Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7276 odpowiedzi w tym temacie

budo_rafalq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)
Tylko napisałem i gazu mniejszego niż 75ml nie zamierzam kupować jak i poniżej 2mln SHU
10% oc, gazu CS poniżej 2% substancji drażniącej...

Więc wszystkie gazy kolter odpadają gaśnice jak i wszystko inne...
  • 0

budo_viniciuss
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 299 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Przy jednym, jednosekundowym użyciu z buteleczki wylatuje około 10ml, więc 45ml (na cztery próby) to jak dla mnie minimum - w końcu możemy w stresie nie trafić za pierwszym razem lub napastników może być kilku.

To co oni wypisują w internetowych sklepachm że maluteńki pojemniczek starcza na 10 czy 20 użyć trzeba włożyć między bajki. Na polskiej ulotce otrzymanej razem z gazem Uzi jest napisane że 60ml starcza na 8 jednosekundowych strzałów, natomiast na naklejce od producenta że można oddać do sześciu...
  • 0

budo_pogromca z lbn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 588 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Ja swojej dziewczynie też kiedyś obiecałem, że mogę do 20 razy :cry: :cry: :cry:

:twisted: :twisted: :twisted:
  • 0

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przy jednym, jednosekundowym użyciu z buteleczki wylatuje około 10ml, więc 45ml (na cztery próby) to jak dla mnie minimum - w końcu możemy w stresie nie trafić za pierwszym razem lub napastników może być kilku.

Strach pomyśleć co sklepy wciskają ludziom! Obejrzałem filmik z tego pióra Koltera. Jednym słowem SROMOTNA PORAZKA!

14ml/ok 14gr ma starczyć na 20"strzałow"? Czyli jeden strzał to 0,7gr!!! To ma zatrzymać napastnika? Parodia...

A po moich namowach i szkoleniach (praktychnych i teoretycznych) moja żona nosi Sabre MK-4 w pianie.
  • 0

budo_adamooo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 405 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gratuluje ze udało ci sie zone namowic na taka pojemnosc :D moja dziewczyna najpierw wcale nie chciała nosic gazu,po jakimś tam czasie mojego ględzenia zaczeła i przekonała sie do noszenia,nawet sie nauczyła ze jak wraca wieczorem to z torebki przekłada do kieszeni płaszcza :) niestety dałem jej kiedyś walthera 'zel'55ml i odmówila noszenia ze niby za duzy,więc to gówno 25 ml co nosi niestety muszę przełknąc,dobrze chociaz ze nie nosi gdzies na dnie torebki między szminką a tamponami czy co one tam noszą :wink:
Swoją drogą kobiety dziwne są :X noszą w tych torbach jakieś pierdoły pokroju szczotek,lakierów i innych pierdół ważących tone,a na gaz sie burzą ze niby po co itp. Moją na szczęscie gaz uratował przed zmacaniem przez jakiegoś sku****la,więc teraz jak wsiada do tramwaju itp.to od razu gaz z torebki do kieszeni :D
  • 0

budo_adamooo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 405 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

HAHAHA a to pióro z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] parodia :) jakis strumyczek co opada po ok.30cm,a te filmy z tą kobietą co rozwala po kolei napastników rożnymi umarexami i piórami "obronnymi" pewnie spowodują ze jakas kobieta sie naogląda po czym w najlepszym przypadku ja okradną(o gwałcie itp.nawet nie wspominam) :evil:
  • 0

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gratuluje ze udało ci sie zone namowic na taka pojemnosc :D moja dziewczyna najpierw wcale nie chciała nosic gazu,po jakimś tam czasie mojego ględzenia zaczeła i przekonała sie do noszenia,nawet sie nauczyła ze jak wraca wieczorem to z torebki przekłada do kieszeni płaszcza :) niestety dałem jej kiedyś walthera 'zel'55ml i odmówila noszenia ze niby za duzy,więc to gówno 25 ml co nosi niestety muszę przełknąc,dobrze chociaz ze nie nosi gdzies na dnie torebki między szminką a tamponami czy co one tam noszą :wink:
Swoją drogą kobiety dziwne są :X noszą w tych torbach jakieś pierdoły pokroju szczotek,lakierów i innych pierdół ważących tone,a na gaz sie burzą ze niby po co itp. Moją na szczęscie gaz uratował przed zmacaniem przez jakiegoś sku****la,więc teraz jak wsiada do tramwaju itp.to od razu gaz z torebki do kieszeni :D

