Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Też wolałbym UDAPA nawet po 150 Zł,o Vexorze napisałem jako ciekawostke ,3% kapsaicyny to nie 1,45 %.W europie raczej nie ma Vexora,można by spróbować przez hot -spraya ,ale żeby zawracać im głowe to trzeba by zebrać z min. 20 zamówień, i nawet gdyby Zarc international chciałby wysłać swoje gazy za ocean , to tańszy od foxa by nie był.Ogólnie nie ma co się napalać ,Vexor byłby bardzo , bardzo minimalnie silniejszy od Police Magnum który zawiera 1,4 % kapsaicyny .W praktyce to mój obiekt badawczy , żulek o którym pisałem ,jak dostawał Waltherem Pro Secur ,czy PM w chmurze to mówił żę nie ma różnicy.Podejrzewam iż wszystkie dobre standardy działają podobnie , i sprowadzenie Vexora nic by nie zmieniło , co innego UDAP , 3% kapsy to nie 1,33 -1,45% .
Ciekawe czy ,,żulek" odważył by się wytestować na sobie UDAPa czy chociażby Frontiersmana;p
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gaz UDAP ma ''3.0% Capsaicin & Related Capsaicinoids''
Czysta kapsaicyna według wiki ma 15 - 16 mln SHU natomiast kapsaicynoidy są o wiele mniej ostre i mają 8,600,000–9,100,000.
Nasuwa mi się pytanie ile w tych 3% jest kapsaicynoidów a ile tego na czym nam najbardziej zależy czyli kapsaicyny.
To niesamowite.
Jednostkami SHU trudno się kierować bo producenci lubią pisać bajki.
Ilością OC też nie.... bo różnie z jej czystością.
Teraz opieramy się na ilości kapsaicyny i pokrewnych związków w gazie lecz nadal nie wiemy ile jest czego.
Dochodzę do wniosku że w ogóle nie warto czytać składów gazu a jedynie opierać się na doświadczeniach ludzi którzy ich (gazów) używają.
Na filmiku widzę jak po tych ''dobrych'' gazach (fox, vexor) ludzie otwierają oczy bez większego problemu.
Ja sam przez pierwsze 2 lata używania gazów (teraz mija mi 6 rok odkąd kupiłem mój pierwszy miotacz) kupowałem tylko Red Pepper-a i nie wyobrażam sobie by ktoś po mógł po nim bez pomocy palców otworzyć oczy (a używałem go kilka razy i raz ''resztkę'' na sobie).
Napisano Ponad rok temu
Może źle to rozumiem ale wypatrzyłem jedną rzecz.
Gaz UDAP ma ''3.0% Capsaicin & Related Capsaicinoids''
Czysta kapsaicyna według wiki ma 15 - 16 mln SHU natomiast kapsaicynoidy są o wiele mniej ostre i mają 8,600,000–9,100,000.
Nasuwa mi się pytanie ile w tych 3% jest kapsaicynoidów a ile tego na czym nam najbardziej zależy czyli kapsaicyny.
To niesamowite.
Jednostkami SHU trudno się kierować bo producenci lubią pisać bajki.
Ilością OC też nie.... bo różnie z jej czystością.
Teraz opieramy się na ilości kapsaicyny i pokrewnych związków w gazie lecz nadal nie wiemy ile jest czego.
Dochodzę do wniosku że w ogóle nie warto czytać składów gazu a jedynie opierać się na doświadczeniach ludzi którzy ich (gazów) używają.
Na filmiku widzę jak po tych ''dobrych'' gazach (fox, vexor) ludzie otwierają oczy bez większego problemu.
Ja sam przez pierwsze 2 lata używania gazów (teraz mija mi 6 rok odkąd kupiłem mój pierwszy miotacz) kupowałem tylko Red Pepper-a i nie wyobrażam sobie by ktoś po mógł po nim bez pomocy palców otworzyć oczy (a używałem go kilka razy i raz ''resztkę'' na sobie).
SHU czyli scoville heat units to organoleptyczna (bierze jakiś spec na swój ozór papryczkę i mówi ta bardziej napierdala niż ta druga) jednostka ostrości papryki (przyprawy).
O skuteczności gazu decyduje tylko i włącznie Kapsakaina (Kapsaicyna) oraz jej pochodne rekomendowana zawartość kapsaicyny i jej pochodnych oscyluje przy 1,3%.
Napisano Ponad rok temu
W inter arku pojawily sie Force 80 z cieniutka dysza co prawda bez flip topa ale wydaje mi sie ze moga byc wydajniejsze ale ci pracownicy czy tam wlasciciele tego sklepu sa debilami wciskaja takie bajki ze szok np. powiedzial mi ze Force/Puissance 75 ml starcza na ok 16 strzalow i wogole jak oni tam zachwalaja ta podrubke PM mowi do mnie "ja bym panu cos polecil na te bramki tylko ze na zewnatrz bo to chmura ale 2 godziny goscia pan nie ma"i mi pokazuje pseudo OC17 juz teraz maja nowe nalepki Police 18% co za beka z nich
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Raz gdy kupiłem malucha 15 ml (bardziej z ciekawości niż do używania) to przy próbie strzału lał jedynie cienkim strumykiem na moje palce.
