Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7276 odpowiedzi w tym temacie

budo_mr_twinkle
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 655 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)
Ja miałem, ale na ludzi nie używałem. Hm.... w tym przypadku jakoś badziej przemawia do mnie wersja w stożku. Płyn miał ciśnienie jakby mniejsze od chmurki, a i nie wydaje się być za mocno stężony - miał raczej jaśniejszy od np. Avengera 1,3 kolor (choć może to nie ma znaczenia akurat...).
  • 0

budo_netwarn
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A na co używałeś i jak dziłało? Ja ostatnio musiałem go użyć na dwa nie za duże kundle ale jestem ciekaw jak by zadziałał na rozwścieczonego dużego psa.Z tego co mówia listonosze na dużego i porządnie wkurzonego psa czasem nie zadziała żaden gaz chociaż moim zdaniem to tez zależy od sytuacji i trafienia psa.Wielkie agresywne psy jak się wkurzą mają naprawdę bardzo wysoki poziom adrenaliny i bywa że czasem niczym nie można ich zatrzymać.
  • 0

budo_delete999
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A czy ktos wie jaka srednice ma strumien po przebyciu 1m w przypadku czerwonego (zel,stozek) i bialego (plyn, strumien) gazu Walther Secur Pro?
Moze przy uzyciu z bliska nie ma znaczenie jaki to rodzaj gazu, moze stozek nie zdazy sie zbytnio rozproszyc i bedzie efekt podobny jakby uzyc plynu?

Strumień czerwonego stożka na odległości 1 metra to około 1 metr średnicy.
Biały - strumień to nie wiem może 15 cm... samo słowo "strumień" jest tu znaczące,bo jest to jednolita wiązka.Oczywiście niektóre krople opadają nieco szybciej, ale nie zmienia to faktu,że przekrój poprzeczny kołem wielkim nie jest ;]
  • 0

budo_mr_twinkle
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 655 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Używałem na bramę od garażu. Zero reakcji ze strony bramy :wink:
Z psami jak z ludżmi - na jednego wystarczy głośniej krzyknąć, a innego i postrzał z 9 mm PA nie zatrzyma.
Ale nie porównujmy KO za 15 PLN do takiego np. UDAP czy Frontiersmana na niedźwiedzie, za kilkadziesiąt $.
Paralizator Animal Taser jest podobno bardzo skuteczny na psy i nie tylko. Jak się trafi, rzecz jasna...
  • 0

budo_delirium
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

podrzucę trochę nowości znalezionych w sieci na początek Blue Power Liquid (wszystkie ze strony) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - niech was nie skusi niska cena i duża pojemność producent podaje tylko 1 mln SHU, Diamond Power Liquid - 2 mln SHU podejrzewam ze to to samo co kiedyś nazywało się Red Pepper Gel :D Dwa kolejne to Military i Nato - 7zł ceną przebili nawet Allegro i CS tam sprzedawane :D Na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] widziałem gazy firmowane przez Umarex kolejny duży koncern wchodzi ze swoją marką na rynek? Umarex Perfecta 110 gazy przeznaczone do obrony przed zwierzętami. Nie podoba mi się dysza i jej zabezpieczenie przed przypadkowym wciśnięciem (a raczej jego brak) sądząc po zdjęciach. Fajny opis dodany przez sklep "strumień balistyczny, skoncentrowany" :D Na koniec Terminator [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] "Zawiera 10% roztwór pieprzu syntetycznego Pava". Z wyglądu przypomina wyroby Stealth Guard Pl.
  • 0

budo_batoniarz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 399 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a strumien leci podobnie jak zel??praktycznie dysza taka sama prawie i zasieg niby 5 metrow to lipa ale skoro zel daleko leci to moze KO strumien na jakies 2 m poleci??odpowiedzcie jesli wam sie chce:)
  • 0

budo_netwarn
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ostatnio jeszcze raz przegryzłem cały temat by uzupełnić wcześniejsze zaległości i niedopatrzenia..gdy rejestrowałem się na forum by wypowiedzieć się w tym temacie po raz pierwszy wydawało mi się,że jestem obcykany i wiem wszystko bo interesowałem się spray-ami od długiego czasu ale dopiero teraz zdałem sobie sprawę ile info wyciągnałem z tego forum i czuję do Was gaziarze ogromny RESPECT :) w szczególności do Mr Twinkle który najbardziej mnie oświecił w tym temacie..

