Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
muszę trochę stanąć w obronie Sabre, bo jakkolwiek to co mamy w Polsce od Sabre to faktycznie w większości kiszka jeśli chodzi o sposób miotania - cienkie strumyczki (nie licząc Frontiersmana czy innych gaśnic) albo archaiczny twist-on-lock, to przecież oni produkują niemal każdą wersję swojego gazy w formie CONE. A najfajniejszy to już wydaje się DPS jeśli chodzi o pryskanie (nie wiem czy jeszcze go robią, ale kiedyś mieli - na YT jest filmik jak to pryska). Tylko polscy importerzy się uparli na stream (no bo to przecie magiczny "żel") albo piankę (no bo to przecież jeszcze bardziej kosmiczna technologia). Zamiast sprzedawać cywilom wersje dobre do samoobrony, sprzedają wersje dobre dla interweniujących funkcjonariuszy. Marketing. A wersji SABRE (a nie SABRE RED), tj. mix OC i CS to już w ogóle u nas nie uświadczysz.
Jak dla mnie SABRE to bardzo dobra marka i stosunkowo niedroga, tylko trzeba wiedzieć co wybrać. A breloczki to wszyscy produkują, Fox, Police Magnum i Francuzi też... I wszystkie do dupy są
Napisano Ponad rok temu
A ja bym się nawet pokusił o obronę twist-on locka w Sabre Red....nosze ten mały magnum oc-60 juz dobry 4 rok...
po 1 primo - jest mały i można go i mieć zarówno w klubie/ na koncercie jak i w krótkich spodenkach w lato zawsze przy sobie,
po 2 primo - głowica w/w charkteryzuje sie dysza typu cone - kto psikał ten wie ze dość szeroki gęsty i tłusty strumień leci na przyzwoitą odległość do 2,5 metra.
po 3 primo - moc i ilość strzałów bardzo zadowalająca w przełożeniu na tak mały pojemnik - do 10 solidnych psiknięć da się dosłownie i w przenośni wycisnąć
a 4 primo - niska cena
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przede wszystkim jest to jedyny sensowny crossfire (są jeszcze oczywiście rsg "tylko dla służb" ale po starym RSG bez ciśnienia więcej nie kupię).
Ale twist lock do dużej puszki - ble - póki nie spojrzysz z przodu nie wiesz gdzie na 100% jest dysza skierowana (stream).
Że się powtórzę jakiś sabre "cyclist" lub "jogger" 3 in 1... marzenia :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dysza takowa nie jest rozwiazaniem idealnym bo nie wiem czy umiałbym urzyc prawidłowo gazu np lewa reka
Co do wykorzytania w/w gazu to naszczescie odpukac tylko 2 pojemniki testowo wypsikałem - i jest to zdecydowanie cone nie strumień.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No właśnie drodzy koledzy ponieważ jak już kiedyś pisałem miałem okazję walczyć w sytuacji stresowej o życie , to jestem niemal pewny , że co najmniej 85 % noszących gazy a twist lockiem w stresie będzie naciskać nieodbezpieczony gaz , na ulicy mogą zadziałać tylko techniki intuicyjne , lub bardzo długo ćwiczone nie tylko jeśli chodzi o gazy , to zasada ogólnie jeśli chodzi o samoobronę .Samej substancji Sabre też nie atakowałem mam przecież gaśniczkę Home Defense , a gdyby były w Polsce DPS Cone , też pewnie bym miał .
Z twist Lockiem problem jest taki jak piszesz czyli poważny i sam się nie raz złapałem na wszelkie niedogodności z nim związane. Natomiast Home Defense rozumiem ,ze w domu trzymasz lub w jakiejś torbie nosisz. Na ulicę bardziej nada się mniejszy Frontiersman ( mieści się w kieszeni bojówek lub na sznurku z velcro pod pachą) oczywiście stosowany z większej odległości a jak Policja się przyczepi ( ale się nie przyczepi bo po angielsku nie czytają , tylko mówisz im że to zwykły pieprz a ręczne miotacze sa dozwolone) to zawsze mogłeś być wzbużony i czuć się wyjatkowo zagrożony. Bo rozumiem ,ze raczej na 100 % gazu na niedzwiedzie używamy tylko w obronie koniecznej życia lub mienia .. a nie profilaktycznie i w dodatku z pół metra w oczy No i nie poprawiać przypadkiem CS-em bo zabić można.
Napisano Ponad rok temu
więc im mocniejszy gaz tym lepszy. Dlatego polecałem zdecydowania na niedzwiedzia
Inna rzecz ,że jak to kobitka nie trafiła dobrze za pierwszym razem. Co dopiero jakby miała zwykłą chmurkę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
polski na Oc mówi się Pepper spray lub sray pieprzowy .Nie żaden gaz bo gaz to środki chemiczne.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
barszcz sosnkowskiego, barszcz mantegazziego
- Ponad rok temu
-
Kompaktowy gaz obronny
- Ponad rok temu
-
Więzień bije strażnika w ... więzieniu (stójka, gleba, gaz)
- Ponad rok temu
-
Co sadzicie o gazie ...
- Ponad rok temu
-
Gaz do samoobrony
- Ponad rok temu
-
pistolet gazowy
- Ponad rok temu
-
Gaz pieprzowy/paralizujacy dla dziewczyny..
- Ponad rok temu
-
Pytanie od Nowego :) - Hartowniczy Piecyk Gazowy
- Ponad rok temu
-
Pozwolenie na broń gazową
- Ponad rok temu
-
mini test gazu
- Ponad rok temu