Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7276 odpowiedzi w tym temacie

budo_megasmig
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 648 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Re: Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)
Zresztą z RSG 3 i RSG 2000 to jest inna fajna sprawa ,importer tak przetłumaczył broszure IDC żę u góry pisze że firma używa syntetycznego pieprzu , a u dołu że substancją drażniącą jest roztwór naturalnego pieprzu. :) Jeden ze sklepów internetowych napisał nawet że rsg 3 zawiera 15% OC. :) W rzeczywistości RSG 3 ,w najczęściej spotykanej wersji zawiera 0,3% syntetycznej kapsaicyny(novamidu) ,tylko na życzenie dużych odbiorców zwiększają dawke.Standardowy rsg 3 odpowiada więc sile Sabre Defence 0,33 % kapsaicyny ,który jak widać jest na życzenie niektórych klientów ,bardzo osłabiony w stosunku do Sabre Red (1,33 % kapsaicyny) .Pozdrawiam.
  • 0

budo_pumakp
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziś odwiedziłem Inter-ark i zakupiłem puissance w żelu i oc9000 w żelu, bałem się, ze przy tak sporej dyszy żel będzie miał mały zasięg. A tu niespodzianka! Pierwszy poleciał puissance 75ml z 4metrów, doleciał bez kłopotu i pięknie pokrył dość spory obszar poczym zaczął się "gotować", starczyło go na 4 dobre strzały. Drugi poleciał oc 9000, może się mylę ale moim zdaniem był bardziej skupiony trochę, tak samo z 4 metrów spokojnie pokrył by całą głowę i to z zapasem. Obydwa gazy wystarczały na 4 mocne strzały.
  • 0

budo_pumakp
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sory za off top ale zapomniałemn zapytać a mineło już 20 minut.
Jak oceniacie skuteczność gazu chemicznego w żelu? I jeszcze jak oceniacie skuteczność mocnego chemika w stosunku do psa? Wiele mieszanych opini o tym słyszałem i mam dylemat.
  • 0

budo_megasmig
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 648 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na chemicznych żelach się nie znam.Jeśli chodzi o psy to pochodze z małego miasteczka otoczonego wsiami i psów bezpańskich wiejskich i innych jest u nas bardzo dużo ,poza tym mój wujek był wiejskim listonoszem więc mam tu jakieś pojęcie.Wiele osób piszących na różnych forach nie odróżnia psa atakującego ,od oszczekującego.Pies oszczekuje prawie zawsze , natomiast atakuje tylko gdy np czuje się zagrożony lub naruszy się jego teren.Pies oszczekujący podbiega na około 2 metry i szczeka kilka minut po czym odchodzi ,,,atak '' takiego psa da się odeprzeć wszystkim ,można nawet nic nie robić sam odejdzie. :) Z tego co wiem zielony NATO nie działa na psy ,chyba żę pies był wcześniej pryskany przez kogoś jakimś pieprzowym ,wtedy odruchowo ucieknie.Oczywiście francuskie gazy chemiczne są dużo silniejsze , ale gdybyś miał poważną sytuacje , nie psa oszczekującego ,to szczerze ci radze nie próbuj CSa , bo nie chce straćić kolegi z forum. :D Pozdrawiam.
  • 0

budo_pumakp
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przedwczoraj byłem w okolicach legionowa i szedłem z dziewczyną przy lesie, z pobliskiego domu wybiegło sześć psów i zaczęły na nas szczekać ale nic groźnego, gorzej jak jeden ruszy to reszta za nim, miałem puissance i sabre i dlatego się zacząłem zastanawiać czy było by warto się chemikiem bronić bo żelem na tyle psów to małe szanse :twisted: a zastrzyków przeciw wściekliźnie i zakażenia wole nie mieć :)
Bez obaw mnie zwierzątka lubią, moja kotka jak ją głaszcze to zawsze z radości wbije mi zęby w rękę (szczepiona xD)
  • 0

budo_megasmig
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 648 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