A wracając do głównego wątku to chciałbym zapytać jak się ma odległość użycia gazu do jego skuteczności i bezpieczeństwa.Miałem taką sytuację (pisałem o niej wcześniej) że psiknąłem takiego zadymiarza z odległości 20-30cm KO stożkiem.Wszystko wydawało się OK łapanie się za twarz,kucnięcie na kolana,głośne kur...a itp.jednak na drugi dzień okazało się że gościu biega z opatrunkiem na oku i grozi że poda mnie do sądu bo okulista stwierdził że ma uszkodzoną rogówkę (chciał mnie nastraszyć bo nie było to trwałe uszkodzenie).Koleś zaczął mi zarzucać że nie umiem "obsługiwać gazów" bo psiknąłem go zbyt blisko.Dodam jeszcze że to była samoobrona z mojej strony.Jego twarz pokryła się w ok.0,5sek.niemal całkowicie na zielono.Można wnioskować z tego że im bliższa odległość tym większa skuteczność bo więcej substancji pokrywa twarz i że tak powiem z większym dociskiem ciśnienia :>tylko czy to bezpieczne i czy gazem pieprzowym też można uszkodzić wzrok podobnie jak CS-em?Jakie jest prawdopodobieństwo że pieprzem się kogoś oślepi?
  • 0

budo_delirium
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...Jego twarz pokryła się w ok.0,5sek.niemal całkowicie na zielono... to czym Ty go psikałeś, że aż zzieleniał? Nic dziwnego, że mu się coś uszkodziło. A poważnie to oczywiście, że OC też można uszkodzić komuś wzrok szczególnie psikając z tak małej odległości jak Ty to zrobiłeś, Na większośći opakowań pisze "z odległości nie mniejszej niż 0,5m". W necie opisane są przypadki smierci po użyciu pieprzu na ludziach poszukaj sobie.

BTW Czy ktoś ma Pro Secura na którym podana jest jakaś data ważności?
  • 0

budo_netwarn
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To był KO stożek.Jednak moim zdaniem im bliżej tym ze skuteczniejszym skutkiem.Można mieć gaz za 200zł ale jak się nim tylko kogoś "pogłaska" to i tak to nie wiele da...no chyba że ktoś ma alergie lub się wystraszy :lol: Im więcej substancji znajdzie się na twarzy napastnika to prawdopodobieństwo skutecznej obrony wzrasta
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

moj Ko stozek "malowal" napastnikow na pomaranczowo...tez psikalem z bliskiej odleglosci ale to dlatego ze sami podchodzili...moja taka uwaga, jak miec gaz przy sobie to conajmniej 2 puchy bo jedna mi starczyla na 2 napastnikow a z 3 to juz byl problem :-)
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam chłopaki (i dziewczyny)!
Jestem nowy na forum, więc chętnie dołączę sie do dyskusji.
Dzisiaj nabyłem na bron.pl :
Gaz obronny PRO SECUR 55 ml żel WALTHER
Gaz obronny PRO SECUR 55 ml płyn WALTHER

Kiedy już dojdzie przesyłka to gazów nie omieszkam wypróbować.
Po wszystkim zdam relacje :)

