Filmy,filmiki, pokazy
Napisano Ponad rok temu
A jeżeli, ktoś cały czas robi symboliczne dźwignie to umiejętność założenia dźwigni zaniknie z czasem, o ile wogóle kiedyś takowe umiejętności były. pozostaną po nich symbole dźwigni - symboliczne ruchy.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
ale zaraz póżniej myśle o tym co kiedys powiedział mi mój nauczyciel - że stopień to odzwierciedlenie postępu jaki nastąpił u danego ucznia i że stopni nie da sie porównać.
Być może w w ich organizacji ten uczeń dokonał postępu godnego stopnia drugiego dana.
Osobiście w ogóle nie podoba mi sie ten egzamin. Nie znam sie na tym stylu aikido, ale wydawał mi się niechlujny. Porównując ten egzamim z jakims innym potraktujemy to jako sport - rywalizacje. Dawno temu przestałem traktować stopnie w kategorii fizycznej zdolności. Kiedyś mi powiedziano że "techniki mozna nauczyć nawet małpe" ale stopień Dan to coś więcej niż umiejętności fizyczne - to odpowiedzialnosć bycia dobrym przykładem jako technik i jako człowiek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi.....ruchy ostre, twarde, pozycja zaakcentowana, uka pada jak może , tori "twardy" ile się da......nierozumiem....
Panowie zważcie że to pokaz nie egzamin, chyba że egzamin zdaje 8_my DAN 8O ......do pokazów różni mistrzowie podchodzą w różny sposób........czasami bywają "przesadzone"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Yoshinobu Takeda shihan 8 dan
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że mógłbyś śmiało w tym pytaniu frazę 'na tym pokazie' uogólnić do 'w dziesiejszym aikido'.W jakim wlasciwie celu na tym pokazie jest Tori?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Znaczy się wiem, że nic nie wiem. Tak myślałem. A pokaz, to ma być pokaz. Jaki być powinien Twoim zdaniem? Czemu służy? To, co na filmie nie odbiega od tego, co wszyscy robią na początku sezonu. Nie ma zawodów jak w judo, boksie itd, to są pokazy. Takeda sensei, Waka sensei, na stażach tylko pokazują by dobrze wyglądało, a nie działało. To nie sarkazm. To trzeźwa ocena.Ja tam nie mam watpliwosci...
Napisano Ponad rok temu
Tyle, ze, akurat w tym konkretnym przypadku Takeda sensei, jak to powiedzial byl seksmisyjny Maksio:Znaczy się wiem, że nic nie wiem. Tak myślałem. A pokaz, to ma być pokaz. Jaki być powinien Twoim zdaniem? Czemu służy? To, co na filmie nie odbiega od tego, co wszyscy robią na początku sezonu. Nie ma zawodów jak w judo, boksie itd, to są pokazy. Takeda sensei, Waka sensei, na stażach tylko pokazują by dobrze wyglądało, a nie działało. To nie sarkazm. To trzeźwa ocena.Ja tam nie mam watpliwosci...
"Albercik - to dziala!"...
Napisano Ponad rok temu
Yoshinobu Takeda shihan 8 dan
Ciekawe czy działa też na laików i niedowiarków?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. Popatrz może na ten pokaz z pozycji człowieka nie związenego z tą szkołą (SW, mistrzem itp. i itd.). I do jakich wniosków dojdziesz?
Napisano Ponad rok temu
Ł. :wink: ( to tak a propos temata real aikido który dopieero teraz zauważyłem )
Napisano Ponad rok temu
No patrz, a niektórzy twierdzą, że nie działa... :roll: :roll: :roll:Dla wielbicieli "realnego akido"...
Napisano Ponad rok temu
Ależ ja nie jestem z tą szkołą/mistrzem związany...PS. Popatrz może na ten pokaz z pozycji człowieka nie związenego z tą szkołą (SW, mistrzem itp. i itd.). I do jakich wniosków dojdziesz?
Chociaż...? W końcu Takeda Yoshinobu (8 dan już) to jeden z najlepszych uczniów Yamaguchi sensei i dobry funfel Tissiera...
Napisano Ponad rok temu
Nie niektórzy, tylko ja. Szacuneczek, proszę. I nie działa, jak na załączonym obrazku. Twój szwagier wolałby odwrócić się na drugi bok, niż nauczyć się tak atakować.No patrz, a niektórzy twierdzą, że nie działa...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 16
0 użytkowników, 16 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jezykowe rozwazania o aiki oraz jitsu
- Ponad rok temu
-
Aikido-Krosno
- Ponad rok temu
-
wierzyc...nie wierzyc?
- Ponad rok temu
-
Gdzie najlepiej trenować Aikido w Bydgoszcz?? HELP
- Ponad rok temu
-
Seminarium - Shihan Seizo Takimoto 7 dan - 1-2.10 Warszawa
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Warszawie rozpocząć trening?
- Ponad rok temu
-
Staż z senseiem Philippe Orban-Warszawa! :)
- Ponad rok temu
-
rzuty
- Ponad rok temu
-
Kiai
- Ponad rok temu
-
Czy jest mozliwe cwiczenie roznych styli aikido razem?
- Ponad rok temu