superseria bic+tric
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie czytalem na temat superserjii i zalezy mi na dobreniu odpowiednich cwiczen.Czy ponizszy plan jest dobrze zrobiony.
Superseria 1-uginanie ze sztangą szeroki chwyt12,10,8 i wyciskanie
francuskie12,10,8
Superseria 2-uginanie sztangielki o kolano 12,10,10 i sciaganie wyciagu
nachwytem 12,10,10
Superseria 3-biceps supinacja 12,10,8 i opuszczanie na poreczach 3x max
co byscie zmienili i czy powtorzenia sa odpowiednio dobrane do seri.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Siemka wszystkim!!!
Mam pytanie czytalem na temat superserjii i zalezy mi na dobreniu odpowiednich cwiczen.Czy ponizszy plan jest dobrze zrobiony.
Superseria 1-uginanie ze sztangą szeroki chwyt12,10,8 i wyciskanie
francuskie12,10,8
Superseria 2-uginanie sztangielki o kolano 12,10,10 i sciaganie wyciagu
nachwytem 12,10,10
Superseria 3-biceps supinacja 12,10,8 i opuszczanie na poreczach 3x max
co byscie zmienili i czy powtorzenia sa odpowiednio dobrane do seri.
pozdro
Podaj jakiś staż na siłowni, wiek, wagę, doświadczenie jakieś posiadasz czy coś w tym stylu ? BTW. takie same ilości powtórzeń na triceps co na biceps to raczej kiepski pomysł ja dałbym tak: uginanie 10-8 + wyciskanie francuskie 6
uginanie we wsparciu o kolano 10-8 + ściąganie drążka wyciągu 6-7
uginanie z supinacją 10-8 i pompki na poręczach max (nie więcej niż 6-8 jak za lekko to ciężaru dorzucić)
Napisano Ponad rok temu
staz 2 lataPodaj jakiś staż na siłowni, wiek, wagę, doświadczenie jakieś posiadasz czy coś w tym stylu ? BTW. takie same ilości powtórzeń na triceps co na biceps to raczej kiepski pomysł ja dałbym tak: uginanie 10-8 + wyciskanie francuskie 6
uginanie we wsparciu o kolano 10-8 + ściąganie drążka wyciągu 6-7
uginanie z supinacją 10-8 i pompki na poręczach max (nie więcej niż 6-8 jak za lekko to ciężaru dorzucić)
waga 76
wzrost 163
No spoko ale nie zabardzo rozumiem to 10-8 czy 6-7 wiem ze to sa powtorzenia ale ile seri i ile w danej seri ma ich byc. czymu myslisz ze tak samo nie powino sie robic na trica co na biceps.I jesli chodzi ci o uginanie to jakie waskie czy szerokie
Napisano Ponad rok temu
staz 2 lata
waga 76
wzrost 163
No spoko ale nie zabardzo rozumiem to 10-8 czy 6-7 wiem ze to sa powtorzenia ale ile seri i ile w danej seri ma ich byc. czymu myslisz ze tak samo nie powino sie robic na trica co na biceps.I jesli chodzi ci o uginanie to jakie waskie czy szerokie
Chodzi o skład mięśnia czyli o ilość białych i czerwonych włókien mięśniowych. Jeśli masz 90% włokien czerwonych w mięśniach łydek to nie znaczy że masz je traktować tak samo jak np. biceps bo biceps to około 63% włokien czerwonych (włokna czerwone - wytrzymują długie napięcie ale słabe, włókna białe - krótkie ale silne), więc jak zrobisz serie bicka 10 powtórzeń z ciężarem np. 30 kilo i będziesz zajechany jak cholera nie będziesz umiał ruszać rękami a weźmiesz ten sam ciężar i zrobisz 10 powtórzeń wspięć na palce to nie poczujesz różnicy. Dlatego np. klatke robimy 12-10-8 powtórzeń a łydki/przedramiona np. 25-20 powtórzeń.
Napisano Ponad rok temu
Czyli twoim zdaniem jak powinny wygladac powtorzenia na biceps i triceps tak jak napisales powyzej???Francuz 7-6 czli pierwsza seria 7 druga 6 i trzecia tez 6 czy jak dam rade to moge caly czas jechac siedmioma powtorzeniami i zkazda seria dokladac obciazenia???i sciaganie drazka wyciagu to nachwytem czy podchwytemChodzi o skład mięśnia czyli o ilość białych i czerwonych włókien mięśniowych. Jeśli masz 90% włokien czerwonych w mięśniach łydek to nie znaczy że masz je traktować tak samo jak np. biceps bo biceps to około 63% włokien czerwonych (włokna czerwone - wytrzymują długie napięcie ale słabe, włókna białe - krótkie ale silne), więc jak zrobisz serie bicka 10 powtórzeń z ciężarem np. 30 kilo i będziesz zajechany jak cholera nie będziesz umiał ruszać rękami a weźmiesz ten sam ciężar i zrobisz 10 powtórzeń wspięć na palce to nie poczujesz różnicy. Dlatego np. klatke robimy 12-10-8 powtórzeń a łydki/przedramiona np. 25-20 powtórzeń.
Napisano Ponad rok temu
Czyli twoim zdaniem jak powinny wygladac powtorzenia na biceps i triceps tak jak napisales powyzej???Francuz 7-6 czli pierwsza seria 7 druga 6 i trzecia tez 6 czy jak dam rade to moge caly czas jechac siedmioma powtorzeniami i zkazda seria dokladac obciazenia???i sciaganie drazka wyciagu to nachwytem czy podchwytem
Możesz stosować progresję ciężaru połączoną z malejącą liczbą powtórzeń albo po 7 powtórzeń z progresją ciężaru. A to czy podchwytem czy nachwytem to już zależy którą głowę tricepsa chcesz trenować.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy taka rozpiska moze byc ?
- Ponad rok temu
-
mam problem trening
- Ponad rok temu
-
Barki - priorytet
- Ponad rok temu