Ciężko było ale teraz nosi gaz i to duży bez oporów. Największy problem był z obawą o przypadkowe użycie gazu, ale to rozwiązał Flip-top.
Problem był również z obawą użycia gazu, jak to działa, pryska itd. Rozwiązałem to kupując kilka najtańszych Kolterów w strumieniu i Umarexów w stożku.
Poszliśmy kiedyś na plac z dziećmi! sprawdzić jak działają. Strach minął...
Teraz żona nowe gazy sprawdza sobie sama, a moi synowie (młodszy ma 5lat!)
doskonale wiedzą do czego i jak używa się gazu.
  • 0

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

HAHAHA a to pióro z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] parodia :) jakis strumyczek co opada po ok.30cm,a te filmy z tą kobietą co rozwala po kolei napastników rożnymi umarexami i piórami "obronnymi" pewnie spowodują ze jakas kobieta sie naogląda po czym w najlepszym przypadku ja okradną(o gwałcie itp.nawet nie wspominam) :evil:

Umarex 40-50ml to jeszcze mógłbym uznać (ale tylko niebieski-jest żelowy). Użyty z bliska na jedną osobę, w dodatku mało agresywną powinien zadziałać. Ale ten filmik z piórem powinni ściągnąć ze strony! Zrobią komuś krzywdę reklamując to coś.
Na filmiku widać że kobieta niby psika w twarz napastnika, a on upada.
W mojej ocenie to BZDURA TOTALNA!!!
  • 0

budo_rafalq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

heh, dodają,że zasięg...2m zupełna bzdura
  • 0

budo_centus85
  • Użytkownik
  • Pip
  • 46 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mojej dziewczyny koleżankę pobito około 2 miesiące temu. Wracała wieczorem z pracy i dwóch debili chciało jej wyrwać torebkę, ale ona nie chciała jej oddać, więc za czeli ja bić a potem jak ją przewrócili to kopać (nawet po twarzy). Torebkę jej i tak w końcu zabrali a do tego jeszcze wyglądała strasznie.
Po tym zajściu moja dziewczyna sama mnie poprosiła o jakiś gaz (wcześniej za nic nie chciała nosić) dla siebie i jej koleżanki.
teraz obydwie noszą foxy
  • 0

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

heh, dodają,że zasięg...2m zupełna bzdura

W przypadku głowicy Flip-top wsuwamy palec pod klapkę. W twist-lock obracamy palcem głowicę. W obu przypadkach czujemy intuicyjnie w którą stronę poleci gaz.
Natomiast w tym badziewiu jest mała głowiczka (chyba jak w wodach toaletowych)
a w takim przypadku intuicyjnie nie wyczujemy w którą stronę jest wycelowana...
Najnormalniej można prysnąć sobie a nie napastnikowi...
Komentarz chyba zbędny......
  • 0

budo_viniciuss
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 299 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No, mnie prawie tydzień zajeło namówienie mojej Pani na gaz - wczoraj dostała razem z kaburką. Uzi 60ml podoba się jej, bo jest mały a i pojemność zacna. Polecam.
  • 0

budo_thaitios
  • Użytkownik
  • Pip
  • 32 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

..... HE HE to by mogło zapiec :) :) :)

Trochę sie zawiodłem na tym forum, ponieważ dostrzegłem to czego nie widziałem wcześniej czytając (a przeczytałem w całości) - część wypowiedzi to zwykłe lanie wody służące tylko zmianie tematu, bez argumentów, bez konkretnej niewymyślonej wiedzy. Dominują posty w których piszący koniecznie musi udowodnić swą wyższość nad innymi, a lepszym ekspertem jest ten kto ma więcej gazów oraz kto ma większego ;) Oczywiści mi to w niczym nie przeszkadza, tyle że robienie z siebie eksperta warto także poprzec wiedzą. Tymczasem odkąd zadałem kilkanaście rzeczowych technicznych pytań, nikt nie umiał na nie odpowiedzieć, a "fachowcy z bogatą kolekcją" dziwnie zamilkli, podczas gdy wystarczy odpowiedzieć "nie wiem tego", zamiast robić z siebie wszystkowiedzącego za wszelką cenę (zapewne w celu lepszej sprzedaży swoich towarów).

