Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7276 odpowiedzi w tym temacie

budo_browar25
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 66 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)

Tu też fajny filmik z gaśniczką OC-17. Efekt działania raczej zadowalający :D Ciekawe czy to 265 czy 680ml.
  • 0

budo_dantech vip
  • Użytkownik
  • Pip
  • 33 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Zapasy

Napisano Ponad rok temu

Ja mam od 2 lat gaśnicę Mace Pepper Gel. To zdecydowanie najgęstszy z moich gazów, biorę go ze sobą tylko jak są bardzo trudne warunki atmosferyczne. Nie ma bardzo cienkiego strumienia, ale i tak niełatwo dobrze trafić. Tylko mam wrażenie, że im gęstszy gaz tym słabiej działa substancja czynna na skórę. Uważam, że do samoobrony nie jest to najlepsze rozwiązanie, nie ma jak chmurka. Co innego gaz interwencyjny, co innego obronny. W sytuacji obronnej najczęściej nie mamy radiostacji, przez którą wezwiemy wsparcie, pistoletu przy boku i kolegi za plecami.

Widzę że dyskusja się nieco ożywiła na forum i nabrała więcej merytorycznych właściwości jak komercyjnych.Gęsty żel w działaniu to coś pomiędzy stożkiem a pianką minimalnie wolniej chwyta jak stożek a szybciej niż pianka dla mnie idealny bo posiadam przy sobie w pracy kilka innych zabawek :) :) .Mojej rodzinie wprowadziłem już dawno obowiązek noszenia przy sobie mąłego strumienia np.RS oc22ml+60ml chmury.Zdecydowanie wolę używać gazu obronnego niż interwencyjnego dlatego że pieprz jest bardziej bezpieczny,prawo w Polsce potrafi spłatać figla a dyskusję na ten temat możemy toczyć miesiącami.

Parę lat temu miałem w łapkach ten żel MACE ( ale nie mój był) i musze powiedzieć, ze faktycznie to był prawdziwy żel a nie siki jakieś i prawdę piszą, że oblepia twarz, że trudno to zmyć lub zetrzeć. Wtedy nie zainteresowałem sie jednak gdyż nie uznawałem prawie niczego poza słynnym Hi-Powerem w chmurce :) Nie wiem co to za super formuła MACE ale w zamknietych pomieszczeniach zadziała świetnie i chyba się na niego skuszę..

Z użycia będziesz bardzo zadowolony :) :) ,co do pojemność a cena raczej średnio no i rozmiar, :) ale skoro lubisz taki kaliber o gustach się nie dyskutuje :)
  • 0

budo_browar25
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 66 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mojej rodzinie wprowadziłem już dawno obowiązek noszenia przy sobie mąłego strumienia np.RS oc22ml+60ml chmury.

Bardzo ciekawa koncepcja :D Ale czy 22ml to nie za mało? Domyślam się, że bazowym gazem jest 60ml, a ta 22 to na pomieszczenia i pojedynczych pijaczków? Tak dla pewności skrót SR to od Sabre Red? I czy strumień z tej 22 nie jest za cienki? Sam kiedyś o takiej kompilacji myślałem, ale doszedłem do wniosku, że taszczenie 2 gazów będzie zbyt uciążliwe, a pojemnikiem mniejszym niż jakieś 40ml nie da się skutecznie bronić, no ale to tylko przewidywania bo nigdy się takowym nie broniłem.
  • 0

budo_dantech vip
  • Użytkownik
  • Pip
  • 33 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bardzo ciekawa koncepcja :D Ale czy 22ml to nie za mało? Domyślam się, że bazowym gazem jest 60ml, a ta 22 to na pomieszczenia i pojedynczych pijaczków? Tak dla pewności skrót SR to od Sabre Red? I czy strumień z tej 22 nie jest za cienki? Sam kiedyś o takiej kompilacji myślałem, ale doszedłem do wniosku, że taszczenie 2 gazów będzie zbyt uciążliwe, a pojemnikiem mniejszym niż jakieś 40ml nie da się skutecznie bronić, no ale to tylko przewidywania bo nigdy się takowym nie broniłem.