Poza tym zdarzają się krzywo przyklejane etykiety i zbyt łatwo chodząca blokada twist lock.
Napisano Ponad rok temu
Poza tym zdarzają się krzywo przyklejane etykiety...
no tak, krzywo naklejona etykieta dyskwalifikuje gaz
Napisano Ponad rok temu
Jak ktoś tworzy jakiś produkt to raczej powinno mu zależeć na tym by wyglądał dobrze, prawda?
Z resztą... poza etykietami przyklejanymi za pomocą chińskich rączek pisałem też o niezbyt pewnych blokadach i utratach ciśnienia a to już dość poważna sprawa jeśli chodzi o codzienne noszenie i ogólne zaufanie do produktu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zgadnij ... co mam w środku;]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zagęszczony fox? :twisted:
Tak to by chyba było za łatwe bo własnie jest tylko kilka tpów, i losowo już dalej...
Napisano Ponad rok temu
...jeśli chcecie zrywać naklejki, to bez benzyny ekstrakcyjnej na biurku nawet nie zaczynajcie! 8)
Napisano Ponad rok temu
Uzi jest faktycznie bardzo mocny tyle że radzę przetestować go czy w ogóle chce pryskać.
Raz gdy kupiłem malucha 15 ml (bardziej z ciekawości niż do używania) to przy próbie strzału lał jedynie cienkim strumykiem na moje palce.
Poza tym zdarzają się krzywo przyklejane etykiety i zbyt łatwo chodząca blokada twist lock.
Ja mam trochę inne zdanie na temat miotaczy produkcji Peppershield, przynajmniej w wersji flip-top (bo tylko takie posiadam). Wg mnie to właśnie Uzi i Smith&Wesson miały najsolidniej wykonane pojemniki. Może to zbieg okoliczności ale każda z 3 sztuk, które przewinęły się przez moje ręce ( 2x UZI , 1 raz S&W) pozbawiona była niedociągnięć. Nie chodzi mi tu o dokładność naklejenia etykiety ale o to, że klapka była precyzyjnie umieszczona, nie miała luzów, wylot dyszy też był stabilnie zamocowany itp. S&W po 3 latach nie stracił ciśnienia a był dwa razy użyty. Nie mówiąc o tym, że Uzi wypadł mi kiedyś na jezdnię gdy z dosyć dużą prędkością jechałem rowerem i nie odniósł poważniejszych obrażeń. Wiem, że prawdopodobnie większość producentów używa tych samych puszek ale posiadam też gazy innych firm w tej samej pojemności i z tą samą dyszą i każdy inny wg mnie miał jakieś mankamenty, a były to gazy m. in. sabre, fox i DPS (o ile dobrze pamiętam bo etykieta się wytarła już). Głównym zarzutem jest klekoczący wylot dyszy, czy źle wycentrowana klapka zabezpieczająca. Po prostu inne miotacze wydaja się "delikatniejsze".
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co sądzicie o CANNON Anti-Attack 65 ml? Kupiłem taki dziewczynie, ale teraz już nie wiem czy to był dobry wybór? Na forum nie znalazłem nic konkretnego o cannon-ie.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź!
Napisano Ponad rok temu
słaby;pWitam!
Co sądzicie o CANNON Anti-Attack 65 ml? Kupiłem taki dziewczynie, ale teraz już nie wiem czy to był dobry wybór? Na forum nie znalazłem nic konkretnego o cannon-ie.
przeznacz ten na testy, a kup jej choćby sabre red magnum 60ml - bardzo tani.
Napisano Ponad rok temu
A który z sabre red jest najlepszy, chodzi mi o zastosowanie w pomieszczeniu.słaby;pWitam!
przeznacz ten na testy, a kup jej choćby sabre red magnum 60ml - bardzo tani.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 14
0 użytkowników, 14 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
barszcz sosnkowskiego, barszcz mantegazziego
- Ponad rok temu
-
Kompaktowy gaz obronny
- Ponad rok temu
-
Więzień bije strażnika w ... więzieniu (stójka, gleba, gaz)
- Ponad rok temu
-
Co sadzicie o gazie ...
- Ponad rok temu
-
Gaz do samoobrony
- Ponad rok temu
-
pistolet gazowy
- Ponad rok temu
-
Gaz pieprzowy/paralizujacy dla dziewczyny..
- Ponad rok temu
-
Pytanie od Nowego :) - Hartowniczy Piecyk Gazowy
- Ponad rok temu
-
Pozwolenie na broń gazową
- Ponad rok temu
-
mini test gazu
- Ponad rok temu