Kopromed - test szósty
Napisano Ponad rok temu
Nóż jest... nie, najpierw zdjęcia:
Nóż popracował trochę w lesie, w terenie i w domu. Ciężkie ostrze wydawałoby się, iż będzie bardzo konkretne, ale jednak okazało się inaczej. Już pierwsze chwycenie noża do ręki pozostawia dziwne uczucie, gdy nasz kciuk znajdzie się na nacięciach, które wykonane są tak, iż palec praktycznie bez oporu ślizga się po nich.
Po pracach terenowych i klasycznym dbaniu o nóż w terenie, na bolsterze pojawiły się wykwity rdzy. Te które były jeszcze na powierzchniach, dało się zetrzeć, ale te co pojawiły się na połączeniu z klingą – nie ma jak usunąć bez rysowania (uszkodzenia klingi).
Poroże zostało brzydko spasowane z rękojeścią i widać gołym okiem różnice w pasowaniu. Złe spasowanie poroża ze stalą widoczne jest na zdjęciach. W te szpary szybko wchodzi wilgoć i nie jest łatwo ją usunąć w warunkach polowych. Dodatkowo, poroże zostało przygotowane tak, iż widać na nim tzw. gąbkę, która nasiąka wodą i się szybko brudzi. Daje do duży dyskomfort w pracy, bo po każdym użyciu należy nóż wyczyścić szybko, a wilgoć z nasiąkniętej gąbki odparować w ciepłym otoczeniu. Jeżeli tego nie zrobimy, gąbka zacznie na początku pleśnieć, a potem gnić. Łatwo sobie wyobrazić, jak może wyglądać stal pod taką okładziną po powiedzmy roku używania.
Sama klinga nie jest źle wykonana i szlify są całkiem przyzwoite. Ale obróbka termiczna znów pozbawiła Nas radości użytkowania. krawędź tnąca po próbie ostrzenia kija pofalowała się. Triangle i jedziemy. Udało się na nowo wyprowadzić krawędź, ale nie na długo cieszyłem się ostrością. Ostrze tępi się bardzo szybko i dłuższa nim praca to iluzja. Chyba, że będziemy noża używali jako śledzia do namiotu (dość drogiego śledzia). Na klindze również pojawiło się kilka ognisk rdzy, pomimo iż jest to stal stainless. Nóż nie przeleżał tygodnia w wodzie, a był normalnie używany, więc trochę zdziwiło mnie, iż pojawiły się wykwity rdzy przy dość lekkim traktowaniu.
Pochwa to w sumie osobny temat, ale jak widać na stronie www firmy Kopromed, została ona już zmieniona na inną. Widać, iż trafiła mi się jeszcze wersja, która powaliła swoją budową. Po prostu pochwa z nożem samoistnie układa się w poziomie i tylko cegła na sznurku ustawia pochwę w dobrym położeniu. Dopiero otwory w pasku na pochwie i kawałek sznurka pozwoliły jako tako wybalansować pochwę, by spełniała swoje zadanie.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nóż podczas testów złamał się. W sumie czubek się złamał. Po wbiciu noża w drewno na głębokość 6 milimetrów, podczas wyjmowania z lekkim przekręceniem nie wytrzymał lekkiego naprężenia i strzelił. Zrobił się małe tanto, które nie ucieszyło mnie jednak. Wydłubałem złamany kawałek i widać całość na zdjęciach:
Po złamaniu noża porąbałem jeszcze trochę jesiennych suchych gałęzi i po pracy zrobiłem zdjęcie krawędzi tnącej:
Thanks to ImageShack for [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
No, co tutaj można napisać w podsumowaniu...
Za 175 złotych dostajemy nóż, który, eeeeeee, ten tego... po prostu....
Na tym zakańczam kwestię testowania noży firmy Kopromed. Co prawda jeżeli dobrze pójdzie, to będę miał możliwość potestowania jeszcze jednego fixeda z górnej półki, ale nie jest to pewne, więc na razie sprawę zamykam.
Wnioski o produktach firmy nasuwają się same i nie muszę ich raczej wypunktowywać. Nie ma sensu po prostu, bo chyba każdy kto przeczytał moje recenzje, potrafi spojrzeć obiektywnie na noże firmy Kopromed.
Dziękują tym, dzięki którym mogłem przeprowadzić testy i którzy poświęcili swoje noże, by można było spozycjonować firmę Kopromed w dzisiejszym świecie nożowym.
Pozostaje mieć wielką nadzieję, iż firma Kopromed po przeczytaniu tych recenzji (pozdrawiam tutaj użytkownika BUDO o pseudonimie lolo oraz użytkownika Knives o pseudonimie Pusia), weźmie wyciągnie pewne wnioski. Miło by było, gdyby produkty sygnowane słowem POLAND niosły za sobą pewien potencjał jakości i godnie reprezentowały Nasz kraj na arenie nożowej. Szkoda by było, by słowo POLAND w świecie ludzi zajmujących się nożami powodowało negatywne odczucia i budziły niechęć do naszych produktów, które na tą chwilę, nie potrafią dorównać produktom wytwarzanym przez polskim knifemakerów w warunkach domowych.
Z pozdrowieniami
Jumbo
Napisano Ponad rok temu
Trzeba się dobrze zastanowić przed zadzieraniem z Tobą :wink: :wink:
Ja ni za tym ni po tym i nigdy nie planowałem zakupu ich produktów bo moje zdanie jest zbieżne z twoimi testami, ale to juz istny pogrom prawie ludobójstwo. :2gunfire:
Chyba już im wystarczy, jak mawiał Kmicic " kończ Waść wstydu oszczędź". :nie:
Napisano Ponad rok temu
Jambo, czy ten biedny Kopromed wszedł Tobie na odcisk
Ależ skąd. Po prostu chciałem uczciwie zakotwiczyć jakościowo produkty tej firmy w ofercie innych firm. Wyszło jak wyszło niestety, ale cóż, cała zabawa warta była, gdyż przynajmniej wiadomo, czego można się spodziewać po produktach firmy Kopromed i z jaką jakością mamy do czynienia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wnioski o produktach firmy nasuwają się same....
Kompromed
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A kompromitacja Kopromedu taka, że żal dupę sciska :sad:
Firma Kopromed proszona jest do tablicy, celem wytłumaczenia się i obiecania poprawy!!!
Napisano Ponad rok temu
A teraz czas na Gerlacha
Napisano Ponad rok temu
A teraz czas na Gerlacha
Jakieś miętke są, i wcale nie stainless chociaż piszą że stainless, szybko się tępią, co tu dużo pisać :roll:
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moze w końcu zmądrzeją i zatrudnia kogos kto ma pojecie o robieniu i używaniu noży choćby na stanowisko doradcy... Jumbo nadal szukasz pracy bo ja właśnie zaczynam ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Choc nigdy nie planowałem zakupy tych nozy to teraz mam dowód aby wszytkim znajomym wybic takie pomysły z głowy...
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam wszystkich
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kopromed - test piąty
- Ponad rok temu
-
Filmik do tri-angle
- Ponad rok temu
-