KO fog i Waltherem pro secur obroniłem się przed psami dużo razy w życiu.Mają one tak doskonały węch żę same opary działają piorunująco.
  • 0

budo_piesciarz
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kilka razy sie spotkalem z taka sytuacja ze byly problemy z RMG 75 np koledze zabrali jak wchodzil do sadu policjant powiedzial ze mu nie odda poniewaz ten gaz jest przeznaczony tylko dla policji na ulicy tez pytalem cos policjanta i powiedzial ze jest tylko na wyposazeniu policji kilka razy kiedy ktos wystawial RMG75 na all czy swistaku zawsze pisalo do celow kolekcjonerskich dlaczego.....?widac jest jakis problem.......a ty tak sie tym prawem nie kieruj bo ja by ci chcieli zabrac ten gaz to by ci zabrali i tyle mialbys do klapania .....opisuje bo znam realne sytuacje jak jest na ulicy z uzyciem posiadaniem i konsekwencjami wypowiedz sie chociaz raz o konkretnej sytuacji gdzie uzyles gazu czy takowej nie bylo......?mi sie nigdy nie zdarzylo zebym posiadal miotacz ktory by mi sie przeterminowal :) wiec dlatego pisze o prawdziwych sytuacjach ktore mialy miejsce bo pieprzenie o mocach itd to wiesz :lol: ile tak naprawde bylo tutaj opisanych realnych sytuacji uzycia miotacza a ty prawnie cos chcesz wiedziec........tak jak nie wierzylo duzo osob ze mi hi-max i PM nie zadzialal no coz......lubie tematyke gazow lecz uwazam ze sa osoby na ktore nie zadziala nawet najmocniejszy pieprz....tak jak byly przypadki ze po kilku postrzalach z broni palnej koles szedl dalej
  • 0

budo_kubas§
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

z tej perspektywy nie było filmów xD

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_rafalq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kilka razy sie spotkalem z taka sytuacja ze byly problemy z RMG 75 np koledze zabrali jak wchodzil do sadu policjant powiedzial ze mu nie odda poniewaz ten gaz jest przeznaczony tylko dla policji na ulicy tez pytalem cos policjanta i powiedzial ze jest tylko na wyposazeniu policji kilka razy kiedy ktos wystawial RMG75 na all czy swistaku zawsze pisalo do celow kolekcjonerskich dlaczego.....?widac jest jakis problem.......a ty tak sie tym prawem nie kieruj bo ja by ci chcieli zabrac ten gaz to by ci zabrali i tyle mialbys do klapania .....opisuje bo znam realne sytuacje jak jest na ulicy z uzyciem posiadaniem i konsekwencjami wypowiedz sie chociaz raz o konkretnej sytuacji gdzie uzyles gazu czy takowej nie bylo......?mi sie nigdy nie zdarzylo zebym posiadal miotacz ktory by mi sie przeterminowal :) wiec dlatego pisze o prawdziwych sytuacjach ktore mialy miejsce bo pieprzenie o mocach itd to wiesz :lol: ile tak naprawde bylo tutaj opisanych realnych sytuacji uzycia miotacza a ty prawnie cos chcesz wiedziec........tak jak nie wierzylo duzo osob ze mi hi-max i PM nie zadzialal no coz......lubie tematyke gazow lecz uwazam ze sa osoby na ktore nie zadziala nawet najmocniejszy pieprz....tak jak byly przypadki ze po kilku postrzalach z broni palnej koles szedl dalej

Ponieważ Polski naród jest w większości nieobyty w prawie, więc nawet jak policja by im za nic przefasowała facjatę to by nic nie zrobili ,,bo oni mogą wszystko".. jak ktoś zna prawo i potrafi je wykorzystać to przy odrobinie cierpliwości nawet za duperelę (bo zabiorą nieraz po złości, pomyślą ,,nikt o taką pierdołę nie będzie się sądził") nieźle można kogoś usadzić.. A Ty chyba zapomniałeś, że czasy komuny i Milicji Obywatelskiej (która mogła zrobić wszystko bo im nikt nie podskoczył) już dawno minęły..
  • 0

