Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7276 odpowiedzi w tym temacie

budo_shadow
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)
nie no o breloczkach troche pcozytałem ze niby mało gazu maja, no ale ja to uzyje w ostatecznosci... a jak raz walne to zamowie kolejny i tyle.
60ml niby nie duzy, ale jak juz mam w kieszeni fenixa p2s, vicka outridera, pendraka, klucze komorke to poprostu wszystko staram sie małe kupwoac ;-)
własnie nie wiem czy nie wezme sebry..
  • 0

budo_rafalq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na ,,raz" może to 25ml nie wystarczyć...jak podejdzie 2-3 to nie masz szans i nowego kupić możesz nie zdążyć..
  • 0

budo_pingwindaboss
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 104 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Delikatnie się nie zgodzę, tu nie trzeba organizować prysznica, jak pare postów wyżej jest napisane to i gaśnica i cysterna nie pomoże. A przedewszystkim zawsze lepiej mieć "cokolwiek" niż akurat raz nie mieć bo do gajeru nie weszło... Chociaż mi fenixa było by w razie W szkoda...
  • 0

budo_adamooo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 405 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To ze jakiś psychiczny koleś otworzył oczy po gazie to nic nie znaczy,są tacy co po kulce prą dalej.A jak chcesz 25ml to smiało kupuj,dla mnie to nic nie warte gówno,ale generalnie najwyżej ktoś Cie zabije,twoje sprawa skoro masz wypchane kieszenie jakimis bzdetami Pozdro :)
  • 0

budo_thumbs
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 65 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Piesciarz. napisz co się dalej z tym gościem działo ... nie pogięło go *po czasie ?

P.S jak sama nazwa wskazuje breloczek jest do kluczy do obrony są miotacze ( prawdziwe :wink: )

pozdr.
  • 0

budo_fedormajk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 436 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wczoraj odprowadzalem koleszke na przystanek z kilkunastu metrow zobaczylismy goscia jakies 2 metry wlosy spiete w kucyk krotkie biale spodnie jak szpitalne i japonki.Gosc jak psychiczny do nas podbija i zaczyna sie sadzic....odemnie dostal Hi MAXEM caly pomaranczowy i nagle otwiera oczy i do mni"taki kor.. kozak jestes" i leci na mnie,koleszka wjechal mu w nogi i go na glebe ja dolecialem i PM dobra chmure w niego potem mu guma poprawilem.....po 10 sek gosc wstaje i normalnie otwiera oczy.....zaden gaz nie zrobil na nim wrazenia.... 8O myslalem,ze sie zalamie......po Hi Maxie z niego cieklo i mimo to otworzyl oczy wiec nie ma opcji zebym nie trafil idealnie w oba 8O jedynie to moj koleszka nie widzial za duzo bo go ta chmura powalila

Etam kolego ....Raczej niedokładnie trafiony. Po PM ( przynajmniej tych z USA) kozaków nie ma. Tylko trzeba sypać parę sekund a nie po babsku. :) Co ja nie wiem jak to działa ? Poza tym co to za sytuacje, że jakiś frajer wali bez powodu na was ? Chyba że jakiś na "prochach" jak na tym filmie:
Wtedy fakt, różnie może byc.

Coraz bardziej przekonuję sie do (żelu,płynu),z ponad 2 metrów(podejrzewam że dalej też by doleciał bez problemu) pięknie pokryło pysk psa i zadziałał zajebiście,czy chmurka np PM by doleciała?nie wiem :o Coraz cieplej więc płyn na twarzy szybciutko paruje więc śmiem twierdzidz ze celowanie w oczy nie jest tak ważne jak w zimie.Chyba zaufam Fedormajkowi,który "chwali" PM płyn za gruby strumień i zamówię :)

Bierz .Nie pożałujesz. Chociaż dalej uważam, że dobrą chmurkę jako drugi gaz, trzeba mieć obowiązkowo PRZY SOBIE
  • 0

budo_fedormajk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 436 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po co ten link?gazy tam maja cieniutkie a PM podróba :? ostatnio wyskoczył do mnie pies z zębami bo jakiś debil furtki nie zamknął i zarwał z około 2 metrów moim przeterminowanych o miesiąc S@W :) fajna reakcja,pies stanął uciekł i pare metrów dalej tarł łapami o pysk a potem pyskiem o trawe,w sumie miałęm bo SM dzwonić aby właścicielowi tej "posesji"przypieprzyli mandat,ale sobie odpuściłem,podejrzewam ze pies sie zastanowi dwa razy na przyszłość zanim będzie chciał kogoś pogryżć.Pozdro

