiem oraz nie specjalnie do tej pory interesowałem się metodami produkcji gazu pieprzowego , kartami charakterystyki itp. To jednak widzę pewną nieścisłość w Twoim rozumowaniu – zgred60 – mianowicie od dawien dawna nie prowadzi się badań ostrości gazu ( SHU ) metodą organoleptyczną co wyraźnie sugerujesz , właśnie ze względu na duże rozbieżności i różnice w odczuwaniu efektów jego ostrości u różnych osób.
Wszystkie obecnie laboratoria badają to metodą chromatografii gazowej ( HPLC ) nie tylko dla zmierzenia ostrości produkowanego gazu ale również dla utrzymania powtarzalności produkcji . W dodatku gazy pieprzowe wcale nie muszą być oparte na olejożywicy ( choć te są stosunkowo najlepsze z mojego punktu widzenia – najskuteczniejsze – w dodatku trudne do usunięcia ) ale mogą występować w roztworach wodnych bez utraty ostrości jak wyraźnie pokazuje dość znany produkt SABRE z serii H2O
No i gdybyś mógł jeszcze wyjaśnić jak w takim razie ma się Twoja wypowiedź do na przykład produktów FOX LABS
Contains 2% Oleoresin Capsicum ( OC @ 5,3 million SHU )
Bo choć wszyscy wiemy ( a może nie wszyscy ) że do roztworu Foxa 5.3 dodawany jest rozpuszczalnik – producent wyjaśnia to następująco, mianowicie ów rozpuszczalnik ma na celu usunięcie naturalnego „filmu” łojowo tłuszczowego występującego na skórze ludzkiej w celu jak najszybszego wniknięcia kapsaicyny w pory skóry i dlatego jego działanie często jest opisywane jako piorunujące ( czyli bez zwykłej zwłoki czasowej czesto występującej przy innych gazach pieprzowych – ale tu się mogę spierać bo po odpowiedniej alpikacji np. z zaskoczenia lub na wdechu „zwykłe” gazy również działają praktycznie natychmiastowo ! ) ale wracając do tematu bo mi się odbiegło - ów rozpuszczalnik jak zresztą większość rozpuszczalników może mógłby wpływać na odczucie ostrości ( SHU ) w przypadku aplikacji do gałki ocznej to jednak w przypadku skóry raczej wcale albo bardzo słabo ...
a jakoś nie chce mi się wierzyć że słaby roztwór olejożywicy tylko poprzez dodanie rozpuszczalnika tak drastycznie zwiększa odczucie ostrości do 5.3 miliona SHU
pozdrawiam
cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze –
stosując metodę HPLC (high performance liquid chromatography) - wysokociśnieniowa chromatografia cieczowa, nie ma potrzeby określania ostrości ( SHU ) samego oleju bądź innego środka z uwagi na korzystanie ze wzorców. Oznaczenie jakościowe przeprowadza się poprzez porównanie czasu retencji wzorca i próby badanej. Analiza jakościowa oparta jest na proporcjonalności między wielkością zarejestrowanych sygnałów (powierzchnia pod pikiem) dla substancji badanej i wzorcowej.
Zestaw do HPLC składa się z następujących elementów:
1. Zbiornik fazy ruchomej
2. Pompa
3. Miernik ciśnienia
4. Miernik przepływu
5. Dozownik – zawór sześciodrożny
6. Kolumna
7. Detektor
8. Zbiornik zużytej fazy ruchomej
9. Komputer
10. Rejestrator
Ogólna zasada działania przedstawia się następująco:
1. Pompa zasysa fazę ruchomą, za pomocą umieszczonego w zbiorniku fazy ruchomej przewodu. Na końcu przewodu znajduje się filtr, którego zadaniem jest zatrzymanie zanieczyszczeń stałych.
Zasadniczo stosowane są dwa rodzaje pomp:
- stałoprzepływowe
- stałociśnieniowe
Każda pompa zaopatrzona jest w miernik ciśnienia i regulator przepływu fazy ruchomej.
2. Miejscem w którym próbka zostaje wprowadzona do układu HPLC jest dozownik.
Głównie stosuje się dozowniki z zaworem sześciodrożnym.