budo_piesciarz
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

moim zdaniem prawo w polsce jest za lagodne..........za czasow milicji i zomo bylo lepiej jakis szacunek byl i strach a teraz co? 11 letnie dzieci lataja krzyczac nienawiesc do policji hwdp i inne debilne teksty........i do czego dochodzi np. jak ostatnio zamykaja stadiony bo nie moga sobie poradzic z banda debili a debile jeszcze pretensje ze to policja i ochrona prowokuje a tak naprawde na mecz nie mozna zabrac dziecka ze soba bo strach......a wlasnie prawo powinno byc coraz surowsze np. w momencie zaczynania sie burdy policja powinna strzelac gumowa amunicja bez czekania na zezwolenie przelozonych itd...........wiec smieszne jest to dla mnie ze tu bys skarzyl policje za jakis smieszny miotacz.........bo po pierwsze z kad tak owy posiadasz czyzby jakis znajomy wyniosl puszke z magazynow policji? :lol: bo nigdy nikt tego na cywilny rynek nie wypuscil.......juz bylo i do tej pory jest jakas ilosc osob ktore chcialy skarzyc policje i walczyc o swoje ale niestety z ta instytucja nie wygrasz.......rozumiem ze w momenci gdyby cie policja pobila i to tez dosyc mocno moze wtedy by cos tam mozna bylo zadzialac ale nie ze "wysoki sadzie ten policjant mnie legitymowal i zabral mi puszke gazu lzawiacego" ale nie spoko typie mysle ze masz szanse dalej takiego podejscia i powodzenia ci zycze :) :lol: :lol: :lol:
  • 0

budo_rafalq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zgodzę się co do pierwszej części Twojej wypowiedzi... co do drugiej to już ciągnąć nie będę, RMG-75 można kupić w internecie a sprzedają ,,puste" pojemniki ponieważ pocztą nie można wysyłać (teoretycznie) chemicznych substancji drażniących ot co...

Ps. A mi by się chciało walczyć o miotacz, bo chodzi o sam fakt nieznajomości bądź nierespektowania prawa przez policję, jak mówi dobra zasada ,,dura lex sed lex"(twarde prawo ale prawo). I także błędnym pojęciem jest głupi stereotyp ,,z instytucją nie wygrasz" skoro wiele ludzi wygrywało, moim zdaniem jest to typowy ,,mit miejski" który ma się nijak do rzeczywistości. Jak by tak patrzeć na życie to tylko jaja na kanapie wyłożyć i nic nie robić, dać sobie na łeb nasrać, okraść.. przecież i tak nie złapią sprawców, nie?
  • 0

budo_kubas§
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziś odwiedziłem Inter-ark i zakupiłem puissance w żelu i oc9000 w żelu, bałem się, ze przy tak sporej dyszy żel będzie miał mały zasięg. A tu niespodzianka! Pierwszy poleciał puissance 75ml z 4metrów, doleciał bez kłopotu i pięknie pokrył dość spory obszar poczym zaczął się "gotować", starczyło go na 4 dobre strzały. Drugi poleciał oc 9000, może się mylę ale moim zdaniem był bardziej skupiony trochę, tak samo z 4 metrów spokojnie pokrył by całą głowę i to z zapasem. Obydwa gazy wystarczały na 4 mocne strzały.

Filmowałeś może ten test? Jak byś określił puissance'a sposób miotania?
Czy żel puissance działał drażniąco, jak parował ?

Pzdr
  • 0

budo_pumakp
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Filmowałeś może ten test? Jak byś określił puissance'a sposób miotania?
Czy żel puissance działał drażniąco, jak parował ?

Pzdr

Właśnie nie filmowałem. Z odległości około 4 metrów chemik pokrył spory obszar, spokojnie by trafił dwie osoby stojące blisko siebie, tak jak pisałem gotował się od razu po dotarciu do celu, właściwości drażniących nie sprawdzałem ponieważ czuje respekt po chmurce chemika :twisted: . Pieprz był bardziej skupiony, dysza ta sama ale może gęstość inna, wyleciało go przy jednym strzale około 1/4 puszki. Obydwa miotały imponująco, moim zdaniem nadają się idealnie na główne gazy, tylko przydało by się nosić coś mniejszego w zapasie bo jednak to tylko 4 strzały :)
  • 0

budo_radnus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 423 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