Zgadza się jest to red sabre,wiadomo że pierwsze mają użyć większego,a ten mały tak na wszelki wypadek zamiast szminki.Strumień tego malucha nie jest okazały ale zawartość taka jak w dużym a np.z 1,5 m zrobi swoje.Przeszkoliłem moje kobiety jak się używa gazu(wypryskały kilka pojemników) i jak się mają zachować w takiej sytuacji.Takie zboczenie zawodowe.

Pozdrawiam
  • 0

budo_adamooo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 405 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pare nowości w hot spray :twisted:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_dantech vip
  • Użytkownik
  • Pip
  • 33 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W końcu większy nominał pojemników żelu i chmura mace,szkoda że robiłem niedawno zakupy,ale i tak zakupię chmurę :)
  • 0

budo_radnus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 423 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

film z wykopy.
ostatnio chyba tutaj widziałem podobny film, no ale mam nadzieje, ze to nie ten sam;D
  • 0

budo_mr_twinkle
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 655 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ściągnął mu gacie i dał na dupę :lol: :lol: Jak rodzony ojciec. Tylko, że ojciec najpierw nie wali z gaśniczki pieprzowej. Dobre. No i napastnik miał nóż. Jestem fanem gaśnic. Na co dzień noszę Wildfire 265 ml.
No i czekam czy kiedyś będzie dostępne SABRE - ale nie SABRE RED, tylko SABRE - ta mieszanka pieprzu z CS em. Podobno dobra jest.
Dlaczego nikt tego nie sprzedaje w Polsce? Bo niby na CS trzeba mieć koncesję, a na OC nie? Z żadnego przepisu to chyba nie wynika, tylko co najwyżej z głupiej interpretacji. Wiecie coś na ten temat?
  • 0

budo_pingwindaboss
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 104 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bardziej jestem w szoku że nie musieli się ulotnić w trybie pilnym przez opary jak to bywa jak na przykład tu:

6:24
Btw: na początku walili chyba chemikiem ale na 6:58 i 7:04 opakowanie mi wygląda znajomo jak porównuje z frontiem :lol:

Przy okazji kto nie widział jeszcze to jest gaśnica PM 0,7 w hotsprayu!
  • 0

budo_fedormajk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 436 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ściągnął mu gacie i dał na dupę :lol: :lol: Jak rodzony ojciec. Tylko, że ojciec najpierw nie wali z gaśniczki pieprzowej. Dobre. No i napastnik miał nóż. Jestem fanem gaśnic. Na co dzień noszę Wildfire 265 ml.
......................

A gdzie kolego kupiłeś Wildfire? Też jestem fanem mocy..
  • 0

budo_dantech vip
  • Użytkownik
  • Pip
  • 33 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dlaczego nikt tego nie sprzedaje w Polsce? Bo niby na CS trzeba mieć koncesję, a na OC nie? Z żadnego przepisu to chyba nie wynika, tylko co najwyżej z głupiej interpretacji. Wiecie coś na ten temat?

Gaz chemiczny CS oraz CR są zabronione dla cywili o skutkach użycia nie muszę tutaj raczej pisać bo każdy wie o co biega w temacie :) .Chociaż posiadam koncesję i licencję w mojej skromnej firmie używam dobrych jakościowo gazów pieprzowych.W razie interwencji nie muszę się tłumaczyć z prawidłowego użycia RMG,wszystko jest dobrze jak jest dobrze.Prawo w Polsce jest trochę uwstecznione.Na koniec dodam szanowni koledzy że zamówiłem MACE FOGGERA i jeden z moich kolegów go przetestuje na sobie i opowie wrażenia :)
  • 0

budo_mr_twinkle
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 655 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"Uwstecznione" to mało powiedziane, ale nie ma przepisu zabraniającego posiadanie przez cywili gazów CS/ CN / CR czy w ogóle tych "chemicznych" i sprzedawanie ich. Dla mnie z punktu widzenia prawa nie ma różnicy pomiędzy czystym pieprzem i chemikiem - jedno i drugie to gaz obezwładniający. Skoro mogę kupić legalnie francuskiego Force'a, to chętnie kupiłbym Sabre - mix pierzowo-cs'owy. A że bezpieczniejszy i ogólnie skuteczniejszy jest pieprz to druga sprawa.
  • 0

