Ja rozumiem, że interpretujesz kolego aikido na swój sposób. Nie odmawiaj tego innym, włączając w to pana Koichi Tohei. Uprawianie Shin Shin Toitsu Aikido moż mieć wiele wspólnego z tańcem, podobnie jak gra w szachy. Właśnie, zależy to od punktu widzenia.
Pierwsza sprawa: Aikido jest jedno. Stworzyl je Dziadek, droge dla nas wytoczyli pozniejsi jego uczniowie, prawdopodobnie najwiecej jest w tym udzialu Koichi Tohei.
Dwa: Z tego co ja rozumiem Tohei zinterpretowal Dziadkowe Aikido w takim sensie ze dorobil do niego metodologie nauczania.
Trzy. Tohei nie modyfikowal Aikido - to nie ono bylo dla niego celem jego cwiczen u Dziadka w Dojo, tylko Dziadek. Fascynowalo go to ze Dziadek byl zrelaksowany wykonujac techniki.
Odnodsze wrazenie ze Aikido bylo tylko dla niego forma testu, potwierdzenia ze idzie dobra droga cwiczac medytacje, misogi itp. I dlatego Toheiowe Aikido z tych 5 filmikow nie rozni sie od tego co robimy dzis. Tohei stworzyl Shin Shin Toitsu Do i cwiczymy je roownolegle do Aikido (przeplatajac). Ale Aikido pozostaje bez zmian - mam wrazenie ze jako forma testu dla Shin Shin Toitsu Do.
A teraz znaczenie slowa interpretacja- jest to wytlumaczenie czegos, wyjasnienie czegos. I tu jest dowolnosc. Jest wrobel i jak ja go sobie zinterpretuje: jako malego szarego laatajacego stwora, czy teez latajacego pozeracza dzdzownic to nie ma wplywu na wrobla on i tak bedzie wroblem. Dlatego drogi gosciu interpretuj sobie dowolnie, ale kazda radykalna proba zmiany Aikido to juz bedzie naduzycie tego slowa. Mysle ze wszystkie takie dziwactwa odbiegajace diametralnie od tego co Dziadek stworzyl mozna wrzucic do jednego worka Fake Aikido.
I dlatego Aikido w Ki Aikido musi pozostac Aikidem jak za czasow Dziadka. W przeciwnym razem powstanie udawane Aikido, udawanie koordynacji ciala z umyslem. Aikido to wyznacznik Shin Shin Toitsu Do.
I jeszcze jedno chcialbym ddodac o Ki Aikido. Dopoki jest ono takie jak na tych 5 filmikach (a jest) to jest Aikido. Problem lezy nie w Ki Aikido ale w ludziach ktorzy je cwicza- wielu wlasnie twierdzi ze interpretuje w rzeczywistosci modyfikujac. I tu juz jest fake Aikido ;-( .
Ale to nie problem dotyczacy tylko Ki Aikido - mysle ze w kazdej organizacjii moze miec to miejsce.