3. Próba wprowadzana jest na kolumnę chromatograficzną. Uniwersalnym wypełnieniem kolumny jest krzemionka, która tworzy złoże czynne. Na kolumnie następuje rozdział mieszaniny. Dla prawidłowego rozdziału ważnym czynnikiem jest wysokość złoża. Faza ruchoma przepływa przez złoże pod ciśnieniem. Ciśnienie jest proporcjonalne do wysokości złoża i do wymuszonej szybkości przepływu.
4. Składniki rozdzielone na kolumnie trafiają do detektora. Pojawienie się w fazie ruchomej jakiegoś składnika z rozdzielonej mieszaniny powoduje zmianę transmisji światła (zwiększenie lub zmniejszenie absorpcji). Jest to rejestrowane przez fotoelement detektora i zapisywane przez rejestrator w postaci piku chromatograficznego.
Po drugie –
Sporządzenie mieszaniny wody z olejem jadalnym ( ojejożywica jest środkiem spożywczym ) . Przyjąłęm to doświadczenie jako podstawę do Twoich rozważań na temat owej mieszaniny którą podobno tak łatwo uzyskać ... ?
W sporządzonej mieszaninie po chwili od zamieszania samoistnie tworzą się dwie warstwy cieczy: górna oleju i dolna wody.
Wnioski:
Olej jadalny słabo rozpuszcza się w wodzie. Tworzy więc z wodą mieszaninę niejednorodną. Unoszenie się warstwy oleju nad warstwą wody świadczy o tym, że olej ma mniejszą gęstość niż woda, i nie łączy się z nią trwale.
Co za tym idzie uzyskanie takowej mieszaniny jako środka bojwego z góry mija się z celem, ponieważ aby była mieszaniną powinna być cały czas rozbijana / mieszana. I dlatego też roztwory dolewane do wody i stosowane we wspominanych przez ciebie polewaczkach NIE mają nic wspólnego z czystym olejem OC nieważne jak mocnym czy słabym.
Po trzecie –
Powinieneś wiedzieć że kapsaicyna i kapsaicynoidy ( po angielsku Capsaicyinoids ) to RÓŻNE substancje i tak :
Oleoresin Capsicum ( OC ) – czyli olejożywica wraz z głównym skałdnikiem czynnym kapsaicyną i kapsaicynoidami, występująca w preparacie / żywicy, jako główny składnik dający odczucie pieczenia / ostrości, jednak nie jest głównym czynnikiem w skali porównawczej dla FAKTYCZNEJ mocy preperatu. Kapsaicyna jako najsilniejsza ze wszystkich kapsaicynoidów dopiero w połączeniu z innymi daje odpowiedni efekt ostrości mierzony w SHU który przekłada się na skuteczność gazu.
Teoretycznie prawo w USA dopuszcza produkcję na rynek cywilny od 0,18% do 1,33% tzw. Major capsaicynoids czyli do 13% z groszami capsaicynoidów w samym roztworze kapsaicyny, w przypadku gazów na niedźwiedzie od 2 do 3 % czyli ( 20 – 30 % related capsaicynoids )
Obecnie jednostki SHU nie są dokładnym wskaźnikiem do wyznaczania ostrości gazów obronnych ponieważ FORMUŁY gazów pieprzowych różnych producentów znacząco różnią się od siebie ! w dodatku producenci najczęściej podają ostrość oleju w stanie surowym – nieobrobionym chemicznie i bed puźniejszych domieszek innych środków.