budo_dantech vip
  • Użytkownik
  • Pip
  • 33 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uwstecznione" to mało powiedziane, ale nie ma przepisu zabraniającego posiadanie przez cywili gazów CS/ CN / CR czy w ogóle tych "chemicznych" i sprzedawanie ich. Dla mnie z punktu widzenia prawa nie ma różnicy pomiędzy czystym pieprzem i chemikiem - jedno i drugie to gaz obezwładniający. Skoro mogę kupić legalnie francuskiego Force'a, to chętnie kupiłbym Sabre - mix pierzowo-cs'owy. A że bezpieczniejszy i ogólnie skuteczniejszy jest pieprz to druga sprawa.

Z gazami chemicznymi jest podobnie jak z dopalaczami,niby środek drażniący jest legalny bo nie ma go w spisie substancji zabronionych w zawartości miotacza czyli można używać,ale jak zrobisz krzywdaka dupkowi co cię napadnie,to masz duży problem i wszystko zależy od sądu jaka będzie interpretacja ustawy dotyczy to cywili jak i ludzi posiadających koncesje i licencje.I ruszy lawina gdzie atesty,kto sprowadził itp.Gaz CN wiadomo że cienki,ale CS i CR(kiedyś dostępny w amunicji do broni gazowej) ten to prawdziwy killer ze względu na skutki uboczne użycia.Zresztą gaśnica tak uwielbiana przez wielu kolegów też nie jest mile widziana przez prawo przez pojęcie Ręczny Miotacz Gazu można wiele rozumieć i każdy z nas będzie myślał inaczej.Ogólnie temat ciężki i śliski dlatego będę powtarzał wolę pieprza.

Pozdrawiam
  • 0

budo_rafalq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W takim wypadku gaśnicę do jakich miotaczy zaliczysz? Nożnych,ustnych,plecakowych? Spokojnie jest to RMG, w przypadku np plecakowego miotacza można by się już spierać, ale nie w przypadku gaśnicy obsługiwanej jedną RĘKĄ.
  • 0

budo_dantech vip
  • Użytkownik
  • Pip
  • 33 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W takim wypadku gaśnicę do jakich miotaczy zaliczysz? Nożnych,ustnych,plecakowych? Spokojnie jest to RMG, w przypadku np plecakowego miotacza można by się już spierać, ale nie w przypadku gaśnicy obsługiwanej jedną RĘKĄ.

Wiadomo że na RMG nie trzeba mieć pozwolenia ale na MG już tak i też obsługujesz go ręką.A co będzie gdy sędzia stwierdzi że pojemność rzędu 300-600 ml gaśnicy to za dużo jak na cywila o innej konstrukcji rączki już nie wspomnę,moje uwagi są czysto hipotetyczne,chcę jedynie zwrócić uwagę na mało sprecyzowane prawo polskie w kwestii RMG i ich zawartości.

Pozdrawiam
  • 0

budo_megasmig
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 648 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Znam przypadek, że właściciel baru użył gaśniczki na chuliganów , którzy mieli potem sprawę w sądzie i nikt się do niego o to nie czepiał . Na przynajmniej 3 dyskotekach , które znam w podlaskim ,bramkarze , nie występujący jako licencjonowani pracownicy ochrony , też używali gaśniczek i policja się nie czepiała . Jak na razie nie słyszałem w Polsce o przypadku , żeby uzasadnione użycie gaśniczki w samoobronie wiązało się z sankcjami karnymi .Jedynie użycie gaśniczki na niedżwiedzie jest prawnie ryzykowne , bo producent na opakowaniu jasno zaznacza , że gaz tylko do odstraszania dzikich zwierząt , więc tu wykładnia obrony koniecznej , może w bardzo dużym stopniu zależeć od sędziego .Pozdrawiam
  • 0

budo_cezary_d
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W doktrynie pojawia się pogląd, że miotacz gazu jest ręczny, jeśli można go użyć wyłącznie przy pomocy jednej ręki. Jedna to tylko doktryna. Z żadnym orzecznictwem w tej materii się nie spotkałem.

