Co do Red Peppera.. faktycznie, ma 10% OC. Zmyliło mnie to co podaje o nim arobron.pl
Jeśli chodzi o KO, to problemem może być niższa jakość i powtarzalność tego gazu w porównaniu do Sabre Red. Natomiast gazy które ja miałem, były ''na język'' ostrzejsze od sabre i na 100% miały bardziej dotkliwy efekt inhalacyjny. Co nie zmienia faktu że w chwili zagrożenia wolałbym Sabre Red, siła renomy.
A co do Foxa.... to zgadza się, w przeliczniku który zastosowałem wypada dość miernie podczas gdy doświadczenia ''bojowe'' dowodzą jego wysokiej skuteczności. Fox wygrywa w moim odczuciu z Sabre Red przez to że ma lepsze rozpylanie zarówno jeśli chodzi o strumień jak i stożek, natomiast jeśli chodzi o ostrość...naprawdę nie wiem który miałby być lepszy i jak to ocenić. Na pewno nie jestem za wyrzucaniem go poza listę, lecz za jakimś sensownym ulokowaniem go już bez ''przelicznika'' który się do niego nie stosuje.
Pozostaje też kwestia Fox labs 5.3 vs. Fox Labs green. Według przelicznika green wypada lepiej a z kolei producent pisze że ''utrzymuje on siłę legendarnej formuły 5.3''. Tak więc skoro producent twierdzi ze mają taką samą ostrość, a ze strony przelicznika plus ląduje po stronie green-a to umieściłbym go przed 5.3.
I faktycznie, zapomniałem o gazie Police RSG.
Tak więc zrobiłbym to na tą chwilę w ten sposób
z przeznaczeniem do dalszych modyfikacji:
1. UDAP - 15% x 3.000.000 shu = 450.000 shu
2. OC-17 - 17% x 2.000.000 shu = 340.000 shu
3. Sabre red/Walther oraz Police RSG - 10% x 2.000.000 shu - 200.000 shu
4. Fox Labs Green (przelicznik się nie stosuje)
5. Fox labs 5.3 (przelicznik się nie stosuje)
6. KO Klever - 11% x 2.500.000 shu = 275.000 shu (mimo wyniku, ma niższą renome i wątpliwą powtarzalność)
7. Red Pepper - 10% x 2.000.000 shu = 200.000 shu (lecz niższa jakość od np. Sabre Red o tym samym wyniku)
Gazy nie warte polecenia
...........................................
8. Gaz Policyjny z militaria.pl - niby ten sam wynik do Sabre Red ale z doświadczenia już wiemy że to tylko ładny napis na puszce nie niosący za sobą nic więcej, ostry sos
9. Kolter guard max - 5% x 2.000.000 shu = 100.000 shu
10. Gaz ''obronny'' z militaria.pl - 1,5% x 2.000.000 shu = 30.000 shu