Kapsaicyna
Wg IUPAC: 8-Metylo-N-vanillilo-trans-6-nonenamid
Wzór sumaryczny: C18H27NO3
Masa molowa: 305.41 g/mol
Temperatura topnienia: 62–65 °C
Temperatura wrzenia: 210–220 °C @ 0.01 Torr
Bezbarwna
Bezzapachowa
Lipofilowa, praktycznie nierozpuszczalna w zimnej wodzie, rozpuszczalna w alkoholu, eterze, benzenie, chloroformie, dwusiarczku węgla
Kapsaicynoidy- związki podobne, również ostre
Dihydrokapsaicyna
Nordihydrokapsaicyna
Homodihydrokapsaicyna
Homokapsaicyna
Nonivamid
Skala ostrości Scoville'a
Opracowana przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville'a w 1912r. podczas jego badań w firmie Parke-Davis w Detroit. Badania te dotyczyły ostrości różnych papryk i zastosowania kapsaicyny do leczenia schorzeń mięśniowych
Jednostką skali jest 1 SHU (Scoville Hotness Unit)
Tradycyjna metodyka oznaczenia: rozcieńczamy 1g badanej substancji w 1 l roztworu sacharozy w wodzie, jeżeli ostrość jest wyczuwalna to pobieramy 1 g r-ru i kolejny raz rozcieńczamy, kontynuujemy aż nie wyczujemy ostrości
Ilość rozcieńczeń odpowiada ostrości wyrażonej w SHU
1 SHU odpowiada stężeniu 6,25*10-6 %
Nowoczesne metody oznaczeń
HPLC (High Pressure Liquid Chromatography)
Spektofotometria
Adsorpcyjna wolamperometria inwersyjna na nanorurkach węglowych
I po czwarte –
Od kiedy interesuję się miotaczami gazu jeszcze nie słyszałem aby stosowano sprężone powietrze jako propelant, właśnie głównie z powodu różnego zachowania pod wpływem temperatury, za to doskonale sprawdzał się w tej roli propan, butan, jak wspomniałęs azot ( to w nowszej generacji miotaczy, jednak nie był idealny ) najnowyszym osiągnięciem w dziedzinie substancji transportowych jest DuPont™ Dymel 134a/P pharmaceutical propellant ( tu więcej info [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ) oraz jego połączenie z azotem oznaczane jako DPS (Dual Propellant System) – chwilowo nic lepszego nie ma.
Na zakończenie wywodu stanowczo nie zgodzę się równiez z tym co napisałeś o FOXie cytuję :
„Tak jak piszesz pewnymi rozpuszczalnikami można doprowadzić do otwarcia porów skóry usunięcia czyli zmycia warstwy ochronnej co doprowadzi szybszego przenikania przez warstwę ochroną do końcówek nerwowych stąd te błyskawiczne działanie tylko niech podadzą jak długo będziesz odczuwał te 5,3 shu przez 2 sekundy potem spadnie do 3mil przez 10 sekund a potem 2 mil shu potrzymają 5minut to wszystko”
Stosowałeś kiedyś FOXA w boju ( chyba raczej nie a właściwie na pewno nie ) teoretycznie symptomy według ciebie powinny ustąpić po 5 minutach , producent podaje że od 20 do 30 minut ale moje doświadczenia wskazują na znacznie dłuższe działanie tych „marnych” 2%, jednak w przypadku dekontaminacji i natychmiastowego płukania po ekspozycji dużą ilością zimnej wody można się zbliżyć do granicy podanej przez producenta, choć i w tym wypadku o całkowitym ustąpieniu objawów czy symptomów działania gazu NIE MA MOWY ! jest kilka staaaaaaaarych filmów na tubie dokładnie obrazujących również czasowo to o czym piszę.
Temat uważam za zamknięty i wyczerpany
cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sam śledzę temat odkąd miał on zaledwie kilka stron.
Ale może...pokusilibyście się o zrobienie zestawienia najpopularniejszych gazów?
Wiadomo, pewnie będą spory...ale to byłoby naprawdę coś fajnego, zwłaszcza jeśli byłoby podane dane ''o ile'' jeden jest lepszy lub gorszy od drugiego.
.................................
A tak już osobnym słowem.
Byłem dotąd przekonany że podane ilości kapsaicyny np. 1,33% dotyczą zawartości kapsy w całości roztworu a nie w tych 10% substancji czynnej. A z tego co teraz czytam wynika coś odwrotnego. Oznaczałoby to że np. Sabre Red jeśli chodzi o cały roztwór posiada 0,13 % kapsaicyny?
Tak samo jeśli chodzi o ''ostrość'' odczuwalną, tak samo na przykładzie Sabre Red, to nie będzie to 2.000.000 SHU tylko 2 miliony SHU razy 10% (ilość substancji czynnej), prawda? Czyli ostrość rzeczywista Sabre Red wynosiłaby 200.000 SHU, Foxa 5.3 - 106.00, OC-17 - 340.000 a UDAP 450.000 SHU?
Napisano Ponad rok temu
Co do zestawienia najlepszych gazów, raczej podanie takowego było by mało miarodajne ze wzgledu na brak wiarygodnych kryteriów oceny – jedyne na czym mogli byśmy się oprzeć to własne doświadczenia z zastosowania w sytuacjach ulicznych, co jednak też zapewne będzie u każdego z osobna sprawą subiektywną – dalej, ocena na podstawie informacji podawanych przez producentów na opakowaniach również nie może być brana pod uwagę ze względu na różne formuły dodatki do samego gazu oraz różne sposoby obliczania ich mocy przez różnych producentów.