Ten pies, jak cię nastepny raz pozna ( na 100 % tak będzie) to płot rozpierdo..li żeby cie dopaść. Żebyś sie nie zdziwił. :) A potem zrobi tak ( nawet nie tresowany ):
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Czyli gaz na groźne psy - tylko w ostateczności. Najlepiej nie patrzeć psu w oczy stać do niego bokiem nieruchomo i przeczekać. Może nic się nie stanie i odejdzie.

Chyba że to jakiś kundel był......
  • 0

budo_adamooo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 405 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moze nic sie nie stanie? :D daj spokoj,leci na mnie pies z zebami to sie bronie :D mam spuszczac wzrok i czekac moze mnie nieuperdoli :) niedoczekanie,jak mnie pozna to jego problem bo ja jego tez :lol: pozdro
  • 0

budo_fedormajk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 436 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moze nic sie nie stanie? :D daj spokoj,leci na mnie pies z zebami to sie bronie :D mam spuszczac wzrok i czekac moze mnie nieuperdoli :) niedoczekanie,jak mnie pozna to jego problem bo ja jego tez :lol: pozdro

W każdym razie nie zdradzać ochoty na walkę ... ale OK Jasne. Mnie do tej pory na ścieżkach w lesie wystarczał na czepiające się nogawek pieski .... zwykły KO stożek. Naprawdę skuteczna chmurka na burka :)
  • 0

budo_piesciarz
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mie ma kozaka....? :) koles dostal centralnie na twarz HI MAXEM az cieklo z niego i nic potem 2 sek prosciutko PM z hot spray i tez nic koles dalej chce sie klepac......jak lezal na glebie i go walilem chmurka to mnie trafil w piszczel jak sie okazalo na drugi dzien mialem peknieta kosc i leze w gipsie z zapuchnieta noga.......koles na bank byl na dobrych prochach....poprostu nie podzialaly i tyle co tu mowic wiecej 8O
  • 0

budo_uel
  • Użytkownik
  • Pip
  • 37 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Etam kolego ....Raczej niedokładnie trafiony. Po PM ( przynajmniej tych z USA) kozaków nie ma. Tylko trzeba sypać parę sekund a nie po babsku. :) Co ja nie wiem jak to działa ? Poza tym co to za sytuacje, że jakiś frajer wali bez powodu na was ? Chyba że jakiś na "prochach" jak na tym filmie:
Wtedy fakt, różnie może byc.

Kilka tygodni temu w jednej knajpie widziałem kolesia na prochach wkurzonego na maksa. Pokłócił się ze swoją dziewczyną i zaczął demolować knajpę To był istny furiat. W momencie kiedy zaczęto mu zwracać uwagę zaczął się rzucać na ludzi. Nikt nie dawał mu radny ponieważ miał dobre warunki fizyczne i do tego profesjonalnie się bił. Koleś po pobiciu jednego gościa po namowach swojej dziewczyny opuścił lokal. Dopiero po 10 minutach przyjechała ochrona. Kolesie mieli szczęście, że nie trafili na tego gościa, bo czarno to widzę, bez tasera nic by nie zrobili. Ich postury nie były zbyt sportowe.

W takich sytuacja trzeba zachować szczególną ostrożność. Alkohol, prochy, wysoki poziom adrenaliny sprawia, że taki człowiek nie czuje bólu, może walczyć ze złamaną ręką lub nogą. I nawet jeżeli go spryskamy najlepszym gazem, to może jeszcze przez pewien czas być bardzo niebezpieczny. Niektórych ludzi nie powstrzymuje rozbita głowa a co dopiero spryskanie oczu pieprzem.
  • 0

budo_radnus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 423 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Koles na bank byl na dobrych prochach....