TU POWINNA BYĆ RECENZJA UŻYCIA GAZU....
niestety, znów obszedłem się bez ostatecznego zastosowania, ale sytuację i tak opiszę;)

W sobotę po raz pierwszy spotkałem się z tzw. agresją na drodze (czy też poza drogą)
zostałem zaatakowany przez drugiego kierowce. Wcześniej go wyprzedziłem w nieco extremalny (jego zdaniem) sposób i widząc, że za mną podąża niezwłocznie zjechałem na parking, żeby wyjaśnić sobie sytuacje.
niestety Pan, w sumie wyglądający na kulturalnego i spokojnego ojca rodziny, od razu zaczął z grubej rury. na parkingu zajechał mi drzwi, tak jakbym miał spierdalać z auta:|
następnie dopadł do moich uchylonych drzwi, uderzając i zamykając je, reszta to była pyskówka (z jego strony) przez uchyloną szybą... już wtedy prawą ręką wyciągnąłem FOXa 60ml ze szlufki spodni (tak teraz nosze w jeansach).
nagle koleś zaczął mi wchodzić do auta i mnie szarpać:D LOL
jakieś 2 sekundy dzieliły go od końca mojej cierpliwości...
NIESTETY pan się wycofał, zanim ostatecznie zdecydowałem się użyć gazu ze względu na czynną napaść na mnie;d
potem udawał że dzwoni na policję, a potem udawał, że na nią jedzie... niestety nic z tych rzeczy, więc o całej sytuacji zapominam, traktując jako + do doświadczenia w radzeniu sobie bez gazu.. chociaż drugi raz na pewno szybciej użyję, bo nudno bez gazu:)

PS. składanie o napaść odpuszczam, ze względu że nie miałoby to większego celu, jak tylko postraszenie kolesia - szkoda czasu, za mało dowodów;)
  • 0

budo_rafalq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja na Twoim miejscu w ogóle nie zdecydowałbym się na ,,wyjaśnianie" sobie sytuacji, ponieważ i tak do niczego to nie prowadzi i nie wiem co tutaj wyjaśniać (jak wyprzedzać?!). Gdyby mnie koleś napastował ewidentnie jadąc ca mną/trąbiąc to pozostaje wezwanie policji. Jednak jeśli zdecydowałeś się na ,,wyjaśnienie" to już samo trzaśnięcie drzwiami/przekroczenie progu samochodu było wystarczające aby użyć gazu:) Ciekawe jaka byłaby jego reakcja...
  • 0

budo_pumakp
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W sumie to ja się Mu nie dziwie. Z jednej strony unikną dodatkowych kłopotów z czekaniem na policje i wyjaśnianiem całej sprawy a z drugiej strony zaoszczędził kilkanaście mililitrów foxa a jak wszyscy wiemy do tanich gazów on niestety nie należy. :)
  • 0

budo_strzelec92
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 97 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z tą ceną foxa bym nie przesadzał.
Jest często tańszy niż Sabre Red Crossfire w tych samych lub podobnych pojemnościach. :lol:
  • 0

budo_pumakp
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cisza w eterze nastała :) .
Ostatnio Dziewczyna mi marudziła, że sabre red mk 3.5 jest za duży więc kupiłem jej maleństwo walther-a prosecur 16ml, jak testowałem to starczał na 4 pożądne psiknięcia jak na takie maleństwo a zasięc to max 1.5 metra. Ale lepsze to niż nic. Szkoda, że chmurka.
  • 0

budo_megasmig
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 648 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak chcesz coś podobnej wielkości w żelu to ma to chyba każda marka np Uzi 25ml ,11 ml fox mean grenn ,breloczki sabre i inne. :D
  • 0

budo_pumakp
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak chcesz coś podobnej wielkości w żelu to ma to chyba każda marka np Uzi 25ml ,11 ml fox mean grenn ,breloczki sabre i inne. :D

Osobiście nie ufam tym maleństwom ale leszy ryc niż nic, chmurka nie jest bezpieczna, dziwi mnie fakt że aż na około 3-4 sekundy tego starczyło.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 13

0 użytkowników, 12 gości, 0 anonimowych

Google (1)

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024