Filmy,filmiki, pokazy
Napisano Ponad rok temu
A jeżeli, ktoś cały czas robi symboliczne dźwignie to umiejętność założenia dźwigni zaniknie z czasem, o ile wogóle kiedyś takowe umiejętności były. pozostaną po nich symbole dźwigni - symboliczne ruchy.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
ale zaraz póżniej myśle o tym co kiedys powiedział mi mój nauczyciel - że stopień to odzwierciedlenie postępu jaki nastąpił u danego ucznia i że stopni nie da sie porównać.
Być może w w ich organizacji ten uczeń dokonał postępu godnego stopnia drugiego dana.
Osobiście w ogóle nie podoba mi sie ten egzamin. Nie znam sie na tym stylu aikido, ale wydawał mi się niechlujny. Porównując ten egzamim z jakims innym potraktujemy to jako sport - rywalizacje. Dawno temu przestałem traktować stopnie w kategorii fizycznej zdolności. Kiedyś mi powiedziano że "techniki mozna nauczyć nawet małpe" ale stopień Dan to coś więcej niż umiejętności fizyczne - to odpowiedzialnosć bycia dobrym przykładem jako technik i jako człowiek.
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi.....ruchy ostre, twarde, pozycja zaakcentowana, uka pada jak może , tori "twardy" ile się da......nierozumiem....
Panowie zważcie że to pokaz nie egzamin, chyba że egzamin zdaje 8_my DAN 8O ......do pokazów różni mistrzowie podchodzą w różny sposób........czasami bywają "przesadzone"

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Yoshinobu Takeda shihan 8 dan
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_lahudra napisał
Myślę, że mógłbyś śmiało w tym pytaniu frazę 'na tym pokazie' uogólnić do 'w dziesiejszym aikido'.W jakim wlasciwie celu na tym pokazie jest Tori?

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_voivod napisał
Znaczy się wiem, że nic nie wiem. Tak myślałem. A pokaz, to ma być pokaz. Jaki być powinien Twoim zdaniem? Czemu służy? To, co na filmie nie odbiega od tego, co wszyscy robią na początku sezonu. Nie ma zawodów jak w judo, boksie itd, to są pokazy. Takeda sensei, Waka sensei, na stażach tylko pokazują by dobrze wyglądało, a nie działało. To nie sarkazm. To trzeźwa ocena.Ja tam nie mam watpliwosci...
Napisano Ponad rok temu
budo_gosc napisał
Tyle, ze, akurat w tym konkretnym przypadku Takeda sensei, jak to powiedzial byl seksmisyjny Maksio:Znaczy się wiem, że nic nie wiem. Tak myślałem. A pokaz, to ma być pokaz. Jaki być powinien Twoim zdaniem? Czemu służy? To, co na filmie nie odbiega od tego, co wszyscy robią na początku sezonu. Nie ma zawodów jak w judo, boksie itd, to są pokazy. Takeda sensei, Waka sensei, na stażach tylko pokazują by dobrze wyglądało, a nie działało. To nie sarkazm. To trzeźwa ocena.Ja tam nie mam watpliwosci...
"Albercik - to dziala!"...
Napisano Ponad rok temu
Yoshinobu Takeda shihan 8 dan
Ciekawe czy działa też na laików i niedowiarków?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. Popatrz może na ten pokaz z pozycji człowieka nie związenego z tą szkołą (SW, mistrzem itp. i itd.). I do jakich wniosków dojdziesz?
Napisano Ponad rok temu

Ł. :wink: ( to tak a propos temata real aikido który dopieero teraz zauważyłem

Napisano Ponad rok temu
No patrz, a niektórzy twierdzą, że nie działa... :roll: :roll: :roll:Dla wielbicieli "realnego akido"...
Napisano Ponad rok temu
Ależ ja nie jestem z tą szkołą/mistrzem związany...PS. Popatrz może na ten pokaz z pozycji człowieka nie związenego z tą szkołą (SW, mistrzem itp. i itd.). I do jakich wniosków dojdziesz?
Chociaż...? W końcu Takeda Yoshinobu (8 dan już) to jeden z najlepszych uczniów Yamaguchi sensei i dobry funfel Tissiera...
Napisano Ponad rok temu
Nie niektórzy, tylko ja. Szacuneczek, proszę. I nie działa, jak na załączonym obrazku. Twój szwagier wolałby odwrócić się na drugi bok, niż nauczyć się tak atakować.No patrz, a niektórzy twierdzą, że nie działa...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Jezykowe rozwazania o aiki oraz jitsu
- Ponad rok temu
-
Aikido-Krosno
- Ponad rok temu
-
wierzyc...nie wierzyc?
- Ponad rok temu
-
Gdzie najlepiej trenować Aikido w Bydgoszcz?? HELP
- Ponad rok temu
-
Seminarium - Shihan Seizo Takimoto 7 dan - 1-2.10 Warszawa
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Warszawie rozpocząć trening?
- Ponad rok temu
-
Staż z senseiem Philippe Orban-Warszawa! :)
- Ponad rok temu
-
rzuty
- Ponad rok temu
-
Kiai
- Ponad rok temu
-
Czy jest mozliwe cwiczenie roznych styli aikido razem?
- Ponad rok temu