Koniecznie dowiedz się co to za prochy :) :)
  • 0

budo_fedormajk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 436 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kilka tygodni temu w jednej knajpie widziałem kolesia na prochach wkurzonego na maksa. Pokłócił się ze swoją dziewczyną i zaczął demolować knajpę To był istny furiat. W momencie kiedy zaczęto mu zwracać uwagę zaczął się rzucać na ludzi. Nikt nie dawał mu radny ponieważ miał dobre warunki fizyczne i do tego profesjonalnie się bił. Koleś po pobiciu jednego gościa po namowach swojej dziewczyny opuścił lokal. Dopiero po 10 minutach przyjechała ochrona. Kolesie mieli szczęście, że nie trafili na tego gościa, bo czarno to widzę, bez tasera nic by nie zrobili. Ich postury nie były zbyt sportowe.

W takich sytuacja trzeba zachować szczególną ostrożność. Alkohol, prochy, wysoki poziom adrenaliny sprawia, że taki człowiek nie czuje bólu, może walczyć ze złamaną ręką lub nogą. I nawet jeżeli go spryskamy najlepszym gazem, to może jeszcze przez pewien czas być bardzo niebezpieczny. Niektórych ludzi nie powstrzymuje rozbita głowa a co dopiero spryskanie oczu pieprzem.

Dlaczego przyjechała ochrona a nie policja?Bo nikt policji nie wzywa jak trzeba. Ochrona niewiele moze legalnie zdziałać.
Dorażnie na podstawie naszych doświadczeń z 2006 ( Mazury) sposób na takich jest jeden ale trudny do wykonania inaczej jak z zaskoczenia lub podstępem (zaprzyjażnienie chwilowe z gościem celem osłabienia jego czujności) : walnąć kantem dłoni w okolice szyi z tyłu tak ,żeby stracił na chwilę przytomność i zakuć szybko np w takie coś [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Poprawic mocnym gazem. Jak się ruszy kopać w jądra. :)
  • 0

budo_kubas§
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie, jedno tylko pytanie po opisywanym przypadku, że PM nie zadziałał mam wątpliwości: czy OC-17 90ml czy FOX 89 ml?
Myślę o strumieniu, bo na filmach zachęciło mnie to, jak rozpyla. A stożkiem czy strumieniem właduję większą ilość na twarz napastnika w przypadku FOXa, jak to się ma do OC17?
Hi-max mnie zawiódł bo (na szczęście) testowo chciałem psiknąć i przycisk nie zadziałał, później leciał, jakby chciał a nie mógł.
Zadowolony jestem, bo mój rmg-75 sprawdzony w bojach - użyty na agresywnym psie i jednym beta testerze - w obydwu przypadkach gleba i dźwięk charczenia jak zepsuty silnik ;-)
Pozdrawiam,
  • 0

budo_marone
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 117 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie, jedno tylko pytanie po opisywanym przypadku, że PM nie zadziałał mam wątpliwości: czy OC-17 90ml czy FOX 89 ml?
Myślę o strumieniu, bo na filmach zachęciło mnie to, jak rozpyla. A stożkiem czy strumieniem właduję większą ilość na twarz napastnika w przypadku FOXa, jak to się ma do OC17?
Hi-max mnie zawiódł bo (na szczęście) testowo chciałem psiknąć i przycisk nie zadziałał, później leciał, jakby chciał a nie mógł.
Zadowolony jestem, bo mój rmg-75 sprawdzony w bojach - użyty na agresywnym psie i jednym beta testerze - w obydwu przypadkach gleba i dźwięk charczenia jak zepsuty silnik ;-)
Pozdrawiam,