Co do samych obliczeń wzorów na przeliczanie ostrości SHU - sam znam co najmniej kilka jeśli nie kilkanaście różnych, a każdy niby z tych „najbardziej wiarygodnych” HE HE , od dawna również przestałem się jarać tym co producenci opisują na swoich produktach ponieważ ma to niewielkie przełożenie na rzeczywistość – realną skuteczność w walce. Obserwując rynek w USA wyraźnie da się zauważyć tendencja do tego co robili wcześniej niemcy wypisując coraz to nowe WIĘKSZE liczby na opakowaniach gazów CS. Po prostu moc produkowanego gazu a właściwie jego maksymalne stężenie reguluje ustawa ewentualnie prawo federalne – koniec kropka. Jedyne różnice są w domieszkach ich proporcjach, rożnych rodzajach papryki czy pieprzu użytych do produkcji oraz ich zestawieniach. I tu właśnie szukał bym ewentualnie znaczących różnic jednak są one do wychwycenia jedynie przez chemika specjalizującego się w temacie w dodatku z zacięciem do realnego zastosowania
------------------------------------------------------------------
Teraz o SABRE Red , nigdy nie byłem fanem tego gazu i zawsze na niego psioczyłem , jednak ponieważ tylko krowa nie zmienia własnego zdania dla tego chętnie przedstawię swoją opinie na ich temat z obecnego punktu widzenia. Na chwilę obecną są to nie tylko gazy – godne polecenia – ale również o zadowalającej mnie ostrości co przekłada się na skuteczność , do tego są produkowane z wysokiej jakości składników o długiej dacie przydatności do użytku oraz co bardzo istotne – są stosunkowo tanie. Jest jeszcze jeden czynnik który bardzo lubie w ich produktach tzn. Po ekspozycji ( mam na myśli serię Red ) napastnik wygląda jak pomalowany gruba ilością czerwonego lakieru , no po prostu czuje się wtedy jak artysta ze swoim nowym dziełem
Jednocześnie sama korporacja ciągle inwestuje a nie spoczywa na laurach co prowadzi do kolejnych nowych rozwiązań i produktów przez nią wprowadzanych, na chwilę obecną uzyskują one u mnie ocenę – SOLIDNEGO GAZU ROBOCZEGO – dającego radę w większości przypadków, do tej grupy zaliczam również OC – 17 Police Magnum ( jednak TYLKO tego z USA produkowanego przez Szczo ), kolejnym produktem jest LE – 10 ( też tylko ten amerykański ). Bardzo dobre i bardzo tanie są również gazy KO Klevera tu preferuję stożek mgły, jak zaliczyłem obcierę z KO szczaka, to może mnie nie powaliło ale z oczkami to konkretne kuku było choć bardzo długo to nie trwało.
Teraz o gazach które z kolei STRACIŁY i to mocno w mojej ocenie mam na myśli słynną firme MACE, ich produkty nie tylko „nie powalają” w chwili obecnej, ale ich skuteczność jakby spadła – co jest powodem ? twierdzę że się zatrzymali w miejscu a brak rozwoju powoduje cofanie. Za nendzę uważam również polski odpowiednik LE - 10 w postaci HI MAXa w jego wypadku szkoda gadać jeśli chodzi o powtarzalność produkcji i składu że o siupach z ciśnieniem nawet nie wspominam ! Mierne i słabe sa również niemieckie produkty TW oraz szwajcarskie IDC , może są one dobre w przypadku jak pisał kiedyś kolega z forum będący w domu dziecka / placówce opiekuńczej wychowkiem ? – że jemu „nie potrzeba pały wystarczy ruzga” w końcu ma do czynienia z dziećmi – i w tym wypadku to jest dla mnie argument i szacun mu za to że matrwi się o dzieciaki nawet te „niesforne” które potrafia mu dać czasem bobu – w końcu mógłby to mieć w dupie i kupić coś mocniejszego a dyskusja toczyła się jeszcze za czasów HI POWER jak pamiętam.
Temat jak sam chciałeś – Strzelec92 – rozpoczęty ...
