Gdy klub nie należy do związku
Napisano Ponad rok temu
tak sobie mysle dlaczego sensei nie nalezy do zwiazku? czemu jak nie nalezy do zwiazku to bierze aż 70 zł miesięcznie gdy klub karate shotokan znajdujacy sie kilkadziesiat metrow dalej należy i bierze 50 zł miesięcznie i do tego dzielą grupy na poczatkujacych i zaawansowanych? (tu i tu jest shotokan jakby co) Mam taki problem bo nie wiem jak namówić go do przynalezenia do zwiazku? Nie jestem jakims tam jego kolega co moze podejsc i powiedziec "ej... moze zaczniemy nalezec do zwiazku" itp itd. Co zrobić w takiej sytuacji? Wszyscy cwiczacy w tym klubie (oprocz mnie i czarnych pasow) nie maja pojecia wogole ze nie nalezymy do zwiazku i ze dyplomy nie maja potwierdzenia 8O Ostatnio podchodze do goscia i pytam "do jakiego zwiazku nalezymy wiesz moze?" a on mowi ze nie ma pojecia 8O . Wszyscy zyja w takiej niewiedzy a zauwazaja to dopiero jak maja zdac na czarny pas bo wtedy podobno to trzeba isc zaplacic za pieczatke ze zwiazku aby zdawac na czarny pas.
Dobra a teraz najważniejsze pytania to sa pogrubione... poza tym to odpowiedzcie na wszystkie oraz na te wazniejsze i dodajcie cos od siebie jak mozecie Moze jakas rade Moze pozniej przyjdzie mi cos do glowy to dodam pytanie!
Pozdrawiam i odpowiadajcie !!
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam, tak sobie mysle dlaczego sensei nie nalezy do zwiazku? ...
Jak juz napisal best to w jakis sposub jest suwerenna decyzja Twojego sensei. O ile on nie klamie ze np. nalezy pomimo iz nie nalezy o ile nie wydaje jakichs 'lewych' certyfikatow to chyba nic zlego nie robi.
Mysle ze najlepiej bedzie jak go sam zapytasz i z pewnoscia wtedy przedstawi Ci swoje stanowisko.
A co do oplat to nijak one sie maja do przynaleznosci czy nieprzynaleznosci do jakiejkolwiek organizacji, bo na nie wplywa szereg roznych czynnikow.
Napisano Ponad rok temu
Najważniejsze pytanie jak go do tego nakłonić? (sadze ze biorac 70 zl miesiecznie i nalezac do PZK i tak by mial spore zyski)
Napisano Ponad rok temu
aby Klub mógł należeć do Związku musi spełnić następujące warunki:
1. musi byc zarejestrowanym stowarzyszeniem kultury fizycznej (klub, UKS itp)
2. musi mieć statystyczny i nr identyfikacji podatkowej (NIP - nawet jeśli nie wykazuje dochodu)
3. musi mieć wykwalifikowanego instruktora(ów) np. instruktor karate lub trener
4. musi złożyć wniosek o przyjęcie do Związku, opłacić wpisowe i składkę członkowską(licencyjną). składka jest roczna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze jedno karate shotokan. Jeśli chcesz uniknąc problemów na przyszłosc nikt Ci nie każe zdawac egzaminów "niezwiązkowych". Ćwicz sobie w swoim klubie, a zdawaj u kogoś innego. Unikniesz problemów chociażby na zawodach w przypadku, gdy bedziesz chciał uczestniczyć w jakichs większych imprezkach itd.... tyle. pozdr
Napisano Ponad rok temu
5. związek musi wyrazić chęć przyjęcia nowego klubu
w Polsce jest kilka organizacji shotokan. do wyboru do koloru.
Napisano Ponad rok temu
Moze i tak ale czy to nie bylo by dziwne cwiczyc u jednego a zdawac u drugiego a poza tym to problemy z odbieraniem tego certyfikatu bo np. u mnie to czekam na niego juz dobre 2 miesiace. I co do wczesniejszych wypowiedzi i ogolnie do tematu to wedlug mnie taki sensei powinien nalezec do zwiazku i nie martwic sie oplatami itp itd. tylko rozwijac umiejetnosci w uczniach swoich (ale to tylko moje zdanie)Jeśli chcesz uniknąc problemów na przyszłosc nikt Ci nie każe zdawac egzaminów "niezwiązkowych". Ćwicz sobie w swoim klubie, a zdawaj u kogoś innego. Unikniesz problemów chociażby na zawodach w przypadku, gdy bedziesz chciał uczestniczyć w jakichs większych imprezkach itd.... tyle. pozdr
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli Klub nie prowadzi działalności sportowej tylko rekreacyjną lub gospodarczą, to wcale nie musi do Związku należeć. Poza tym przynależność związkowa łączy się z kasą (wpisowe i roczna opłata licencyjna) a na to twój sensei może nie ma ochoty wydawać kasy. Pozdra !!!!
Należy zaznaczyć, ze do PZK wpisowe jest sumą niebagatelną bo wynosi 1500zł - to bariera, którą niekażdy klub, czy sekcja może pokonać.
Czasami ochota jest, ale kasy poprostu brak-i to jest zupełnie do zrozumienia.
A poza tym, że możesz wystartować w zawodach typu Mistrzostwa Polski to zadnych innych przywilejów i praw nie ma.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiem (przynajmniej ja) i zgadzam sie i dlatego chcialbym jakos przekonać senseia żeby zaczął należeć do związku ale jak to zrobić? Co powiedzieć żeby go przekonać?Owszem kwota opłaty wpisowej do najniższych nie należy!!!!!! Składka roczna (licencja klubowa) to kwota rzędu 350 pln, więc jakoś da się wytrzymać. Ale myślę że warto należeć do PZK z kilku powodów,min. z powodu włączenia się w system ogólnopolskiej rywalizacji dzieci i młodzieży, za udział w której za zdobycie określonej liczby punktów Klub dostaje kasę z Ministerstwa, Urzędu Marszałkowskiego czy Woj. Federacji Sportu( w kategoriach młodzików i juniorów młodszych). I to się może opłacać. Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"Advanced Karate" Mas Oyama
- Ponad rok temu
-
Tameshi - wari i Nunchaku na waszych treningach Oyama Karate
- Ponad rok temu
-
Kiedy zaczeliscie trenować...
- Ponad rok temu
-
Czego można nauczyć się trenując okinawskie karate?
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Swiata Knockdown IFK Londyn 2005
- Ponad rok temu
-
Wymagania na stopnie w tradycyjnym
- Ponad rok temu
-
Filmiki Kata - Oyama Karate!
- Ponad rok temu
-
Ochraniacze