Jednak jeśli ktoś posłużyłby się miotaczem gazu, który nie jest ręcznym miotaczem gazu, a nie miałby pozwolenia to jest to tylko wykroczenie z art. 51 ustawy o broni i amunicji. Kara za wykroczenie - czyli to podobny czyn do przejechania skrzyżowania na czerwonym świetle. I nie ma znaczenia w kwestii dopuszczalności obrony koniecznej w danych okolicznościach.

Jeśli zachowanie będzie spełniało przesłanki kontratypu obrony koniecznej to nie ma znaczenia fakt nielegalnego posiadania narzędzia służącego do obrony. Jako przykład w nauce prawa wskazuje się, że dokładnie tak samo kształtuje się sytuacja prawna w zakresie odpowiedzialności karnej broniącego się legalną i nielegalną bronią palną, w tym drugim przypadku jedynie dodatkowo wchodzi w grę odpowiedzialność w związku z nielegalnym posiadaniem broni palnej.
  • 0

budo_pingwindaboss
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 104 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W ramach sprostowania - rozróżnienie pomiędzy MG a RMG wywodzi się tylko i wyłącznie z tego przepisu?

Art. 11.
Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
6) posiadania ręcznych miotaczy gazu obezwładniającego;

Czy gdzieś indziej się pojawiają zapisy jaśniejsze?

Cytat z Budo (varangian83 - 30 Lipiec 2008, 13:35):
Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 5 kwietnia 2001 r., sygn. akt IV KKN 579/00, ręczny miotacz gazu jest to "urządzenie przeznaczone do obsługi ręką ludzką, zawierające pewną ilość sprężonego gazu obezwładniającego, pozwalające na ukierunkowanie wypływu dokonującego się pod wpływem wewnętrznego ciśnienia oraz zapewniające możliwość kontroli i zatrzymania działania przez cały czas użycia". Niestety jest to dość niedokładny opis, ponieważ policyjne "plecakowe" miotacze gazu używane np. podczas zabezpieczania meczy piłkarskich, też są "obsługiwane ręką ludzką" itd. Dlatego SN w tym samym orzeczeniu stwierdził, iż "każdorazowa analiza okoliczności sprawy z uwzględnieniem wskazanych cech charakterystycznych powinna pozwolić na określenie rodzaju urządzenia i dokonanie prawidłowej oceny prawnej pod kątem obowiązku uzyskania stosownego zezwolenia bądź braku takiego obowiązku"
  • 0

budo_megasmig
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 648 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Widać że sąd najwyższy zostawił sobie furtkę do zmiany orzeczenia na wypadek , gdyby przestępcy zaczęli masowo używać miotaczy .Na początku lat 90 bardzo łatwo było dostać pozwolenie na palną broń gazową , ponieważ jednak przestępcy masowo przerabiali ją na ostrą , przepisy musiały zostać zmienione . :)
  • 0

budo_megasmig
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 648 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Byłem ostatnio na urlopie i testowałem OC 9000 (50 ml) I gaśniczkę ARMII , niestety mój komputer coś nie chce odczytać plików z komórki ,W skrócie sytuacja wygląda tak OC 9000 pryska podobnie jak chmura , z tym że krople mają tak 5 mm średnicy i brak jest efektu inchalacyjnego .Wypryskałem już drugi miotacz i muszę stwierdzić że , przynajmniej 50 ml opakowania mają jednak poważną wadę , około jednej czwartej gazu wyciekło mi na rękę .Z kolei ARM II sposobem pryskania przypomina kropidło , pryska kropelkami tak o średnicy 3 mm , efekt inhalacyjny jest dość słaby .Swoją drogą producent ma fantazję gaz nie ma intensywnej czerwonej barwy , popryskanie przypomina popryskanie olejem rzepakowym ;-) .Co do parametrów to producent nie podaje ostrości , a podane przez inter-ark 17 % OC , 2000000 Shu to fantazja , gaz na pewno jest nieco słabszy niż PM .Reasumując obydwa gazy to raczej przeciętniaki i do najlepszych amerykańskich , czy Police Rsg , trochę im brakuje . ;-)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 15

0 użytkowników, 15 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024