A tak poza nawiasem to nareszcie się widzę towarzystwo ruszyło, bo moje wcześniejsze próby zachęcenia was do dyskusji rozbiły się raczej o ścianę – a szkoda bo temat przenoszenia miotaczy jest bardzo wdzięczny i ciekawy – można cuda wyczyniać
cizzia
Napisano Ponad rok temu
Obecnie z Sabre posiadam jedynie gaśniczkę w strumieniu. A tak to Fox labs 5.3 118 ml Cone, Fox labs Green 59 ml w strumieniu, Red Peppera Czarnego 40ml w stożku i gaz UDAP, zapomniałem w jakiej wielkości ale coś koło 120 ml.
I pomijając UDAP-a, za cholerę nie wiem który z tych gazów jest najlepszy
Ogólnie mam zasadę że... Gaśniczka jest do obrony domu, UDAP bardziej kolekcjonersko, a do do reszty..to mam je w różnych wielkościach i biorę zawsze największego jakiego w danej chwili mogę zabrać. Czyli jak mam kurtkę, to do kieszeni wewnętrznej spokojnie 118 ml się mieści. Jeśli bez kurtki, to 59 ml idzie do kieszeni spodni. A do marynarki gdy czasem ubieram dobrze mi pasuje 40 ml Red Peppera.
A co do gazów KO, wypryskałem już dwa a może nawet trzy i naprawdę jestem pod wielkim i nieustającym podziwem Za 15 zł otrzymujemy co prawda gaz bez blokady i o nieco dużej puszce, ale o doskonałym ciśnieniu, świetnym rozpylaniu (wersja cone) i ostrości porównywalnej z Sabre Red. A według przelicznika (co do którego okazuje się że trzeba mieć spory dystans) jest nawet od Sabre Red ostrzejszy... gdyż producent podaje że gaz posiada 11% OC o ostrości 2.500.000 SHU co dawałoby wynik 275.000 SHU. Czyli o 75.000 więcej od Sabre.
Co do listy.. to pokuszę się o zrobienie własnej, opartej o powyższy przelicznik. Oczywiście jako że nie jest to jedyna metoda i wcale nie najlepsza to po dodaniu waszych uwag, doświadczeń itd na pewno ulegnie sporym zmianom, ale zawsze byłby to jakiś początek.
Napisano Ponad rok temu
2. OC-17 - 17% x 2.000.000 shu = 340.000 shu
3. Red Pepper - 15 x 2.000.000 shu = 300.000 shu (I tu OGROMNY znak zapytania, to dobry gaz ale tak wysoki wynik jest chyba przesadą)
4. KO Klever - 11% x 2.500.000 shu = 275.000 shu
5. Sabre red/Walther - 10% x 2.000.000 shu - 200.000 shu
6. Gaz Policyjny z militaria.pl - niby ten sam wynik do Sabre Red ale z doświadczenia już wiemy że to tylko ładny napis na puszce nie niosący za sobą nic więcej, ostry sos
7. Fox Labs Green - 6% x 3.000.000 shu = 180.000 shu (I tu też znak zapytania, czy przez swoją jakość fox nie wyląduje przed Sabre red)
8. Fox labs 5.3 - 2% x 5.300.000 shu = 106.000 shu
9. Kolter guard max - 5% x 2.000.000 shu = 100.000 shu
10. Gaz ''obronny'' z militaria.pl - 1,5% x 2.000.000 shu = 30.000 shu
Napisano Ponad rok temu
np.
"Sposoby przenoszenia gazu"
"Skutecznosc gazu"
"Ranking najlepszych gazow" itp.
i dyskusja.
Potem zbiore Wasze tematy w liste i podwiesze ku potomnosci.
pozdrawiam
WhD
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
barszcz sosnkowskiego, barszcz mantegazziego
- Ponad rok temu
-
Kompaktowy gaz obronny
- Ponad rok temu
-
Więzień bije strażnika w ... więzieniu (stójka, gleba, gaz)
- Ponad rok temu
-
Co sadzicie o gazie ...
- Ponad rok temu
-
Gaz do samoobrony
- Ponad rok temu
-
pistolet gazowy
- Ponad rok temu
-
Gaz pieprzowy/paralizujacy dla dziewczyny..
- Ponad rok temu
-
Pytanie od Nowego :) - Hartowniczy Piecyk Gazowy
- Ponad rok temu
-
Pozwolenie na broń gazową
- Ponad rok temu
-
mini test gazu
- Ponad rok temu