Tak na marginesie - jest ktoś ze Szczecina ?
Przenoszę się tam ze względu na studia i szukam jakiegoś dobrego klubu MMA, aby nie się nie zaniedbać ;)

w Szczecinie mamy 2 kluby i oba sa dobre musisz isc i sprawdzic gdzie CI sie bardziej podoba...moi znajomi chodza do Linke Gold Team i pewnie ten by polecili :) ...Berserkest team jest tez bardzo dobry-mistrzowie Polski o ile dobrz pamietam..bardzo dobre osiagniecia maja :)
  • 0

budo_marketa
  • Użytkownik
  • Pip
  • 37 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pro Secur ma date waznosci wydrukowana na bialej naklejce, ktora jest przyklejona od spodu pojemnika. Pro Secur sprzedawany jest w zgrzewanym foliowym opakowaniu w ktorym znajduje sie jeszcze ulotka. Opakowanie to gwarantuje, ze naklejka z data jest oryginalnie przyklejona i data waznosci jest wiarygodna.
  • 0

budo_delirium
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

haaa właśnie ten, który kupiłem ostanio nie ma nic ani naklejki ani nadruku ani nic. Plastikowy blister w który był zapakowany nie miał śladów otwierania ani nic takiego. lipa :(
  • 0

budo_marketa
  • Użytkownik
  • Pip
  • 37 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moze naklejka odkleila sie i jest gdzies jest w srodku opakowania. ..
To moze sie zdarzyc poniewaz widzialam w jedym ze sklepow, ze naklejka poruszala sie luzem wewnatrz opakowania Pro Secur
  • 0

budo_delirium
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

właśnie nie, nie ma nic! mam 2szt z tej samej firmy i na żadnej nic! lipa
  • 0

budo_cortez
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Delirium ja bym na twoim miejscu przetestował na sekundę tą puszkę ,bo jak zrobili cię w bambuko to może się okazać ,że substancja ma 10 lat i jest płynem po goleniu :lol: aczkolwiek mogę się mylić :) Wkońcu samoobrona to nie żarty.
Co do dyskusji to ja dalej podtrzymuję opinie,że stożek jest nie do pobicia, łatwiej przycelować w delikwenta. Fakt faktem,że rozwiązanie stożkowe nie sprawdza się jednak w ciasnych pomieszczeniach,tymniemniej 90% przypadków z użyciem gazu zdarza się na zewnątrz.Pamiętajcie też,że z reguły napastników jest kilku,tak więc siła rażenia jest tutaj nie bez znaczenia. Oczywiście pozostaje kwestia warunków atmosferycznych i tutaj trzeba liczyć na korzystną aurę tudzież oceniać trzeżwo sytuację. Optymalnie można nosić dwie sztuki,stożek i płyn, to już daje większe pole manewru. Dobrego nigdy za wiele jak mawiał ktoś mądry.
  • 0

budo_delirium
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Już przetestowałem leci jak trzeba. Kupiłem go tylko po to żeby poćwiczyć sobie celność :D Narazie nie zamienię na nic mojego BodyGuarda hp :D
  • 0

budo_scourge
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Elo, dwa pytania:

1. Testował ktoś polskiego pieprzowego Terminatora (żel)? :-)
2. Walther Pro Secur żel (czerwony) jest w sklepie "Aro Broń" w dwóch pojemnikach. Wszystko git, gdyby nie kuriozalna różnica w cenie - 44ml kosztuje 89zł a 55ml... 39 :) Ocb? To jakaś ściema? W opisie jest to samo, niby jest też adnotacja że to promocja, ale... dziwne. Kupował ktoś w tym sklepie już?

Pozdrawiam
  • 0

budo_marketa
  • Użytkownik
  • Pip
  • 37 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mozliwe, ze data produkcji tego tanszego jest krotsza a moze najprawdziwsza promocja.
Ze tego co widze ze sklepem mozna sie kontaktowacprzez e-mail, skype, telefon wiec moze najlepiej nich sami wytlumacza
  • 0

budo_delirium
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

na moim białym Pro Secur 55ml kupionym za 29zł w bron.pl to samo co arobron nie było nalepki z datą przydatności.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 17

0 użytkowników, 17 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024