Pomińmy szczegółowe pytania które skieruje raczej do producenta, może ktoś umie odpowiedzieć na bardziej ogólne pytanie?

Mianowicie czy wszystkie gazy należy potrząsać przed użyciem, jakie to ma znaczenie oraz czy dotyczy jakiś konkretnych form typu np piana? Znalazłem takie zalecenie u kilku producentów, widoczne jest to także na kilku filmach treningowych (np foxa). Potrzeba spontanicznego użycia wyklucza taką czynność, zatem w praktyce jaki skutek ma ominięcie tego?
  • 0

budo_viniciuss
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 299 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mogę się wypowiedzieć o gazach Sabre for Law Enforcement.

Gaz w stożku koniecznie trzeba potrząsnąć przed użyciem, w pianie jest to zalecane a w żelu nie trzeba. Łatwo można się domyślić, co się stanie jak nie potrząśniesz "cone'm" - mniejszy zasięg, zaburzony kształ stożka, czyli mniejsza skuteczność.

Tyle ode mnie, nie znam się specjalnie.
  • 0

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gaz w stożku koniecznie trzeba potrząsnąć przed użyciem, w pianie jest to zalecane a w żelu nie trzeba. Łatwo można się domyślić, co się stanie jak nie potrząśniesz "cone'm" - mniejszy zasięg, zaburzony kształ stożka, czyli mniejsza skuteczność.

Zgodzę się z Tobą. Takie postępowanie ma sens. Dodam tylko że gazy Sabre zachowują się różnie. Piana Sabre Red LE po nawet dłuższym potrząsaniu nie pieni się (nie zmienia się konsystencja) w pojemniku. Natomiast Sabre Red po nawet chwilowym potrząsaniu słychać jak zmienia swój stan w pianę (przestaje być słyszalna).
  • 0

budo_thaitios
  • Użytkownik
  • Pip
  • 32 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A jak to rozwiązujesz w praktyce w sytuacji gdy wiesz że zagrożenie się zbliża? Potrząsasz w kieszeni? dziwnie to może wyglądać ;P A jeśli nie potrząśniesz to jak rozumiem otrzymamy mniejsze zasięg i stężenie? Jest to bardzo drastyczna różnica?
  • 0

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uważam że wstrząśnięcie gazem (w celu rozlużnienia konsystencji) przed wyjściem z domu w zupełności wystarczy. Tym bardziej że gaz noszony ciągle przy sobie i tak jest ustawicznie mięszany
  • 0

budo_viniciuss
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 299 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A jak to rozwiązujesz w praktyce w sytuacji gdy wiesz że zagrożenie się zbliża? Potrząsasz w kieszeni? dziwnie to może wyglądać ;P A jeśli nie potrząśniesz to jak rozumiem otrzymamy mniejsze zasięg i stężenie? Jest to bardzo drastyczna różnica?

Ja mam Sabre Red LA w żelu więc tego nie muszę potrząsać, zresztą noszę go w kaburze jako "rezerwe" lub na wypadek akcji pomieszczeniu zamkniętym. Od wczoraj w kieszeni noszę Uzi, niestety nie wiem czy trzeba go potrząsać, ale na wszelki wypadek jak wychodzę z domu to to robię. W momencie zagrożenia po prostu rozpylając gaz (2-3s) będe wykonywał poziome ruchy ręką. Na ostatnie pytanie zna odpowiedź pewnie tylko producent.

Pozdrawiam.
  • 0

budo_viniciuss
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 299 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uważam że wstrząśnięcie gazem (w celu rozlużnienia konsystencji) przed wyjściem z domu w zupełności wystarczy...

Zgadzam się.
  • 0

budo_thaitios
  • Użytkownik
  • Pip
  • 32 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dzięki za odpowiedzi, trochę mi to rozjaśniło temat :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 20

0 użytkowników, 20 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024