bieganie po betonie
Napisano Ponad rok temu
Kilka razy w tygodniu trenuje na twardej podłodze czt.beton około 1h.
Robimy sparingi ,biegamy no i to wszystko na tym betonie.
Wiem że nie jest to najlepsze dla moich nóg no ale nie ma innego lokum.
Jak się zabezpieczać i jakich butów używać?
Napisano Ponad rok temu
ja mam problemy z kolanami wiec na bieganie czy gre na twardym zakladam jeszcze stabilizatory na kolana (opaski).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
, a gdy po lesie czy miękim podłozu mozemy wybrac z gorsza amrotyzacja i z miekim bieznikim
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Znam takich, którzy sparują na betonie wyłożonym starymi dywanami i kocami.
Ja nawet nie wiedziałem ile sprężystości daje zwykła drewniana klepka. Kiedyś w ramach jakiegoś pokazu wynieśliśmy materace na parking przed dom kultury. Te same materace, tak milusie na klepce, na betonowej kostce nagle duuużo straciły na miękości.
Napisano Ponad rok temu
a jakie buty jesli zamierzam cwiczyc na sali gimnastycznej, np siatka, a biegac zarowno po betonie (miasto) jak i po lesie/lace? oznacza to zakup dwoch par butow?
kurna, skrecilam sobie kostke prawdopodobnie przez zle buty i teraz mam zgryz :?
Napisano Ponad rok temu
Do konca nigdy nie zniweluja, bo nic nie zastąpi miekkiego podłoża
Wlasnie dlatego pytam na ile, czy nie okaze sie, ze po dwoch latach nie jestem w stanie chodzic albo mam kolana do rekonstrukcji. Nie chodzi mi o jakies wyczynowe bieganie, 2 razy w tygodniu maks.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mianowicie chodzi mi o ludzi trenujących Parkour. Wy mówicie że bieganie po betonie rozwala stawy. To co mają powiedzieć ludzie którzy po nim skaczą? Dodam, że żadnych bólów nie odczuwam.
Wiem że może mi to wyjść po latach ale się zastanawiam jakie to może mieć skutki?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
benny - brud i kurz nie jest az tak uciazliwy jak woda (np deszcz) - wtedy doceniam to ze mam 2 pary biegaczy.
Napisano Ponad rok temu
no dobra...
a jakie buty jesli zamierzam cwiczyc na sali gimnastycznej, np siatka, a biegac zarowno po betonie (miasto) jak i po lesie/lace? oznacza to zakup dwoch par butow?
kurna, skrecilam sobie kostke prawdopodobnie przez zle buty i teraz mam zgryz :?
Po pierwsze: wydaje mi się że buty do biegania i buty do sportów takich jak siatka czy tenis powinny być inne. Buty do biegania mają amortyzować wstrząsy uderzeń o ziemię przede wszystkim. Dlatego mają "grubo" pod piętą, i jeszcze nie byle jakie grubo, tylko jakieś cuda pochłaniające (a potem oddające) energię. W takich butach dobrze biega się "do przodu". Grając w siatkę biegniesz do piłki i gwałtownie hamujesz, także stawiając stopy pod pewnym kątem do kierunku biegu, "bokiem". Wtedy każdy centymetr pod piętą jest niebezpieczny, bo wydłuża ramię siły która chce Cię przewrócić, zwiększa prawdopodobieństwo urazu kostki. Dlatego buty do biegania nie są do tego dobre (podobnie jak do sportów walki - jeśli kopiesz wysoko jedną nogą, stojąc na drugiej, to lepiej pod piętą tej drugiej mieć jak najmniej).
Po drugie: fachowi biegacze pewnie powiedzieliby że inne buty do biegania po betonie (mieście) a inne po polach i lasach. Ale tutaj wydaje mi się nie ma tak wielkiej różnicy, inna rzecz że ja biegam od czasu do czasu...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rano rozciąganie statyczne, wieczorem dynamiczne
- Ponad rok temu
-
Waga
- Ponad rok temu
-
Przedramiona - jak często?
- Ponad rok temu
-
jak ćwiczyć aby nie przybierać na masie
- Ponad rok temu
-
zapomnij o idealnym brzuchu...
- Ponad rok temu
-
Co robić/jak pomóc człowiekowi...który stracił przytomność ?
- Ponad rok temu
-
Pytanie-odnośnie treningu na mase
- Ponad rok temu
-
co robić, zeby sie nie zajechać?
- Ponad rok temu
-
Trening na masę z bieganiem ...
- Ponad rok temu
-
Sciagacz na kostkę!!