Jeżeli strumień to brał bym foxa 5.3, chmura - PM (tak bym kupił)
  • 0

budo_piesciarz
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kolego o czym ty mowisz....? ochrona taka jak altes czy solid moga bardzo duzo....sa to licencjonowani pracownicy....do czas przyjazdu policji maja pelne prawo obezwladnic agresora za pomoca srodkow przymusu bezposredniego.....a co do tych opasek to mozesz wiezyc lub nie to moj dobry znajomy z policji opowiadal jak rozrywaja te opaski byl taki co 3 naraz rozerwal wiec wole tradycyjne kajdanki..............chyba po tamtej akcji zakupie foxa i zobaczymy :)
  • 0

budo_rafalq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kiedyś na discovery w programie o więzieniach strażnicy wypowiadali się, że są więźniowie co łamią tradycyjne metalowe kajdanki jak ołówki...
  • 0

budo_fedormajk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 436 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kolego o czym ty mowisz....? ochrona taka jak altes czy solid moga bardzo duzo....sa to licencjonowani pracownicy....do czas przyjazdu policji maja pelne prawo obezwladnic agresora za pomoca srodkow przymusu bezposredniego.....a co do tych opasek to mozesz wiezyc lub nie to moj dobry znajomy z policji opowiadal jak rozrywaja te opaski byl taki co 3 naraz rozerwal wiec wole tradycyjne kajdanki..............chyba po tamtej akcji zakupie foxa i zobaczymy :)

Czyli kolego mają mniej więcej tyle uprawnień co każdy obywatel bo prawo mówi: Każdy obywatel ma prawo ująć osobę na gorącym uczynku popełnienia przestępstwa. Osobę ujętą należy niezwłocznie przekazać policji.

Fakt, że ci licencjonowani ochroniarze mają prawo uzyć śródków o których wspomniałeś o ile je posiadają. I tyle. Jako obywatel też mam prawo uzyć dozwolonych środków celem "ujęcia" kolesia na gorącym uczynku kradzieży czy pobicia itp.
Zatrzymać nie ma prawa nawet licencjonowany ochroniarz.
  • 0

budo_cezary_d
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czyli kolego mają mniej więcej tyle uprawnień co każdy obywatel bo prawo mówi: Każdy obywatel ma prawo ująć osobę na gorącym uczynku popełnienia przestępstwa. Osobę ujętą należy niezwłocznie przekazać policji.

Fakt, że ci licencjonowani ochroniarze mają prawo uzyć śródków o których wspomniałeś o ile je posiadają. I tyle. Jako obywatel też mam prawo uzyć dozwolonych środków celem "ujęcia" kolesia na gorącym uczynku kradzieży czy pobicia itp.
Zatrzymać nie ma prawa nawet licencjonowany ochroniarz.

Zatrzymać w sensie procesowym faktycznie nie ma prawa ani każdy obywatel ani pracownik ochrony.

Ustawa o ochronie osób i mienia przewiduje w jakich okolicznościach jakich środków przymusu bezpośredniego może użyć pracownik ochrony. Jednak w mojej ocenie nie stawia to pracownika ochrony w znacznie lepszej pozycji od każdego obywatela. Jeśli od np. pałki użytej przez pracownika ochrony przestępca będzie miał złamaną rękę to sąd i tak będzie badał celowość jej użycia (jak w przypadku użycia każdego śpb, także przez funkcjonariusza Policji). Identycznie będzie w przypadku każdego obywatela (czy zachowanie mieściło się w granicach obrony koniecznej lub zatrzymania obywatelskiego - w szczególności przy zatrzymaniu obywatelskim zgodnie z zasadą, że należy użyć możliwie najmniej dolegliwych środków, które zapewnią zatrzymanie przestępcy do czasu przybycia funkcjonariuszy Policji).

Główną przewagą pracowników ochrony jest fakt możliwości posiadania przez nich i użycia określonych w ustawie śpb. W przypadku zwykłego obywatela jest wątpliwość co do legalności sztywnej pałki teleskopowej (choć tu najwięcej zależy od opinii biegłego w ew. postępowaniu w sprawie o wykroczenie) i nie ma żadnych wątpliwości, że zwykły obywatel nie może posiadać tonfy z rdzeniem.

Kolejną oczywistą przewagą pracowników ochrony jest, jak przypuszczam, możliwość szybkiego wezwania na miejsce większej ilości pracowników ochrony, którzy przyjadą szybciej, niż funkcjonariusze Policji. Zwykły obywatel (bramkarz, szatniarz, klient lokalu, barmian itd.) najczęściej takiej możliwości nie ma :)
  • 0

budo_radnus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 423 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dołączona grafika

Wyluzujcie.... :) :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 23

0 użytkowników, 23 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024